Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δραστική μείωση της εισαγωγής των δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας με θέμα τη μείωση της εισαγωγής των δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα, κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές τόνισαν πως η κατανομή των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος στερείται οργάνωσης και σχεδιασμού, ενώ ζήτησαν την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος, τόσο των Αξιωματικών όσο και των Λιμενοφυλάκων, μέσω της αξιοκρατικής διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Είναι άμεση η ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με στελεχιακό δυναμικό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιτακτικών και πολλαπλών επιχειρησιακών του αναγκών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον κο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Δραστική μείωση της εισαγωγής των δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα»

Άμεση είναι η ανάγκη για αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος, τόσο των Αξιωματικών όσο και των Λιμενοφυλάκων, μέσω της αξιοκρατικής διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων, που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο 4504/17 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το Π.Δ 76/ 7-8-2018 (ΦΕΚ Α146) με τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και ένταξη αυτής στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», εξασφαλίζοντας έτσι την ετήσια ροή στελεχών στο Λιμενικό Σώμα, δίνοντας οριστικά τέλος στις γνωστές αδιαφανείς διαδικασίες.

Η Νέα Δημοκρατία τόσο ως αντιπολίτευση, όσο και τώρα ως Κυβέρνηση τορπιλίζει συστηματικά την εμβληματική αυτή εξέλιξη για το Λιμενικό Σώμα, αφού αντί να αυξάνει τον αριθμό των εισακτέων για να καλύψει τις ανάγκες του Σώματος, πράττει ακριβώς το αντίθετο με σκοπό να απαξιώσει την διαδικασία.

Εκφράζουμε την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό μας, καθώς διαπιστώνεται ότι η εισαγωγή στελεχών του Λιμενικού Σώματος στην Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων, σταδιακά και μεθοδικά απαξιώνεται, αφού όπως φαίνεται κάθε χρόνο μειώνονται δραματικά οι θέσεις που προκηρύσσονται, με την πιθανότητα να ατονήσει έτσι πλήρως ο αξιοκρατικός αυτός τρόπος εισαγωγής τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, φέτος εισήλθαν στην Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων 60 Δόκιμοι Λιμενοφύλακες από τους 100 που εισήγοντο στο Λιμενικό Σώμα εξ’ αρχής και του χρόνου θα εισαχθούν 52, ενώ για τα επόμενα έτη ποιος ξέρει; Μπορεί και καθόλου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την εισαγωγή των Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος, αφού φέτος εισήχθησαν στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μόνο 20 Δόκιμοι από τους 30 που εισήγοντο εξ’ αρχής.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα σοβαρότερο δεδομένου ότι σύντομα ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα βρεθεί σε κατάσταση αποστρατείας και θα συνταξιοδοτηθεί με την συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου υπηρεσίας, αφού οι προσλήψεις στο παρελθόν γίνονταν χωρίς κανένα προγραμματισμό.

Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα ώστε τα επόμενα έτη να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που θα εισέλθουν μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων στις παραγωγικές σχολές του, ώστε να καλυφθούν οι περίπου 1.700 θέσεις που υπολείπονται των 9.500 οργανικών θέσεων του Σώματος.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το σημαντικό αυτό πρόβλημα θα πρέπει να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις του Σώματος και άμεσα να επανακαθοριστεί η κατανομή των 9.500 σημερινών οργανικών θέσεων ανά κατηγορίες και ειδικότητες, προκειμένου να αποκατασταθούν τα λάθη και οι αδικίες που έχουν διαπιστωθεί, αλλά και η χωρίς ρεαλιστική βάση κατηγοριοποίηση τους.

Δυστυχώς, η κατανομή των οργανικών θέσεων του Σώματος, στερείται οργάνωσης και σχεδιασμού, αφού σύμφωνα με το Π.Δ. 33/2021, εμποδίζεται η διαδικασία των αναγκαίων προσλήψεων στο Σώμα, ιδιαίτερα μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθόσον οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται για τους εισαγωγικούς βαθμούς κατάταξης των Λιμενοφυλάκων και των Αξιωματικών από την Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων είναι ελάχιστες.

