Παρέμβαση από Άρειο Πάγο για το «πάρτι ανομίας» στις παραλίες

Με μια σχετική καθυστέρηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, παρεμβαίνει για το θέμα των παράνομων καταλήψεων του αιγιαλού και των παραλιών σε παραθαλάσσιες, παραλίμνιες και παραποτάμιες εκτάσεις.

Έτσι, μετά τα μέτρα-ασπιρίνες και την κοροϊδία από την Πολιτεία που καταγγέλλουν κάτοικοι οι οποίοι μάχονται για να μπει ένα τέλος στην παρανομία και την αυθαιρεσία, καθώς, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις για ελέγχους και πρόστιμα, δεν είναι λίγες οι περιοχές όπου το «πάρτι» συνεχίζεται κανονικά, έρχεται κατεπείγουσα ανακοίνωση από την κ. Κλάπα, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου κι έχει ως αποδέκτες τους διευθυντές στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυρίας Κλάπα έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λίμνη ή ποταμό».

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του θέρους του τρέχοντος έτους, οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές διενεργούν, επί καθημερινής βάσεως, εντατικούς και ενδελεχείς έλεγχους σε όλη τη χώρα, για την διαπίστωση των παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας, συμπεριλαμβανομένων και των παραλιμνίων ή παραποτάμιων εκτάσεων, από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης και ιδιώτες, συνέπεια των οποίων έχει προκληθεί έντονη κοινωνική αναστάτωση από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ανεμπόδιστη, κατά το Σύνταγμα, χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Οι έλεγχοι αυτοί είχαν και έχουν ως συνέπεια, σε περίπτωση διαπίστωσης της σχετικής παράβασης, εκτός των λοιπών κυρώσεων, την έκδοση σε βάρος των παραβατών πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής, απομάκρυνσης κινητού εξοπλισμού και προσωρινών εγκαταστάσεων ως και την επιβολή προστίμων.

Σας εφιστάται η προσοχή, όπως, κατά την ενώπιον σας συζήτηση ένδικων βοηθημάτων εκ μέρους των θιγέντων εκ των ως άνω μέτρων προσώπων και δη κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, Επιδεικνύετε, Όπως οφείλετε, μετ´ ακρόαση αμφοτέρων των αντίδικων μερών, τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια, με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου.

Παρακαλούμε, λόγω του κατεπείγοντος ζητήματος, όπως ενημερωθούν άμεσα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί των υπηρεσιών, των οποίων προίσταστε».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η εγκύκλιος από την προηγούμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου, τον περασμένο Μάιο, προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, όπου μεταξύ άλλων σημείωνε πως «πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και δια κυρώσεων και δια πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),