Όσα αποκάλυψε ο Τραμπ για το F-47: «Το πιο προηγμένο, ισχυρό και φονικό μαχητικό που κατασκευάστηκε ποτέ»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση του Πενταγώνου να προχωρήσει με ένα μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς, το F-47, την Παρασκευή σε κοινές δηλώσεις μαζί με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ από το Οβάλ Γραφείο.

«Κατά την καθοδήγησή μου, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρά με το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς στον κόσμο», είπε ο Τραμπ. Ο πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι μια πειραματική έκδοση του F-47 πετάει εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. «Είναι κάτι που δεν έχει ξαναδεί κανείς», είπε, «και αυτό ήταν στα σκαριά για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Οι στρατηγοί επέλεξαν αυτήν την ονομασία, είναι ένας ωραίος αριθμός, το F-47», υπογράμμισε ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ περιέγραψε το αεροσκάφος ως «το πιο προηγμένο, ισχυρό και φονικό μαχητικό που κατασκευάστηκε ποτέ», σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα Next Generation Air Dominance του Πενταγώνου, κοινώς NGAD.

Η Boeing θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη του μαχητικού F-47 της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από έναν «αυστηρό» ανταγωνισμό μεταξύ των ανώτερων εταιρειών. «Μετά από έναν αυστηρό ανταγωνισμό μεταξύ ορισμένων από τις κορυφαίες αεροδιαστημικές εταιρείες της Αμερικής, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να αναθέσει τη σύμβαση στην Boeing», ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Το πρόγραμμα Next Generation Air Dominance (NGAD) προορίζεται να παράγει το μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς του αμερικανικού στρατού, νεότερο και πιο προηγμένο από το Lockheed Martin F-35 Lighting II.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Τραμπ, οι δυνατότητες του αεροσκάφους ξεπερνούν οτιδήποτε υπάρχει αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, με εκτιμώμενο κόστος 300 εκατομμυρίων δολαρίων – αριθμός που αντανακλά την τεχνολογία αιχμής και τον φιλόδοξο σχεδιασμό του.

Ενώ συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του F-47 παραμένουν απόρρητες, στρατιωτικοί αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στην ανακοίνωση στάθηκαν στο άνευ προηγουμένου σύστημα stealth, στην ευελιξία και ενσωμάτωσή του με μη επανδρωμένα συστήματα, τοποθετώντας το ως ακρογωνιαίο λίθο του μελλοντικού εναέριου πολέμου. Το συμβόλαιο μηχανικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης έχει αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες του αμερικανικού στρατού να διατηρήσει την ανωτερότητα στους ουρανούς εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, των οποίων τα προηγμένα προγράμματα μαχητικών έχουν εγείρει ανησυχίες μεταξύ των αμυντικών στρατηγικών.

Άλλωστε, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε την Παρασκευή ότι το νεότερο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας θα προσφέρει στις ΗΠΑ «γενιές αεροπορικής κυριαρχίας στο μέλλον».

«Είχαμε το F-15, είχαμε το F-16, το F-18, το F-22, το F-35 — τώρα έχουμε το F-47, το οποίο στέλνει ένα πολύ άμεσο, ξεκάθαρο μήνυμα στους συμμάχους μας ότι δεν πάμε πουθενά και στους εχθρούς μας ότι θα μπορέσουμε να προβάλλουμε ισχύ σε όλο τον κόσμο ανεμπόδιστα την επόμενη γενιά», είπε ο Τραμπ.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Ντέιβιντ Άλβιν, δήλωσε στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή ότι το αεροσκάφος είναι «το στολίδι στην επόμενη γενιά συστημάτων αεροπορικής κυριαρχίας», που θα βοηθήσει «να γραφτεί η επόμενη γενιά σύγχρονου εναέριου πολέμου».

Το F-47 θα είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς στον κόσμο, δήλωσε ο Άλβιν σε πρόσθετη δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Πολεμική Αεροπορία, και θα έχει «σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια, πιο προηγμένο stealth, θα είναι πιο βιώσιμο, υποστηριζόμενο και θα έχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα» από τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Πηγή: CNN, The Guardian, Independent

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κικίλιας από Μυτιλήνη: Έρχονται προσλήψεις και νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Λιμενικό Σώμα

Προσλήψεις για την επόμενη σεζόν στο Λιμενικό Σώμα – σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση κα το Υπουργείο Εσωτερικών – ενίσχυση του εξοπλισμού και των υποδομών του Σώματος μέσω της επιτάχυνσης των διαγωνιστικών διαδικασιών, ψηφιοποίηση όλων των Λιμεναρχείων της χώρας αλλά

Εντοπισμός και κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών στην πλατεία Αττικής από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας

Στον εντοπισμό και την κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών προέβησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας. Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκαν σε περιοχή πλησίον πλατείας Αττικής,

Πιερρακάκης από το ΔΝΤ: «Στόχος η αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου 10 χρόνια νωρίτερα»

Από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου βρίσκεται για την εαρινή σύνοδο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, νωρίτερα από το 2041, τονίζοντας

Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά – 24ωρη απεργία των ναυτεργατών

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι ναυτεργάτες την Πέμπτη 1η Μαΐου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η απεργία, που ξεκινά στις 00:01 και ολοκληρώνεται στις 24:00 της ίδιας ημέρας, καλύπτει όλες τις κατηγορίες πλοίων, σύμφωνα με σχετική απόφαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο