ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ανάγκη αλλαγής κυβερνητικής πολιτικής για την αξιοποίηση των στελεχών των ΕΔ»

Κατατέθηκε Ερώτηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μπιάγκη, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Ανάγκη αλλαγής κυβερνητικής πολιτικής για την αξιοποίηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Δένδια, μέσω της οποίας: • Αναδεικνύονται εκτενώς βασικά προβλήματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το χαμηλό ενδιαφέρον των νέων για εισαγωγή τους στις στρατιωτικές ακαδημίες, αλλά και τα βαθμολογικά, τα εξελικτικά, τα ασφαλιστικά, τα συνταξιοδοτικά και τα μισθολογικά ανοικτά ζητήματα των στρατιωτικών, καθώς και η συχνή διάθεσή τους σε εργασίες που δεν συνάδουν με την αποστολή και τους σκοπούς των Ενόπλων Δυνάμεων. • Καλείται η κυβέρνηση να ακολουθήσει πολιτικές που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά και αποδοτικά το αξιόμαχο, το ηθικό και τις συνθήκες διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Μειωμένο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εμφανίζεται το ενδιαφέρον των νέων για εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές του Στρατού Ξηράς (ΣΣΕ/Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ΣΜΥ/Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών), όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων κατά το τρέχον έτος, μετά και τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), αφήνοντας στη ΣΣΕ/Όπλα 70 κενές θέσεις από τις 247 ορισθείσες (ποσοστό 28%) και στη ΣΜΥ/Όπλα 105 κενές θέσεις από τις 184 ορισθείσες (ποσοστό 57%). Στις κενές θέσεις των παραγωγικών σχολών του Στρατού Ξηράς, έρχονται να προστεθούν και οι κενές θέσεις στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ)/Μάχιμοι το 2022, ενώ για να μην δημιουργηθούν αντίστοιχα κενά το 2023 η ΕΒΕ στην υπόψη σχολή μειώθηκε από 1,2 στο 0.9, υποβαθμίζοντας το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των δοκίμων.

Παρά την εκ των υστέρων μείωση της ΕΒΕ, ο αριθμός των εισερχομένων στις προαναφερθείσες σχολές παραμένει μειωμένος, δημιουργώντας κενές θέσεις, με αποτέλεσμα ο Στρατός Ξηράς -μη εξαιρουμένου του Πολεμικού Ναυτικού- να κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης καίριων θέσεων τα επόμενα χρόνια.

Από τον αριθμό των εισερχομένων στη ΣΣΕ και ΣΜΥ διαφαίνεται ένα ουσιαστικό πρόβλημα περιορισμένης επιθυμίας των νέων να ενταχθούν στην οικογένεια του Στρατού Ξηράς.

Όμως, το πρόβλημα έλλειψης ενδιαφέροντος των νέων δεν σχετίζεται μόνον με την ΕΒΕ, αλλά προκύπτει και από την ακολουθούμενη πολιτική και την περιορισμένη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κυρίως από την κυβερνητική απαξίωση σειράς αιτημάτων τους, όπως είναι τα βαθμολογικά, τα εξελικτικά, τα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά και τα μισθολογικά θέματα (ημερήσια και νυχτερινή αποζημίωση, αποζημίωση υπεραπασχόλησης κ.ά.), η εμπλοκή στρατιωτικών σε πάσης φύσεως κενά του κρατικού μηχανισμού, τα θέματα μεταθέσεων και κυρίως η μέριμνα της καθημερινότητάς τους (αντιμετώπιση στεγαστικού προβλήματος, υγειονομική περίθαλψη κλπ.), δημιουργώντας ένα εξαιρετικά άσχημο κλίμα που γίνεται αντιληπτό από την κοινωνία, με αποτέλεσμα την περιορισμένη εκδήλωση επιθυμίας ένταξης των νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ως εκ τούτου, τα πολύ σημαντικά άλυτα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως του Στρατού Ξηράς, και μάλλον όχι η ΕΒΕ, αποτρέπουν τους νέους από το να ενταχθούν στην οικογένεια του Στρατού Ξηράς.

Στο παρελθόν, με την υπ’ αριθμ. 5730/6.4.21 ερώτηση, είχαμε αιτηθεί την επίλυση των προβλημάτων του στρατιωτικού προσωπικού, ενώ πολλά από τα θιγόμενα στο κείμενό της παραμένουν ακόμη άλυτα. Σήμερα, τα άλυτα προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως αυτά του Στρατού Ξηράς είναι πολλά, τα οποία δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους, την εργασιακή τους ειρήνη, την οικογενειακή τους ηρεμία, και κυρίως τη βελτίωση της μαχητικής ικανότητάς τους, παρέχοντας αρνητική εικόνα και αποτρεπτική διάθεση στους νέους. Επιγραμματικά, ορισμένα εξ αυτών είναι τα ακόλουθα:

