Πάνω από 10 δισ. δολάρια οι επενδύσεις σε αγοροπωλησίες πλοίων

Της Αναστασίας Βαμβακά

Ο απολογισμός της χρονιάς, επιβεβαιώνει την κυριαρχία των Ελλήνων εφοπλιστών στις αγορές και στις πωλήσεις πλοίων.

Μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, οι “Greeks” έχουν αγοράσει 253 πλοία και έχουν πουλήσει συνολικά 230 πλοία. Αντίστοιχα, πολυάριθμος είναι ο αριθμός παραγγελιών, οι οποίες στην εκπνοή της αλλαγής του χρόνου ανέρχονται σε 234.

Οι έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου απέδωσαν κάτι παραπάνω από καρπούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυτιλιακού οίκου Allied, οι Έλληνες για τις αγορές νέων πλοίων δαπάνησαν 5.578,8 δισ. δολάρια, ενώ για τις πωλήσεις εισέπραξαν 5.030,2 δισ. δολάρια.

Για τις νέες παραγγελίες πλοίων από την αρχή του χρόνου, οι Έλληνες εφοπλιστές δαπάνησουν περίπου 8,5 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Intermodal.

Στις νέες ναυπηγήσεις πλοίων, παρά την πτώση των ναύλων, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών. Συγκεκριμένα, από τα 234 πλοία, το 29% είναι για εμπορευματοκιβώτια, το 26% για δεξαμενόπλοια, το 24% αφορά πλοία μεταφοράς αερίου και το 21% αφορά παραγγελίες για φορτηγά πλοία. Στις παραγγελίες των δεξαμενόπλοιων, οι ναυλομεσίτες παρατήρησαν ότι αυτές αυξήθηκαν κυρίως στο β’ εξάμηνο του έτους μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις του πολέμου και τις ανάγκες που έχουν προκύψει στην παγκόσμια αγορά.

Στην αγορά των containerships ξεχώρισε φέτος το βιβλίο παραγγελιών της Danaos Corporation συμφερόντων του εφοπλιστή δρ. Γιάννη Κούστα, με έξι πλοία 7.000 – 8.000 teu, τα οποία θα παραλάβει μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2024. Στις αρχές του έτους, ο η Euroseas, του Αριστείδη Πίττα, υπέγραψε για την κατασκευή επτά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως και η Tsakos Shipping and Trading, συμφερόντων της οικογένειας Τσάκου, με την παραγγελία δύο πλοίων των 2.800 teu.

Σύμφωνα με την VesselsValue, η Capital Maritime του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει κλείσει συμφωνία για την κατασκευή τεσσάρων containerships, χωρητικότητας 2,800 teu,. Στο ίδιο ναυπηγείο έχει παραγγείλει σύμφωνα με την Intermodal και ακόμη τρία containerships χωρητικότητας 1,809 teu.

Σε παγκόσμιο επίπεδο άλλαξαν χέρια 1.815 πλοία και ο τζίρος ανήλθε από τις αγοραπωλησίες σε 39.478,8 δισ. δολάρια. Δεύτεροι σε αγορές έρχονται οι Κινέζοι με 191 πλοία, τρίτοι οι Τούρκοι με 76 πλοία και ακολουθούν οι Ελβετοί με 53 πλοία και της Μέσης Ανατολής με 52 πλοία. Στις πωλήσεις πλοίων, δεύτεροι είναι οι Ιάπωνες με 158 πλοία, τρίτοι οι Κινέζοι με 138 πλοία, οι Σιγκαπουριανοί με 110 πλοία, οι Γερμανοί με 92 πλοία και οι Νορβηγοί με 80 πλοία. Στις διαλύσεις πλοίων πρώτοι έρχονται οι Ιάπωνες με 34 πλοία, οι Έλληνες με 23 πλοία, οι Ινδοί με 15 πλοία, οι Ρώσοι με 14 πλοία και οι Ινδονήσιοι.

Πάνω από 10 δισ. δολάρια οι επενδύσεις σε αγοροπωλησίες πλοίων

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,