Πάνω από 10 δισ. δολάρια οι επενδύσεις σε αγοροπωλησίες πλοίων

Της Αναστασίας Βαμβακά

Ο απολογισμός της χρονιάς, επιβεβαιώνει την κυριαρχία των Ελλήνων εφοπλιστών στις αγορές και στις πωλήσεις πλοίων.

Μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, οι “Greeks” έχουν αγοράσει 253 πλοία και έχουν πουλήσει συνολικά 230 πλοία. Αντίστοιχα, πολυάριθμος είναι ο αριθμός παραγγελιών, οι οποίες στην εκπνοή της αλλαγής του χρόνου ανέρχονται σε 234.

Οι έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου απέδωσαν κάτι παραπάνω από καρπούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυτιλιακού οίκου Allied, οι Έλληνες για τις αγορές νέων πλοίων δαπάνησαν 5.578,8 δισ. δολάρια, ενώ για τις πωλήσεις εισέπραξαν 5.030,2 δισ. δολάρια.

Για τις νέες παραγγελίες πλοίων από την αρχή του χρόνου, οι Έλληνες εφοπλιστές δαπάνησουν περίπου 8,5 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Intermodal.

Στις νέες ναυπηγήσεις πλοίων, παρά την πτώση των ναύλων, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών. Συγκεκριμένα, από τα 234 πλοία, το 29% είναι για εμπορευματοκιβώτια, το 26% για δεξαμενόπλοια, το 24% αφορά πλοία μεταφοράς αερίου και το 21% αφορά παραγγελίες για φορτηγά πλοία. Στις παραγγελίες των δεξαμενόπλοιων, οι ναυλομεσίτες παρατήρησαν ότι αυτές αυξήθηκαν κυρίως στο β’ εξάμηνο του έτους μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις του πολέμου και τις ανάγκες που έχουν προκύψει στην παγκόσμια αγορά.

Στην αγορά των containerships ξεχώρισε φέτος το βιβλίο παραγγελιών της Danaos Corporation συμφερόντων του εφοπλιστή δρ. Γιάννη Κούστα, με έξι πλοία 7.000 – 8.000 teu, τα οποία θα παραλάβει μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2024. Στις αρχές του έτους, ο η Euroseas, του Αριστείδη Πίττα, υπέγραψε για την κατασκευή επτά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως και η Tsakos Shipping and Trading, συμφερόντων της οικογένειας Τσάκου, με την παραγγελία δύο πλοίων των 2.800 teu.

Σύμφωνα με την VesselsValue, η Capital Maritime του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει κλείσει συμφωνία για την κατασκευή τεσσάρων containerships, χωρητικότητας 2,800 teu,. Στο ίδιο ναυπηγείο έχει παραγγείλει σύμφωνα με την Intermodal και ακόμη τρία containerships χωρητικότητας 1,809 teu.

Σε παγκόσμιο επίπεδο άλλαξαν χέρια 1.815 πλοία και ο τζίρος ανήλθε από τις αγοραπωλησίες σε 39.478,8 δισ. δολάρια. Δεύτεροι σε αγορές έρχονται οι Κινέζοι με 191 πλοία, τρίτοι οι Τούρκοι με 76 πλοία και ακολουθούν οι Ελβετοί με 53 πλοία και της Μέσης Ανατολής με 52 πλοία. Στις πωλήσεις πλοίων, δεύτεροι είναι οι Ιάπωνες με 158 πλοία, τρίτοι οι Κινέζοι με 138 πλοία, οι Σιγκαπουριανοί με 110 πλοία, οι Γερμανοί με 92 πλοία και οι Νορβηγοί με 80 πλοία. Στις διαλύσεις πλοίων πρώτοι έρχονται οι Ιάπωνες με 34 πλοία, οι Έλληνες με 23 πλοία, οι Ινδοί με 15 πλοία, οι Ρώσοι με 14 πλοία και οι Ινδονήσιοι.

Πάνω από 10 δισ. δολάρια οι επενδύσεις σε αγοροπωλησίες πλοίων

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνει η Navtex της Exxon Mobil νότια της Κρήτης

Η ώρα των αποφάσεων για τα κοιτάσματα της Κρήτης πλησιάζει. Την περασμένη Πέμπτη, το σχήμα της ExxonMobil, προχώρησε στην έκδοση Navtex για τη δέσμευση μέχρι και τα τέλη Μαρτίου μεγάλων περιοχών μέσα στα θαλάσσια «οικόπεδα» που της έχουν παραχωρηθεί, προκειμένου να

ΠΕΑΛΣ: Σε ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ, στον κατάμεστο από μέλη, φίλους και προσκεκλημένους της Ένωσης φιλόξενο χώρο του bar – restaurant “Μαντζάρου 3” στο Κολωνάκι.

Η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων (φωτο)

Μέσα σε ζεστό οικογενειακό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες 24-2-24 η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων στη Ταβέρνα ΑΛΩΝΑΚΙ. Η εκδήλωση μας έχει γίνει πλέον θεσμός και αυτό το δείχνει η αθρόα και μαζική

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζεται η συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% (9 πλοία) κατέγραψε ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία πλοίων (άνω των 100 κοχ) το Δεκέμβριο 2023 (1816 πλοία) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του Δεκεμβρίου 2022 (1825 πλοία), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Μετάβαση στο περιεχόμενο