  • Η μη κατάθεση ενός ενιαίου, δικαιότερου και ορθολογικότερου μισθολογίου, αποκαθιστώντας τις τεράστιες μισθολογικές απώλειες.
  • Η μη εναρμόνιση της ημερήσιας αποζημίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με την αντίστοιχη του προσωπικού του υπόλοιπου δημόσιου τομέα.
  • Η μη τροποποίηση της ΚΥΑ για την ορθολογικότερη θέσπιση της νυχτερινής απασχόλησης.
  • Το αυξημένο κόστος αναγνώρισης επιπρόσθετου χρόνου ασφάλισης για όσους έχουν καταταγεί κατά τη διάρκεια των ετών 1990-1995 της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 3865/10.
  • Η μη επίλυση του συνταξιοδοτικού – ασφαλιστικού των ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών), εστιάζοντας στην κατάργηση των ηλικιακών ορίων των ΕΠΟΠ που σήμερα τους οδηγεί στην αποστρατεία σε ηλικία 50ετών.
  • Η μη αποκατάσταση της ιεραρχικής ομαλότητας των Αξιωματικών αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).
  • Η μη δυνατότητα ευκολιών μετάθεσης του στρατιωτικού προσωπικού (συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών και στρατιωτικών με τέκνα στην Β΄ λυκείου, θέσπιση δευτεροβάθμιου οργάνου Εξέτασης Ενδικοφανών προσφυγών).
  • Η μη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.
  • Η μη ένταξη των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα συμβεβλημένα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ(εφαρμογή του Νόμου 5018/2023).
  • Η μη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού και η μη επίλυση του εξαιρετικά οξύτατου στεγαστικού προβλήματος των μετατιθέμενων στελεχών, κυρίως σε ακριτικές (Έβρο και ακριτικά νησιά),τουριστικές περιοχές και μεγαλουπόλεις, καθώς και ο μη εκσυγχρονισμός του πλαισίου μοριοδότησης για στέγαση στα οικήματα των μονάδων με αξιοκρατικά κριτήρια.
  • Η μεγάλη διαφορά στην αποζημίωση που λαμβάνουν οι σπουδαστές των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση τουλάχιστον με τις αντίστοιχες των Σωμάτων Ασφαλείας που δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας και άνισης μεταχείρισης αυτών.
  • Η μη ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών ΑΣΣΥ, αν και η φοίτηση σε αυτές έγινε τριετής, ώστε οι απόφοιτοι να κατατάσσονται στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, και άλλα πολλά θέματα.

Οι στρατιωτικοί, στη βάση των συνταγματικών και θεσμικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεών τους, αποτελούν διαρκώς την εύκολη λύση της κυβέρνησης, προκειμένου αυτή να καλύπτει τα όποια κενά και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, όπως:

  • Του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (καθ’ υπέρβαση των προβλέψεων στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης).
  • Του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (απομάκρυνση νεκρών ζώων στις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές).
  • Του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (αποστολή στρατιωτικών μηχανικών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές για αποκατάσταση ζημιών).
  • Του Υπουργείου Υγείας (διάθεση στρατιωτικών ιατρών για κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ σε περιοχές της παραμεθορίου, υπηρεσία στρατιωτικών ιατρών σε εμβολιαστικά κέντρα, αυξανόμενη συμμετοχή στρατιωτικών νοσοκομείων για κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ, οδηγοί ΕΚΑΒ, υποστήριξη δομών υποδοχής και ταυτοποίησης με γιατρούς κλπ.).
  • Του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (υποστήριξη δομών υποδοχής και ταυτοποίησης για θέματα διοικητικής μέριμνας, εγκατάσταση κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης).
  • Του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (διάθεση στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ).
  • Του Υπουργείου Παιδείας (στρατιωτικοί οδηγοί και συνοδοί σε σχολικά λεωφορεία για πολλά έτη).
  • Της τοπικής αυτοδιοίκησης (αποκομιδή απορριμμάτων από το στρατό σε περιπτώσεις απεργιών κλπ.).

Ακόμη και

  • Ιδιωτικών εταιρειών (εκχιονισμός οδικής αρτηρίας από στρατιωτικούς).

Δεδομένου ότι, προτεραιότητά μας αποτελεί η στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με υψηλού μορφωτικού επιπέδου στελέχη και ηγέτες για να δύνανται να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της Εθνικής Άμυνας.

Δεδομένου ότι, η αποτελεσματικότητα των στελεχών στα εξειδικευμένα αντικείμενα ενασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει άμεση συνάφεια με την εκπεφρασμένη επιθυμία των υποψηφίων, μέσω της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων/δηλώσεων τους κατά την επιλογή σχολών.

Δεδομένου ότι, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων υπήρξε μείωση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, μεταξύ άλλων, του Στρατού Ξηράς (ΣΣΕ, ΣΜΥ), της θέσπισης της ΕΒΕ, σε συνδυασμό με τις αποστρατείες και τις εθελούσιες εξόδους (αιτήσεις παραιτήσεων) στελεχών, έχουν επιφέρει μία σημαντική μείωση του προσωπικού.

