Παράπονα για το μεταφορικό ισοδύναμο

Από αγρότες της Κρήτης

Το μεταφορικό ισοδύναμο του 2022 περιμένουν ακόμη να λάβουν αγρότες στην Κρήτη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, ο οποίος απευθύνει σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη σχετική επιστολή, υπενθυμίζεται ότι «το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται στην Κρήτη το 2020 με μεγάλη καθυστέρηση από τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Ομολογουμένως το Μέτρο ωφελεί σημαντικά τις αγροτικές (και μη) επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μία σημαντική ανάσα ρευστότητας σε μία εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όπως γνωρίζετε, για τις αιτήσεις του 2022 έχει προκύψει σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται αποκλειστικά με τους όρους λειτουργίας στην πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα ενώ στα δύο χρόνια εφαρμογής του Μέτρου στην Κρήτη ο προϋπολογισμός κάλυπτε τις αιτήσεις των δικαιούχων, για το 2022 οι αιτήσεις ανήλθαν τετραπλάσιο του προϋπολογισμού δηλαδή
από 10 εκ. ευρώ σε 40 εκ. ευρώ».

Οι αγρότες σημειώνουν πως «για αυτήν την κατάσταση προφανώς δεν ευθύνονται ούτε οι αγρότες, ούτε οι υπόλοιποι δικαιούχοι-επιχειρήσεις αλλά είναι ξεκάθαρα θέμα ανεπαρκούς λειτουργίας της πλατφόρμας. Δυστυχώς η πλατφόρμα δεν διαθέτει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και η κατάθεση αιτήσεων χρηματοδότησης έγινε ανεξέλεγκτα από οποιοδήποτε μπορεί να εμφανίσει (νόμιμα ή μη) τα σχετικά παραστατικά μεταφοράς εισροών και εκροών για την επιχείρησή του».

Επισημαίνουν επίσης πως «αυτό το ζήτημα έχει ανακύψει από 7 συγκεκριμένους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) καθώς επίσης και ότι όλη η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων χρηματοδότησης έγινε σε συνέργεια συγκεκριμένων γραφείων που είχαν γνώση για αυτό το κενό στην λειτουργία της πλατφόρμας. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο Κρήτη (10/3/2024) δεσμευτήκατε ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του έκτακτου ελέγχου για αυτές τις περιπτώσεις ώστε να προχωρήσει στην καταβολή των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους, κάτι που δυστυχώς 3 μήνες μετά από αυτή την δέσμευση σας, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η έκτακτη διαδικασία ελέγχου».

Καταλήγοντας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σημειώνει ότι «επειδή για όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι κατάφωρη αδικία για τους πραγματικούς δικαιούχους του Μέτρου, σας καλούμε άμεσα να ΠΡΑΞΕΤΕ την δέσμευση σας και να προχωρήσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους πού έως τώρα έχουν εφαρμόσει ορθά το Μέτρο, όπως είναι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών κ.α.

Σας καλούμε επίσης να εφαρμοστεί επιτέλους καθολικά το Μέτρο για την Κρήτη ώστε να συμπεριλάβει στην επιδότηση τους εισιτήρια μεταφοράς Επιβατών και Καύσιμα όπως εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε σήμερα (24/6) το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η νέα δέσμη περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα για επιπλέον 116 άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την

Αναζήτηση πόρων για ακτοπλοΐα και short sea

Αντίθετα μετράει ο χρόνος για την ελληνική ακτοπλοΐα, αφού η ανάγκη ανανέωσης του στόλου με πλοία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι επιτακτική. Από το 2030 η εξαίρεση της ελληνικής ακτοπλοΐας (εκτός Κρήτης) από το σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων τελειώνει. Όπως επεσήμανε ο

Πέντε νεκροί από πνιγμό το τριήμερο

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ του Αγίου Πνεύματος είχε τραγική κατάληξη για λουομένους οι οποίοι βρέθηκαν στις παραλίες και υπό συνθήκες που αναμένεται να προσδιοριστούν από τη νεκροτομή κατέληξαν από πνιγμό. Αναλυτικότερα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην παραλία Ζούμπερι της Νέας Μάκρης

«Σκιές» στις συλλήψεις εμπρηστών

Ερωτήματα για την ορθότητα ορισμένων από τις έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των αιτίων πυρκαγιών και της σύλληψης των εμπρηστών προκύπτουν από τα πρόσφατα συμβάντα σε Βάρης – Κορωπίου, Ύδρα και Νάξο. Συγκεκριμένα, οι αναφορές για «εμπρηστή με μπιτόνι»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο