Κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αποφασίστηκε το τέλος των Μνημονίων για τη χώρα μας . Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία τον προσεχή Αύγουστο κλείνει το κεφάλαιο κρίσης έπειτα από 12 έτη και όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup, αποκαθίστανται οι συνθήκες κανονικότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010.
Ένα από τα βασικά στοιχεία των Μνημονίων ήταν και ο περιορισμός των εργαζομένων αλλά και ο ρυθμός προσλήψεων στο δημόσιο. Η μείωση των οργανικών θέσεων από 10.240 σε 8.000 αλλά και ο Λιμενικός Καλλικράτης συρρίκνωσαν το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ με πολλά αρνητικά επακόλουθα από το 2014 μέχρι και σήμερα.
Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και η αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1.500 το έτος 2020 με το Ν.4676/20 του ΥΝΑΝΑΠ αντί να αποκαταστήσει τις ισορροπίες , προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Σώματος καθώς η ανισοκατανομή των θέσεων δημιούργησε από τη μια πλευρά υπέρβαρες υπηρεσίες και από την άλλη Λιμενικές αρχές ,κυρίως στα νησιά , που εμφανίζουν τεράστια κενά στελέχωσης τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών .
Από τις δυσκολίες εφαρμογής του ΠΔ Μεταθέσεων 11/21 το σημαντικότερο πρόβλημα έγκειται στην αναζήτηση του τρόπου ενίσχυσης των υποστελεχωμένων υπηρεσιών και στην μετάθεση των στελεχών που υπηρετούν για αρκετά έτη μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους .
Προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα αυτό θα απαιτηθεί :
- Αύξηση των οργανικών θέσεων σε επίπεδα πριν το 2014 ήτοι σε 10.500 .
- Ανακατανομή των θέσεων ανά βαθμό και ειδικότητα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθούν όλα τα στελέχη στο τόπο επιλογής τους .
- Αναδόμηση του καθεστώτος των μεταθέσεων το οποίο και θα στηθεί για να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων ετών .
Τίποτα όμως από τα ανωτέρω δεν θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες που απαιτούνται αν πρωτίστως το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ δεν οργανώσει προσλήψεις που για τα επόμενα 10 έτη θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω αποστρατειών (υπολογίζονται σε 3.500 με σταδιακό ρυθμό από 2026 και έπειτα ) ,αλλά και θα αντικαταστήσουν τα στελέχη που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά χωρίς να υπάρχει η προοπτική μετάθεσης στο τόπο επιλογής τους.
Αν και τα τελευταία 2 έτη έχουν καταβληθεί προσπάθειες προσλήψεων σημαντικού αριθμού νέων στελεχών οφείλουμε να τονίσουμε πως ο ρυθμός αλλά και ο όγκος των στελεχών που θα πρέπει να προσληφθούν τόσο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων όσο και μέσω ΑΣΕΠ θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.