ΕΥΖην Πως μετατρέπεται το εορταστικό τραπέζι σε γκουρμέ χωρίς κόστος

Μικρά, γευστικά μυστικά για το πώς μπορεί να μετατραπεί το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε γκουρμέ, ώστε να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους, χωρίς όμως να χρειαστεί να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη, δίνει ο σεφ Μανώλης Στράτος, μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.

Το πιο βασικό συστατικό που απαιτείται για να πετύχει το φαγητό είναι η …αγάπη, όπως αναφέρει αρχικά ο κ.Στράτος. «Αν μαγειρέψουμε κάτι πολύ απλό και το κάνουμε με καλή διάθεση κι αγάπη για φίλους και γνωστούς, τότε το φαγητό θα πετύχει. Κι αν έχει ένα ψεγαδάκι, δεν θα μας παρεξηγήσει κανένας. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε όλοι οι σεφ είναι να περιορίσουμε το περιττό φαγητό και αν περισσέψει να το διαθέσουμε σε συνανθρώπους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».

Σύμφωνα με τον σεφ, το εορταστικό τραπέζι βασίζεται στην ελληνική παράδοση, ωστόσο με μικρές πινελιές μπορεί να φανεί η διαφορά. Για παράδειγμα, όπου η συνταγή λέει καρότο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παστινάκι, ενώ όπου υπάρχει πατάτα να χρησιμοποιηθεί η γλυκοπατάτα ή η πατάτα Περού που είναι μοβ χρώματος και μπορεί να μετατρέψει το τραπέζι σε γκουρμέ.

Άλλο μυστικό στις συνταγές που απαιτούν πολύ ακριβό κρασί, όπως για παράδειγμα Μαδέρα ή Πόρτο, είναι να χρησιμοποιηθεί Μαυροδάφνη ή σαμιώτικο κρασί που είναι γλυκό.

«Αυτό που συνήθως εντυπωσιάζει στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι ο στολισμός και η σάλτσα. Μια εύγευστη σάλτσα θα κάνει τη διαφορά, ενώ επιλέγουμε να στολίζουμε τα πιάτα με ξηρούς καρπούς, με σπόρους από μαύρο σουσάμι ή σπόρους τσία που είναι πολύ θρεπτικοί. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις σάλτσες όχι με φρέσκια τρούφα που είναι ακριβή, αλλά με βούτυρο ή λάδι τρούφας. Όλα αυτά είναι μικρά μυστικά και τρικ για να κάνουμε ένα εύγεστο πιάτο και δεν θα ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό που έχουμε για το εορταστικό τραπέζι», συμπλήρωσε ο κ.Στράτος.

Επιπλέον, τονίζει πως τα φαγητά θα πρέπει να βγουν στο τραπέζι με τη σωστή εδεσματολογική σειρά.

Πρώτα σερβίρεται το κρύο ορεκτικό, το οποίο μπορεί να είναι μια απλή μπρουσκέτα ψωμιού, με μους φέτας, με λιαστή ντομάτα, αρωματισμένο με βαλσάμικο από σύκο.

Ακολουθεί η σούπα, με τον κ.Στράτο, να προτείνει βελουτέ κίτρινης κολοκύθας και για να γίνει πιο «παιχνιδιάρικη» να χτυπηθεί με κρέμα γάλακτος ώστε να μετατραπεί σε «κρέμα σούπας καπουτσίνο» και να προστεθούν δύο κάστανα.

Επόμενο πιάτο το ζεστό ορεκτικό που μπορεί να είναι σουφλέ σπανάκι, τυριών ή αλλαντικών και μετά έρχεται μία πράσινη σαλάτα, όπου το ρόδι θα πρέπει να είναι κυρίαρχο στοιχείο -δίνει την αίσθηση της αφθονίας – μαζί με ξηρούς καρπούς και ντρέσινγκ από λάδι και μουστάρδα.

Το κυρίως πιάτο για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να διαθέτει γαρνιτούρα και σάλτσα, ενώ για να κερδίσει τις εντυπώσεις σε μάτι και ουρανίσκο οι μπουκιές κρέατος και γαρνιτούρας που θα τοποθετηθούν θα πρέπει να είναι σε ίσες ποσότητες.

Τελευταίο και ίσως …καλύτερο για πολλούς έρχεται το επιδόρπιο και προτείνεται από τον σεφ χριστουγεννιάτικος κορμός με ξηρούς καρπούς, συνοδευόμενος από σαντιγί, παγωτό και γκανάζ σοκολάτας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