Η έκδοση του Π.Δ. 54/2022 (Α` 133) με το οποίο αυξήθηκαν οι θέσεις των Λιμενοφυλάκων των καταταγέντων μέσω προκήρυξης διαγωνισμού κατάταξης με μείωση οργανικών θέσεων άλλων κατηγοριών, οφείλεται στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του έτους 2022 για την κατηγορία αυτή.

Εν κατακλείδι, το αποτέλεσμα είναι ότι στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις στους εισαγωγικούς βαθμούς κατάταξης των Λιμενοφυλάκων και των Σημαιοφόρων μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται σε ανακολουθίες στην κατανομή των οργανικών θέσεων και επομένως, κάθε φορά θα χρειάζεται τροποποίηση του σχετικού Π.Δ. 13/2018 (Α΄26) που αφορά τον Οργανισμό Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να καλύπτονται οι ετήσιες ανάγκες του Λιμενικού Σώματος σε προσλήψεις.

Επειδή θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο ενιαίος τρόπος πρόσληψης όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των εισακτέων ετησίως, αποκλειστικά μέσω της αξιοκρατικής διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων, που θεσπίστηκε με τον νόμο 4504/17 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) καταργώντας κάθε άλλη διάταξη που τορπιλίζει την εμβληματική αυτή διαδικασία.

Επειδή είναι άμεση η ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με στελεχιακό δυναμικό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιτακτικών και πολλαπλών επιχειρησιακών του αναγκών.

Επειδή όπως φαίνεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν ενδιαφέρθηκε για την στελέχωση του Λιμενικού Σώματος, αφού δεν φρόντισε να διαμορφώσει τις προοπτικές για την εισαγωγή στελεχών στις παραγωγικές σχολές του Σώματος σε αριθμό που θα καλύψει τις ανάγκες του, ενώ παράλληλα με διάφορα τεχνάσματα μεθοδεύει σταδιακά την απαξίωση της διαδικασίας εισαγωγής μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων.

Ερωτάται ο κος Υπουργός

 

1. Γιατί προέκυψε αυτή η μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές του Σώματος, από την στιγμή μάλιστα που το έτος 2020 πραγματοποιήθηκε αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 1.500 (από 8.000 σε 9.500);

2. Ποιός θα είναι πράγματι ο αριθμός των υποψηφίων για την Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, αλλά και των Δοκίμων Σημαιοφόρων για το 2024-2025 και αν θα ληφθεί, έστω και αργά, μέριμνα ώστε να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έτη;

3. Θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση των οργανικών θέσεων του Σώματος και την κάλυψη έστω των υπαρχόντων που ο αριθμός τους υπολείπεται σημαντικά;

4. Θα ληφθεί μέριμνα για την ορθολογική κατανομή των 9.500 σημερινών οργανικών θέσεων ανά κατηγορίες και ειδικότητες, προκειμένου να αποκατασταθούν τα λάθη και οι αδικίες που έχουν διαπιστωθεί;

Ο ερωτών βουλευτής:

Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τζούφη Μερόπη

Χρηστίδου Ραλλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στο 401 ΓΣΝΑ(φωτο)

Την Μεγάλη Τετάρτη 01 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, επισκέφθηκε το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συνομίλησε με νοσηλευόμενους και τους οικείους τους, συνεχάρη

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στο 251ΓΝΑ(φωτο)

Τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, με την ευκαιρία των Άγιων ημερών του Πάσχα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251ΓΝΑ), όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Ταξίαρχος

Επισκέψεις Αρχηγού ΓΕΝ για Ανταλλαγή Ευχών(φωτο)

Από την Παρασκευή 26 Απριλίου έως και την Μ. Πέμπτη 02 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο ανταλλαγών ευχών για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), το Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Θεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων της ΕΛΑΣ στον Δήμο Καλαμαριάς για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε ειδική επιχειρησιακή δράση για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων, η οποία υλοποιήθηκε απογευματινές και βραδινές ώρες χθες (02-05-2024), σε περιοχές του Δήμου Καλαμαριάς, με τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων

Μετάβαση στο περιεχόμενο