Παραλλαγή Όμικρον – Το BBC απαντά σε 7 ερωτήσεις – Τι θα γίνει όταν «χτυπήσει» τους ηλικιωμένους

Η εμφάνιση της «Όμικρον» προκάλεσε έναν χείμαρρο πληροφοριών, άλλοτε ανησυχητικών και άλλοτε αισιόδοξων. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, όμως, στην πραγματικότητα;

Αντιμέτωπος με το «τσουνάμι» της νέας ανησυχητικής παραλλαγής «Όμικρον» του κοροναϊού βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης.

Οι επιστήμονες, οι πολιτικοί αλλά και όλοι εμείς πασχίζουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει η εμφάνισή της για την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι περιορισμοί αυστηροποιούνται ξανά σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα που έχει προκαλέσει η «Όμικρον».

Υπάρχει μάλιστα ένας χείμαρρος πληροφοριών, άλλοτε ανησυχητικών και άλλοτε αισιόδοξων. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε όμως στην πραγματικότητα;

Γιατί δεν είμαστε όπως πέρυσι τον χειμώνα

Παρόλο που φαίνεται να το ξεχνάμε εύκολα, σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά με πέρυσι, που πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν καν να βρεθούν με τις οικογένειές τους την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Άλφα στα τέλη του 2020, οδήγησε σε νέα lockdown από τον Νοέμβριο, ενώ οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν είχαν καν αρχίσει.

Η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή

Εάν κάποιος προσβληθεί από «Όμικρον» έχει λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Μελέτες από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η «Όμικρον» είναι ηπιότερη από τη «Δέλτα», ενώ η πιθανότητα νοσηλείας εξαιτίας της είναι 30 με 70% μικρότερη.

Η «Όμικρον» μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κρυολογήματος όπως πονόλαιμο, καταρροή και πονοκέφαλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ήπια για όλους και κάποιοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση.

Οι αλλαγές στον ιό φαίνεται να τον έχουν κάνει λιγότερο επικίνδυνο, αλλά ο μειωμένος κίνδυνος οφείλεται κυρίως στην ανοσία που έχει αποκτηθεί μέσω του εμβολιασμού ή/και της μόλυνσης από τον ιό.

Αλλά η Όμικρον μεταδίδεται πολύ γρήγορα

Υπάρχουν, ωστόσο, ανησυχίες ότι ο παράγοντας της σοβαρότητας είναι μόνο ένα κομμάτι της εξίσωσης, εάν μας απασχολεί επίσης το κατά πόσο τα νοσοκομεία θα καταφέρουν να αντέξουν.

Εάν, δηλαδή, ο κίνδυνος νοσηλείας από Όμικρον μειώνεται στο μισό, αλλά μολύνεται διπλάσιος αριθμός ανθρώπων, τότε το δεύτερο ακυρώνει το πρώτο και βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν.

Και το πραγματικό ταλέντο της «Όμικρον» είναι να μολύνει ανθρώπους. Μεταδίδεται ταχύτερα από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού και ως έναν βαθμό ξεφεύγει από την ανοσιακή προστασία των εμβολίων ή της νόσησης.

Τι θα γίνει όταν η Όμικρον «χτυπήσει» τους ηλικιωμένους;

Οι ηλικιωμένοι πάντα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από Covid.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον και τα άτομα που καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω αυτής, είναι κάτω από 40 ετών, έτσι δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα συμβεί όταν αρχίσει να μολύνει τους ηλικιωμένους και ευάλωτους.

Η ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει εν μέρει της ανοσίας, σημαίνει ότι είναι πιθανόν να μολυνθούν από αυτήν περισσότεροι ηλικιωμένοι από ό,τι κατά τη διάρκεια του κύματος της «Δέλτα».

Πολλοί ανοσοποιήθηκαν, αλλά η προστασία φθίνει

Οι δύο δόσεις εμβολίου δεν προσφέρουν αρκετή προστασία ενάντια στη μόλυνση από «Όμικρον», γεγονός που οδήγησε σε μαζική επέκταση των εκστρατειών χορήγησης της τρίτης δόσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από 31 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ενισχύσει τα επίπεδα ανοσίας τους μέσω των αναμνηστικών δόσεων.

