Ως το 2030 όλα τα νεότευκτα πλοία θα είναι διττού καυσίμου

Η κατασκευή κινητήρων διττού καυσίμου (αμμωνίας-μεθανόλης) ολοένα επιταχύνεται και θα αποτελεί τον κανόνα για τα πλοία, σε συνδυασμό με συσκευές και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Συζητώντας για τις ‘Λύσεις για μηδενικό άνθρακα’ στη διάσκεψη κορυφής Greener Shipping Summit στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Michael Jeppesen, Promotion Manager, της MAN Energy Solutions, είπε ότι η εταιρεία του “μέχρι τέλους του 2024, θα είναι σε θέση να κατασκευάσει τον πρώτο κινητήρα με καύσιμο την αμμωνία, έναν εμπορικό κινητήρα, που θα παραδοθεί από ναυπηγείο της Ιαπωνίας”.

“Οι δοκιμές μας έδωσαν θετικά αποτελέσματα. Μια χούφτα κινητήρες θα είναι σε χρήση το 2025-26,” είπε ο κ. Jeppesen.

Ο κ. Christoph Rofka, Division President της Medium and Low Speed Products, Accelleron, αναφερόμενος στις προκλήσεις υιοθέτησης νέων καυσίμων, μίλησε για την ανάγκη ευελιξίας στην παραγωγή. “Η αμμωνία, η μεθανόλη και το φυσικό αέριο (LNG) θα είναι τα καύσιμα του μέλλοντος. Ως το 2030 όλα τα νεότευκτα πλοία θα έχουν δυνατότητες διττού καυσίμου. Η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτερα από τη διαθεσιμότητα των νέων καυσίμων,” είπε ο κ. Rofka.

Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα όπως η μετατροπή ανεπεξέργαστων στοιχείων σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες, η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture storage-CCS), ως και το δίλημμα ενεργειακής επάρκειας ναυτιλιακών καυσίμων στην εποχή του δείκτη έντασης άνθρακα (CII). Συζητήθηκε η ηλεκτροδότηση του πλανήτη με αιολική ενέργεια, οι συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας (energy saving devices-ESD), τα Η/Ζ μεθανόλης μηδενικού άνθρακα ενώ έγινε επισκόπηση των λύσεων απανθρακοποίησης του κλάδου των θαλασσίων μεταφορών.

Αναφορικά με τα χρήσιμα εργαλεία της διαδικασίας απανθρακοποίησης, ο κ. Νίκος Λιάπης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας-ΕΛΙΝΤ (Hellenic Institute of Marine Technology-HIMT), τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αναδεικνύεται σαν ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια να γίνει βιώσιμος ο κλάδος.

“Ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί η απανθρακοποίηση βραχυπρόθεσμα είναι η βελτιστοποίηση των λειτουργιών του πλοίου,” είπε. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης, στη συλλογή των στοιχείων εκπομπών άνθρακα και στην αποτροπή δυσλειτουργιών του κινητήρα, πρόσθεσε ο κ. Λιάπης. “Ως προς την κατάρτιση και την πρόσκτηση κατάλληλων δεξιοτήτων, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού που θα την κάνει. Πρέπει να υπάρξει μπόλικη κατάρτιση για να σιγουρευτούμε ότι τα πληρώματα κατέχουν τις κατάλληλες δεξιότητες,” είπε ο κ. Λιάπης.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Πότε θα ανακοινωθούν οι Βάσεις – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Λίγες ημέρες έμειναν για την ανακοίνωση των Βάσεων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, αφού η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι Βάσεις 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες να είναι αυτές

Μάτι: Έξι χρόνια από την τραγωδία με τους 104 νεκρούς – Εκδηλώσεις μνήμης

Έξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συμπληρώνονται σήμερα και εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης για τους 104 νεκρούς της τραγωδίας. Τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Στις 09:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση, στον

Tουρκικοί «τσαμπουκάδες» με πολεμικά έξω από την Κάσο -η απάντηση της Αθήνας

Πρώτα βάφτισαν με Νavtex «τουρκική υφαλοκρηπίδα» περιοχή νότια της Καρπάθου, μετά έστειλαν και πολεμικά πλοία «για να παρακολουθούν» το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Στουρνάρας: «Θα χρειαστούμε άλλα 40 χρόνια για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της»

Άλλα 40 χρόνια -και υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτή την περίοδο θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα καταφέρνουμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως- θα χρειαστούν για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της

Μετάβαση στο περιεχόμενο