Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος: Αυτά είναι τα πιο ρυπογόνα λιμάνια στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος εξέδωσε τη λίστα με τα πιο ρυπογόνα λιμάνια στην Ευρώπη και το λιμάνι του Πειραιά είναι στην πρώτη δεκάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος είναι μια οργάνωση που ασχολείται με την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων στις μεταφορές σε επίπεδο ΕΕ. Αναγνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της αμτοσφαιρικής ρύπανσης οφείλεται στον τομέα των μεταφορών, ο συγκεκριμένος οργανισμός συνεργάζεται με δεκάδες περιβαλλοντικές ΜΚΟ ώστε να προωθηθούν φιλικές προς το περιβάλλον προτάσεις και οικονομικά συμφέρουσες.

Ο οργανισμός προχώρησε σε μία ανησυχητική δημοσίευση σχετικά με τη ρύπανση στους μεγαλύτερους λιμένες της Ευρώπης.


Τι ακριβώς μετρήθηκε
Η μελέτη μέτρησε τις εκπομπές άνθρακα από πλοία που αναχωρούν και εισέρχονται σε λιμάνια από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και τις εκπομπές από δραστηριότητες στο λιμάνι όπως η φόρτωση, η εκφόρτωση και ο ανεφοδιασμός καυσίμων.

Πρωτιά οι Ολλανδοί
Με μεγάλη διαφορά, το τλιμάνι του Ρότερνταμ είναι υπεύθυνο για την εκπομπή 13,7 εκατομμυρίων τόνων CO2, κατά μέσο όρο το χρόνο. Αυτό το μέγεθος ρυπογόων εκπομπών τοποθετεί το λιμάνι του Ρότερνταμ στο ίδιο επίπεδο με τον πέμπτο μεγαλύτερο βιομηχανικό ρυπαντή της Ευρώπης – το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, Weisweiler στη Γερμανία.

Πειραίας στην 6η θέση
Η Αμβέρσα, ο Πειραιάς (Αθήνα), η Βαρκελώνη και το Αμβούργο να σημειώνουν επίσης κακή βαθμολογία στις εκπομπές από λιμενικές δραστηριότητες όπως η φόρτωση, η εκφόρτωση και ο ανεφοδιασμός καυσίμων. Το λιμάν ιτου Πειραιά ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης και στρατηγικός κόμβος εμπορευμάτων, λόγωτης της γεωτραφικής του θέσης, βρίσκεται στην 6η θέση των πιο επιβλαβών για το περιβάλλον λιμανιών.

Οι εκπρόσωποι των συμφερόντων των λιμανιών έχουν επιχειρηματολογήσει κατά των αυστηρότερων στόχων για την ηλεκτροδότηση από την ξηρά που θα εξαλείφουν τη ρύπανση στα λιμάνια και έχουν ασκήσει πιέσεις εναντίον τέτοιων στόχων για ναυτιλιακά τμήματα όπως τα πετρελαιοφόρα.

«Δεν κάνουν αρκετά για να καθαρίσουν»
Ο Τζέικομπ Άρμστρονγκ εκπρόσωπος του συγκεκριμένου οργανισμού δήλωσε: «Η ναυτιλιακή βιομηχανία σκοτώνει αυτή τη στιγμή. Τα λιμάνια βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού και ο αντίκτυπός τους στο κλίμα είναι τεράστιος. Ωστόσο, αντί να ακολουθούνται προτάσεις για τον καθαρισμό της ναυτιλίας, όπως η πλήρης ηλεκτροδότηση των λιμένων και οι εντολές για πράσινα καύσιμα, τα λιμάνια απλώς δεν κάνουν αρκετά για να καθαρίσουν τον τομέα».

Η σημασία της ναυτιλίας
Ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος ρύπος και τα λιμάνια της Ευρώπης είναι απρόθυμα να υποστηρίξουν εντολές για καθαρά καύσιμα. Η ανάκαμψη του εμπορίου μετά τον Covid είδε τις τιμές των μεταφορικών εμπορευματοκιβωτίων να εκτινάσσονται στα ύψη, αλλά ακόμη και πριν από την πανδημία, όπου υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, τα λιμάνια διακινούσαν όλο και περισσότερα αγαθά.

Μεταξύ 2012 και 2019, ο όγκος φορτίου στο Ρότερνταμ, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 13%. Με τα κέρδη των εμπορευματοκιβωτίων στο υψηλό όλων των εποχών πέρυσι και τις ναυτιλιακές εταιρείες με κέρδη να συναγωνίζονται ακόμη και αυτά της Apple και του Facebook, τα λιμάνια αναμένεται να είχαν μια κερδοφόρα χρονιά και το 2021.

Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος: Αυτά είναι τα πιο ρυπογόνα λιμάνια στην ΕΕ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το