Επιμόρφωση Λιμενικού Σώματος για την υποστήριξη των Ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέδειξε τη σημασία της επιμόρφωσης του Λιμενικού Σώματος στο θέμα της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζητούμενο για ένα ουσιαστικό κράτος δικαίου που πρεσβεύει την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, των ίσων ευκαιριών και της πρόσβασης, είναι μεταξύ άλλων να επιμορφώνει τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ανεκτικού για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα προγράμματα επιμόρφωσης του Λιμενικού Σώματος σε θέματα υποστήριξης ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος κατά την παραμονή τους στους χώρους αρμοδιότητάς τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Επιμόρφωση Λιμενικού Σώματος με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ανεκτικού για τα Άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται διαγιγνώσκονται στο φάσμα του Αυτισμού. Αυτό συνεπάγεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα στο φάσμα του Αυτισμού.

Στο πλαίσιο της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία του ατόμου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση της κοινωνικής δραστηριότητας.

Σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά ερεθίσματα όπως το λιμάνι και το πλοίο, οι αισθήσεις των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος παρατηρούνται οξυμένες. Η ύπαρξη πολλών ατόμων, οι πολλαπλές δραστηριότητες, οι κανόνες επιβίβασης και αποβίβασης στο πλοίο κ.α. μπορεί να αποτελέσουν ιδιαίτερα στρεσογόνες συνθήκες και να αντιμετωπιστούν με δυσκολία.

Ζητούμενο για ένα ουσιαστικό κράτος δικαίου που πρεσβεύει την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, των ίσων ευκαιριών και της πρόσβασης, την προαγωγή της ανεκτικότητας, της δικαιοσύνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξίας της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας, είναι να μάθει να διευκολύνει και να βοηθήσει τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και τις οικογένειές/συνοδούς τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο λιμάνι, την επιβίβαση και αποβίβαση από το πλοίο και την παραμονή τους σε αυτό.

Για να κατανοήσει το Λιμενικό Σώμα τα δεδομένα των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, βασικό εφόδιο είναι η ενημέρωση. Αν δεν γνωρίζουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος τι σημαίνει αυτισμός, δεν μπορούν να είναι συμπαραστάτες εκείνων και των οικογενειών/συνοδών τους κατά την παραμονή στους χώρους αρμοδιότητάς τους.

Δεδομένου ότι οι δύο άξονες ήτοι η επιμόρφωση των επαγγελματιών με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων καθώς και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξειδικεύονται σε εργαλεία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αναμένεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι έχει μεριμνήσει σχετικά.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται ότι υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του Λιμενικού Σώματος ώστε να υποστηρίξει τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος κατά τη διάρκεια της επιβίβασης/αποβίβασης και παραμονής τους σε πλοίο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Έχουν υλοποιηθεί προγράμματα επιμόρφωσης του Λιμενικού Σώματος σε θέματα υποστήριξης ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού;

2. Υπάρχει προγραμματισμός να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά πλαίσια ώστε να επιμορφωθεί και να εκπαιδευτεί το Λιμενικό Σώμα στην υποστήριξη των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και των οικογενειών/συνοδών τους;

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Ανοιχτή Επιστολή προς ΥΠΕΘΑ – Άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων επί αιτήσεων ΒΟΕΑ και δανείων από το ΜΤΝ

“Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών και της δυσθυμίας στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος αναφορικά με τη μη χορήγηση των δικαιούμενων Βοηθημάτων Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) καθώς

ΑΑΔΕ: Προσωπικά δεδομένα απεστάλησαν σε λάθος παραλήπτες σε βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας 2018

Στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας – ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι

Ναυτιλία: Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι ναυλομεσίτες στον κόσμο

Η Lloyd’s List παρουσίασε τους 10 μεγαλύτερους ναυλομεσίτες στο κόσμο μεταξύ των οποίων είναι και ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Κουκάς, της Optima Shipping. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ο κατάλογος των 10 κορυφαίων ναυλομεσιτών καταρτίζεται από την Lloyd’s List και

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 28η Νοεμβρίου 2023 ως προσωρινοί αναπληρωτές για το διδακτικό έτος 2023-2024, προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας. Ειδικότερα: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων

Μετάβαση στο περιεχόμενο