Ωστόσο, η προστασία ενάντια σε μόλυνση από την «Όμικρον» φαίνεται να μειώνεται μετά από περίπου δέκα εβδομάδες. Η προστασία κατά της βαριάς νόσησης, ωστόσο, είναι πιθανόν να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Υπάρχουν, όμως, και τα αντιικά φάρμακα

Τα καινούργια φάρμακα αναμένεται να θωρακίσουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους απέναντι στον κίνδυνο νοσηλείας.

Χορηγούνται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου από Covid, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοπαθών και σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου.

Το Molnupiravir είναι ένα αντιικό φάρμακο που αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό της Όμικρον στον οργανισμό και μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 30%. Το Sotrovimab είναι μια θεραπεία αντισωμάτων που προσκολλάται στον ιό και μειώνει τις επισκέψεις στα νοσοκομεία κατά 79%.

Και τα δύο φάρμακα περιορίζουν τον ιό με τρόπο που δίνει χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει.

Σύντομα θα ξέρουμε περισσότερα

Το ερώτημα είναι αν όλα εκείνα που είναι προς όφελός μας – η ηπιότερη επίδραση της Όμικρον, τα αντιβιοτικά και οι ενισχυτικές δόσεις – θα είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν μια παραλλαγή του ιού που μεταδίδεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.

Ή, μήπως, θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κύμα της «Όμικρον»;

Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται σημαίνει ότι θα ξέρουμε πολύ σύντομα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρομά προσπάθησαν να «πατήσουν» με αυτοκίνητο λιμενικούς στην Γλυφάδα – Άνοιξαν πυρ στα λάστιχα οι λιμενικοί

Πυρ κατά αυτοκινήτου που επέβαιναν Ρομά που διαπιστώθηκε πως αφαιρούσαν καταλύτες αυτοκινήτων άνοιξε λιμενικός το μεσημέρι του Σαββάτου (28/5), στην Γλυφάδα. Ο λιμενικός εντόπισε τους τέσσερις Ρομα να αφαιρούν καταλύτη από όχημα στην οδό Διαδόχου Παύλου. Όταν τους ζήτησε να

Τι γίνεται με το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε : Μια οφειλόμενη ενημέρωση …

Αυτές τις μέρες που ο  εξ’ ανατολών γείτονας βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική θέση, εκτός των άλλων προκλητικών ενεργειών σταθερά εργαλειοποιεί και το μεταναστευτικό ζήτημα, για να ασκήσει πίεση στη χώρα μας αναφορικά με την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μας. Παλιά

Η ΠΕΑΛΣ πάει στο Primer Music Festival, στις 8 και 9 Ιουλίου 2022 στην Πλατεία Νερού

Η ΠΕΑΛΣ εξασφάλισε 200 προσκλήσεις για τη δωρεάν είσοδο των μελών της και των οικογενειών τους στην απόλυτη φεστιβαλική εμπειρία, τo Primer Music Festival, το μεγαλύτερο dance και urban music φεστιβάλ της χώρας, που ενώνει όλους τους λάτρεις της χορευτικής

Πασσάκος Σ. Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ: Άφαντοι όλοι για τη μετατροπή των υπό μετάθεση στελεχών Λ.Σ σε δεκαδικούς αριθμούς και σε 13 κατηγορίες…περίπατο ανάγκες υπηρεσίας και στελεχών …υπάρχει κατηγορία με 0,14 μεταθέσεις και οδοιπορικά 207 ευρώ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ www.limenikirota.eu  ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ.  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ   Ηράκλειο 28-05-2022 Ενημερώνω οτι 4.345 στελέχη εντάσσονται στη διαδικασία τακτικών μεταθέσεων έτους 2022 εκ της οποίας πάνε <<ΠΕΡΙΠΑΤΟ>> οι ανάγκες  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και κυρίως των ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Υπαρχουν προς διάθεση οδοιπορικών  μόνο 300.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 200 μεταθεσεις