ΕΥΖην Πως μετατρέπεται το εορταστικό τραπέζι σε γκουρμέ χωρίς κόστος

Μικρά, γευστικά μυστικά για το πώς μπορεί να μετατραπεί το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε γκουρμέ, ώστε να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους, χωρίς όμως να χρειαστεί να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη, δίνει ο σεφ Μανώλης Στράτος, μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.

Το πιο βασικό συστατικό που απαιτείται για να πετύχει το φαγητό είναι η …αγάπη, όπως αναφέρει αρχικά ο κ.Στράτος. «Αν μαγειρέψουμε κάτι πολύ απλό και το κάνουμε με καλή διάθεση κι αγάπη για φίλους και γνωστούς, τότε το φαγητό θα πετύχει. Κι αν έχει ένα ψεγαδάκι, δεν θα μας παρεξηγήσει κανένας. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε όλοι οι σεφ είναι να περιορίσουμε το περιττό φαγητό και αν περισσέψει να το διαθέσουμε σε συνανθρώπους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».

Σύμφωνα με τον σεφ, το εορταστικό τραπέζι βασίζεται στην ελληνική παράδοση, ωστόσο με μικρές πινελιές μπορεί να φανεί η διαφορά. Για παράδειγμα, όπου η συνταγή λέει καρότο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παστινάκι, ενώ όπου υπάρχει πατάτα να χρησιμοποιηθεί η γλυκοπατάτα ή η πατάτα Περού που είναι μοβ χρώματος και μπορεί να μετατρέψει το τραπέζι σε γκουρμέ.

Άλλο μυστικό στις συνταγές που απαιτούν πολύ ακριβό κρασί, όπως για παράδειγμα Μαδέρα ή Πόρτο, είναι να χρησιμοποιηθεί Μαυροδάφνη ή σαμιώτικο κρασί που είναι γλυκό.

«Αυτό που συνήθως εντυπωσιάζει στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι ο στολισμός και η σάλτσα. Μια εύγευστη σάλτσα θα κάνει τη διαφορά, ενώ επιλέγουμε να στολίζουμε τα πιάτα με ξηρούς καρπούς, με σπόρους από μαύρο σουσάμι ή σπόρους τσία που είναι πολύ θρεπτικοί. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις σάλτσες όχι με φρέσκια τρούφα που είναι ακριβή, αλλά με βούτυρο ή λάδι τρούφας. Όλα αυτά είναι μικρά μυστικά και τρικ για να κάνουμε ένα εύγεστο πιάτο και δεν θα ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό που έχουμε για το εορταστικό τραπέζι», συμπλήρωσε ο κ.Στράτος.

Επιπλέον, τονίζει πως τα φαγητά θα πρέπει να βγουν στο τραπέζι με τη σωστή εδεσματολογική σειρά.

Πρώτα σερβίρεται το κρύο ορεκτικό, το οποίο μπορεί να είναι μια απλή μπρουσκέτα ψωμιού, με μους φέτας, με λιαστή ντομάτα, αρωματισμένο με βαλσάμικο από σύκο.

Ακολουθεί η σούπα, με τον κ.Στράτο, να προτείνει βελουτέ κίτρινης κολοκύθας και για να γίνει πιο «παιχνιδιάρικη» να χτυπηθεί με κρέμα γάλακτος ώστε να μετατραπεί σε «κρέμα σούπας καπουτσίνο» και να προστεθούν δύο κάστανα.

Επόμενο πιάτο το ζεστό ορεκτικό που μπορεί να είναι σουφλέ σπανάκι, τυριών ή αλλαντικών και μετά έρχεται μία πράσινη σαλάτα, όπου το ρόδι θα πρέπει να είναι κυρίαρχο στοιχείο -δίνει την αίσθηση της αφθονίας – μαζί με ξηρούς καρπούς και ντρέσινγκ από λάδι και μουστάρδα.

Το κυρίως πιάτο για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να διαθέτει γαρνιτούρα και σάλτσα, ενώ για να κερδίσει τις εντυπώσεις σε μάτι και ουρανίσκο οι μπουκιές κρέατος και γαρνιτούρας που θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι σε ίσες ποσότητες.

Τελευταίο και ίσως …καλύτερο για πολλούς έρχεται το επιδόρπιο και προτείνεται από τον σεφ χριστουγεννιάτικος κορμός με ξηρούς καρπούς, συνοδευόμενος από σαντιγί, παγωτό και γκανάζ σοκολάτας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Α’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. ΡΕΪΖΗΣ Δρόσος

Γεννήθηκε στη Σητεία το έτος 1969. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εισήλθε στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. το 1993 και αποφοίτησε το 1995 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου ως Υπολιμενάρχης και στα

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση υποβάλλουν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους.   «Η

ΕΜΥ: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων διοικητή [pics]

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων Διοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), από τον Ταξίαρχο (ΜΤ) Σπυρίδωνα Μπαρσάκη στον Ταξίαρχο (ΜΤ) Κωνσταντίνο Μαρούσο.

Το 1555 θα ενημερώνει τηλεφωνικά όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης

Πώς απλουστεύεται η διαδικασία συνταξιοδότησης. Η νέα πιλοτική εφαρμογή του 1555 και του e-ΕΦΚΑ αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με πολίτες που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Άνοιξε μέσα στον Μάρτιο ο δεύτερος κύκλος ενημέρωσης ασφαλισμένων Δημοσίου,

Μετάβαση στο περιεχόμενο