Όταν δυο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν κι είχαν πολλά να πουν

Όπως μου επεσήμανε απόστρατος Στρατηγός Τεθωρακισμένων που συνευρεθήκαμε στις 25 Ιανουαρίου στη Σχολή Ευελπίδων, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Αρχηγού ΓΕΣ, το κερασάκι στην τούρτα της πολύ συγκινητικής τελετής ήταν μια συνάντηση δυο άλλων Αρχηγών και μάλιστα δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Ενός πρώην και του τωρινού, του Στρατηγού Φλώρου.

Παρών, λοιπόν, στην αλλαγή ήταν κι ο Στρατηγός Γράψας, ο γνωστός σκληροτράχηλος τεθωρακισμένος.  Κοινό σημείο και των δύο ανδρών ότι είναι «αγαπημένοι» των Τούρκων.  Ακούν το όνομα τους και «βγάζουν καπνούς».  Τους βλέπουν και φουντώνουν.

Γιατί όπως και να το κάνουμε, και ο Γράψας και ο Φλώρος δεν θεωρήθηκαν ούτε θεωρούνται «οι μόνοι λογικοί στην Ελλάδα άνθρωποι που μπορούν να μιλήσουν μαζί τους».  Άλλωστε τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν στάξει ουκ ολίγες φορές στάξει φαρμάκι για τον Στρατηγό Φλώρο τη στιγμή που προτάσσουν ανερυθρίαστη σε πρωτοσέλιδα εκείνους που θα ήθελαν να συνομιλούν γιατί πιστεύουν ότι «τα βρίσκουν».

Για τα τουρκικά ΜΜΕ, Στρατηγοί σαν τον Φλώρο και τον Γράψα έχουν χαρακτηριστεί ως οι κακοί, προκλητικοί, «εθνικιστές» που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία.  Είναι αυτοί οι «κακοί» που επανδρώνουν τα… νησάκια μας και οργανώνουν ασκήσεις σ’ αυτά, είναι αυτοί που δεν σηκώνουν τουρκικές απειλές και τους κοιτάνε κατάματα, λέγοντάς τους «σας περιμένουμε μέρα και νύχτα».

Συνεχίζοντας την κουβέντα που είχα πιάσει με τον απόστρατο τεθωρακισμένο Στρατηγό, κοιτώντας τους «δύο» μου έλεγε:  «Είναι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τίποτα και οι Τούρκοι μας λένε ότι πρέπει κάποιος να τους βάλει «μυαλό», να τους φέρει στον ίσιο δρόμο τον σωστό, στο δρόμο του «ότι πεις εσύ εφέντημ», όπως είχαν συνηθίσει πριν μερικά χρόνια».

Και ο συνομιλητής μου συνέχισε να μου λέει:  «Αν θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό επί αρχηγίας Γράψα αλλά ιδιαίτερα τώρα επί Φλώρου είναι ότι υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια κύκλων, παράκυκλων και παράκεντρων συμφερόντων μέσα και έξω από την Ελλάδα, για να ξανάρθει η κατάσταση εκεί που ήταν για τόσα χρόνια.  Της Ελλάδας που έδειχνε άτολμη και υποχωρητική».

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για διατήρηση επιπλέον έναν χρόνο του Στρατηγού Φλώρου στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί κατά γενική ομολογία να ήταν λογική και αναμενόμενη, δεν έλειψαν όμως και οι γκρίνιες από κύκλους που ήθελαν μια διαφορετική κατεύθυνση για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, η θέα και μόνο δυο Αρχηγών να συζητούν – ειδικά ο Αρχηγός Γράψας που σπάνια δίνει το «παρών» σε τελετές – δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν συντάκτη του αμυντικού ρεπορτάζ και η όσο το δυνατόν πιο διακριτική προσέγγιση για αλίευση όσο τον δυνατόν περισσότερων κουβέντων μεταξύ τους ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Οι δύο άντρες αγκαλιάσθηκαν με θέρμη.  Η «γλώσσα του σώματος» αλλά και η έκφραση στα πρόσωπα τους έδειχνε πόσο μεγάλη και ειλικρινής ήταν η εκτίμηση του ενός στον άλλον.  Δύο στρατιώτες, δυο Στρατηγοί, δυο Αρχηγοί που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο το βάρος της θέσης και της ευθύνης.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και του εξέφρασε τη χαρά του που τον έβλεπε επιτέλους από κοντά μετά από αρκετό καιρό, αν και τα λένε που και που – όπως είπαν – στο τηλέφωνο.  Η χαρά και η συγκίνηση ήταν έκδηλη και στο πρόσωπο του Στρατηγού Γράψα, που είπε στον Αρχηγό:

«Κώστα, πολύ χαίρομαι που σε βλέπω Αρχηγέ μου.  Προχώρα όπως το πας και μην ακούς κανέναν!  Τα πας άριστα μέχρι τώρα.  Μπράβο σου!  Μας κάνεις περήφανους όλους και ιδιαίτερα εμένα.  Έχεις την απεριόριστη εκτίμηση μου.  Να σου δίνει ο Θεός δύναμη να συνεχίσεις έτσι και αυτή τη χρονιά».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ του απάντησε ότι τα λόγια του τον συγκινούν και τον τιμούν πολύ, σίγουρα πολύ παραπάνω από ό,τι του αξίζει, γιατί δεν νιώθει ότι κάνει κάτι σπουδαίο κι άξιο συγχαρητηρίων.  Τη δουλειά του και το καθήκον του κάνει, όπως επιτάσσει η συνείδηση του, το αξιακό του σύστημα και όπως το αντιλαμβάνεται αυτός για το καλό της πατρίδας και των Ενόπλων Δυνάμεων.  Οι δύο άνδρες χαιρετήθηκαν με θέρμη κι η σύντομη συνομιλία τους τελείωσε εκεί.

Η μία και μοναδική φωτογραφία τα λέει όλα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΘ: Αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο – Η νέα σύνθεση

Σε γνωστοποίηση αλλαγής σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Συγκεκριμένα, η ΟΛΘ ανακοινώνει ότι το δ.σ. της 24.03.2023, έκανε δεκτή την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και εξέλεξε νέο μέλος του τον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, σε αντικατάσταση

1η συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) υπό τη νέα του σύνθεση(φωτο)

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) Ολομελείας, υπό τη νέα του σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι)

Πυροσβεστικό Σώμα: Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι, η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της  25ης Μαρτίου 1821. Στην ημερήσια διαταγή που εκδόθηκε, ο Αρχηγός του

Ορκωμοσία 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς Υποπυραγών ειδικών καθηκόντων

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, επέδωσε τα διπλώματα στους αποφοιτήσαντες, Υποπυραγούς ειδικών καθηκόντων Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά, καθώς και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 24

Μετάβαση στο περιεχόμενο