Δεδομένου ότι, η μείωση αυτή, εφόσον συνεχιστεί, θα προκαλέσει αναπόφευκτα προβλήματα όχι μόνο στην κάλυψη κρίσιμων ειδικοτήτων στο στράτευμα, αλλά και στα μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού ο αριθμός των στελεχών που θα κληθούν να καλύπτουν την απρόσκοπτη ανατροφοδότηση των μετοχικών ταμείων ώστε να δύνανται να χορηγήσουν στο ίδιο ύψος τα επιδόματα τέκνων, εφάπαξ βοηθήματα, αλλά και μερίσματα των εν αποστρατεία στελεχών, δεν θα είναι επαρκής.

Δεδομένου ότι, εκφράζουμε ιδιαίτερα την ανησυχία μας για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων και την εκπλήρωση του επιχειρησιακού τους έργου και της αποστολής τους, στη βάση της μαχητικής ικανότητάς τους, που απορρέει από τη μη εξεύρεση ουσιαστικών ριζικών λύσεων επί των προβλημάτων και των δίκαιων αιτημάτων των στελεχών τους.

Δεδομένου ότι, οι στρατιωτικοί ασκούν δύσκολο και απαιτητικό έργο, με συχνές μεταθέσεις και διαβίωση σε ακριτικές περιοχές, χωρίς πολλές φορές τις απαραίτητες ευκολίες, με πληθώρα υπηρεσιών που τους διαφοροποιούν από τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του λοιπού δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα οι νέοι να μην επιλέγουν να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεδομένου ότι, οι στρατιωτικοί, στη βάση των συνταγματικών και θεσμικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεών τους, αποτελούν διαρκώς την εύκολη λύση της κυβέρνησης, προκειμένου αυτή να καλύπτει τα όποια κενά του κρατικού μηχανισμού, αφού έχουν αξιοποιηθεί πολλάκις μέχρι τώρα για να καλύψουν τα όποια κενά και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Δεδομένου ότι, οι περισσότερες μονάδες των ΕΔ είναι υποστελεχωμένες, με προσωπικό που καλείται να ανταπεξέλθει σε όλες τις δραστηριότητες, με αποτέλεσμα το έργο εκάστης μονάδας να επιμερίζεται σε ελάχιστους στρατιωτικούς και ως εκ τούτου να αυξάνεται η απασχόληση των στελεχών αυτών χωρίς αύξηση των αποδοχών τους.

Δεδομένου ότι, ο αριθμός εισαχθέντων στις Στρατιωτικές Σχολές συνεχώς μειώνεται, ενώ σε ύφεση είναι και το ενδιαφέρον συμμετοχής στους διαγωνισμούς πρόσληψης ΕΠΟΠ – ΟΒΑ, σε συνδυασμό μάλιστα με το αυξανόμενο κύμα παραιτήσεων – αποστρατειών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Έχετε προβεί σε ουσιαστική αξιολόγηση των αιτιών του μειωμένου ενδιαφέροντος και αριθμού των εισερχομένων στις παραγωγικές σχολές του Στρατού Ξηράς (ΣΣΕ – ΣΜΥ) παρά τη μείωση της αντίστοιχης ΕΒΕ; Αν ναι, ποια εκτιμάτε ότι είναι η αιτία και σε ποια διορθωτικά μέτρα προτίθεστε να προβείτε ώστε το ταχύτερο δυνατόν να προσελκυσθούν οι νέοι και να εκδηλώσουν σε αυξημένο ποσοστό επιθυμία εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές του Στρατού Ξηράς; Προτίθεστε να εξετάσετε τις υπάρχουσες στα επιτελεία των ΕΔ σχετικές με το θέμα μελέτες;
  2. Πως προτίθεστε να καλύψετε τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού Ξηράς που έχουν προκύψει ως απόρροια των κενών που δημιουργήθηκαν στη ΣΣΕ/Όπλα και ΣΜΥ/Όπλα;
  3. Προτίθεστε να προβείτε στην επίλυση των προβλημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτά παρατίθενται παραπάνω;
  4. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εστιάσουν οι στρατιωτικοί σε μεγαλύτερο βαθμό στα επιχειρησιακά τους, λόγω κύριου ρόλου τους, καθήκοντα, ελαχιστοποιώντας τη συνδρομή τους στα απολύτως απαραίτητα λόγω εκτάκτων καταστάσεων ανάγκης αντικείμενα αρμοδιότητας άλλων υπουργείων;»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στο 401 ΓΣΝΑ(φωτο)

Την Μεγάλη Τετάρτη 01 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, επισκέφθηκε το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συνομίλησε με νοσηλευόμενους και τους οικείους τους, συνεχάρη

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στο 251ΓΝΑ(φωτο)

Τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, με την ευκαιρία των Άγιων ημερών του Πάσχα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251ΓΝΑ), όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Ταξίαρχος

Επισκέψεις Αρχηγού ΓΕΝ για Ανταλλαγή Ευχών(φωτο)

Από την Παρασκευή 26 Απριλίου έως και την Μ. Πέμπτη 02 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο ανταλλαγών ευχών για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), το Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Θεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων της ΕΛΑΣ στον Δήμο Καλαμαριάς για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε ειδική επιχειρησιακή δράση για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων, η οποία υλοποιήθηκε απογευματινές και βραδινές ώρες χθες (02-05-2024), σε περιοχές του Δήμου Καλαμαριάς, με τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων

Μετάβαση στο περιεχόμενο