ΕΥΖην Πως μετατρέπεται το εορταστικό τραπέζι σε γκουρμέ χωρίς κόστος

Μικρά, γευστικά μυστικά για το πώς μπορεί να μετατραπεί το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε γκουρμέ, ώστε να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους, χωρίς όμως να χρειαστεί να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη, δίνει ο σεφ Μανώλης Στράτος, μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.

Το πιο βασικό συστατικό που απαιτείται για να πετύχει το φαγητό είναι η …αγάπη, όπως αναφέρει αρχικά ο κ.Στράτος. «Αν μαγειρέψουμε κάτι πολύ απλό και το κάνουμε με καλή διάθεση κι αγάπη για φίλους και γνωστούς, τότε το φαγητό θα πετύχει. Κι αν έχει ένα ψεγαδάκι, δεν θα μας παρεξηγήσει κανένας. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε όλοι οι σεφ είναι να περιορίσουμε το περιττό φαγητό και αν περισσέψει να το διαθέσουμε σε συνανθρώπους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».

Σύμφωνα με τον σεφ, το εορταστικό τραπέζι βασίζεται στην ελληνική παράδοση, ωστόσο με μικρές πινελιές μπορεί να φανεί η διαφορά. Για παράδειγμα, όπου η συνταγή λέει καρότο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παστινάκι, ενώ όπου υπάρχει πατάτα να χρησιμοποιηθεί η γλυκοπατάτα ή η πατάτα Περού που είναι μοβ χρώματος και μπορεί να μετατρέψει το τραπέζι σε γκουρμέ.

Άλλο μυστικό στις συνταγές που απαιτούν πολύ ακριβό κρασί, όπως για παράδειγμα Μαδέρα ή Πόρτο, είναι να χρησιμοποιηθεί Μαυροδάφνη ή σαμιώτικο κρασί που είναι γλυκό.

«Αυτό που συνήθως εντυπωσιάζει στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι ο στολισμός και η σάλτσα. Μια εύγευστη σάλτσα θα κάνει τη διαφορά, ενώ επιλέγουμε να στολίζουμε τα πιάτα με ξηρούς καρπούς, με σπόρους από μαύρο σουσάμι ή σπόρους τσία που είναι πολύ θρεπτικοί. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις σάλτσες όχι με φρέσκια τρούφα που είναι ακριβή, αλλά με βούτυρο ή λάδι τρούφας. Όλα αυτά είναι μικρά μυστικά και τρικ για να κάνουμε ένα εύγεστο πιάτο και δεν θα ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό που έχουμε για το εορταστικό τραπέζι», συμπλήρωσε ο κ.Στράτος.

Επιπλέον, τονίζει πως τα φαγητά θα πρέπει να βγουν στο τραπέζι με τη σωστή εδεσματολογική σειρά.

Πρώτα σερβίρεται το κρύο ορεκτικό, το οποίο μπορεί να είναι μια απλή μπρουσκέτα ψωμιού, με μους φέτας, με λιαστή ντομάτα, αρωματισμένο με βαλσάμικο από σύκο.

Ακολουθεί η σούπα, με τον κ.Στράτο, να προτείνει βελουτέ κίτρινης κολοκύθας και για να γίνει πιο «παιχνιδιάρικη» να χτυπηθεί με κρέμα γάλακτος ώστε να μετατραπεί σε «κρέμα σούπας καπουτσίνο» και να προστεθούν δύο κάστανα.

Επόμενο πιάτο το ζεστό ορεκτικό που μπορεί να είναι σουφλέ σπανάκι, τυριών ή αλλαντικών και μετά έρχεται μία πράσινη σαλάτα, όπου το ρόδι θα πρέπει να είναι κυρίαρχο στοιχείο -δίνει την αίσθηση της αφθονίας – μαζί με ξηρούς καρπούς και ντρέσινγκ από λάδι και μουστάρδα.

Το κυρίως πιάτο για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να διαθέτει γαρνιτούρα και σάλτσα, ενώ για να κερδίσει τις εντυπώσεις σε μάτι και ουρανίσκο οι μπουκιές κρέατος και γαρνιτούρας που θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι σε ίσες ποσότητες.

Τελευταίο και ίσως …καλύτερο για πολλούς έρχεται το επιδόρπιο και προτείνεται από τον σεφ χριστουγεννιάτικος κορμός με ξηρούς καρπούς, συνοδευόμενος από σαντιγί, παγωτό και γκανάζ σοκολάτας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρομά προσπάθησαν να «πατήσουν» με αυτοκίνητο λιμενικούς στην Γλυφάδα – Άνοιξαν πυρ στα λάστιχα οι λιμενικοί

Πυρ κατά αυτοκινήτου που επέβαιναν Ρομά που διαπιστώθηκε πως αφαιρούσαν καταλύτες αυτοκινήτων άνοιξε λιμενικός το μεσημέρι του Σαββάτου (28/5), στην Γλυφάδα. Ο λιμενικός εντόπισε τους τέσσερις Ρομα να αφαιρούν καταλύτη από όχημα στην οδό Διαδόχου Παύλου. Όταν τους ζήτησε να

Τι γίνεται με το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε : Μια οφειλόμενη ενημέρωση …

Αυτές τις μέρες που ο  εξ’ ανατολών γείτονας βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική θέση, εκτός των άλλων προκλητικών ενεργειών σταθερά εργαλειοποιεί και το μεταναστευτικό ζήτημα, για να ασκήσει πίεση στη χώρα μας αναφορικά με την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μας. Παλιά

Η ΠΕΑΛΣ πάει στο Primer Music Festival, στις 8 και 9 Ιουλίου 2022 στην Πλατεία Νερού

Η ΠΕΑΛΣ εξασφάλισε 200 προσκλήσεις για τη δωρεάν είσοδο των μελών της και των οικογενειών τους στην απόλυτη φεστιβαλική εμπειρία, τo Primer Music Festival, το μεγαλύτερο dance και urban music φεστιβάλ της χώρας, που ενώνει όλους τους λάτρεις της χορευτικής

Πασσάκος Σ. Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ: Άφαντοι όλοι για τη μετατροπή των υπό μετάθεση στελεχών Λ.Σ σε δεκαδικούς αριθμούς και σε 13 κατηγορίες…περίπατο ανάγκες υπηρεσίας και στελεχών …υπάρχει κατηγορία με 0,14 μεταθέσεις και οδοιπορικά 207 ευρώ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ www.limenikirota.eu  ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ.  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ   Ηράκλειο 28-05-2022 Ενημερώνω οτι 4.345 στελέχη εντάσσονται στη διαδικασία τακτικών μεταθέσεων έτους 2022 εκ της οποίας πάνε <<ΠΕΡΙΠΑΤΟ>> οι ανάγκες  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και κυρίως των ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Υπαρχουν προς διάθεση οδοιπορικών  μόνο 300.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 200 μεταθεσεις