ΠΑΣΟΚ: Νέα υψηλά υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας τον Οκτώβριο από τον στρεβλό μηχανισμό της κυβέρνησης

Για «νέα υψηλά υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας» τον Οκτώβριο, τα οποία αποδίδει στον «στρεβλό μηχανισμό της Κυβέρνησης», κάνει λόγο ο γραμματέας του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας.

«Εκπνέει ο Οκτώβριος και τα υπερκέρδη στο ρεύμα και αυτό το μήνα είναι αποκαλυπτικά», τονίζει η ανακοίνωση και εξηγεί στη συνέχεια:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ / MWh στην πανάκριβη ελληνική χονδρεμπορική, που σημειωτέον τον Οκτώβριο ήταν πρώτη στην Ευρώπη, και πούλησαν κοντά στα 600 ευρώ.

Δηλαδή σε υπερδιπλάσια τιμή από την αγορά κερδίζοντας μόνο για ένα μήνα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ».

«Ο περίφημος μηχανισμός της Κυβέρνησης δημιουργεί κάθε μήνα εκατοντάδες εκατομμύρια νέα υπερκέρδη σε όλους τους προμηθευτές μέσω των πανάκριβων τιμολογίων που ανακοινώνουν. Για να εξισορροπήσει αυτόν το στρεβλό μηχανισμό η Κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ξοδεύει δυσθεώρητα ποσά επιδοτήσεων κάθε μήνα απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό», αναφέρει ο κ. Δούκας και συνεχίζει:

«Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, όταν από τα υπερκέρδη που κατακρατά ο μηχανισμός στην πηγή, προήλθαν μόλις 250 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, μόνο τον Οκτώβριο χρησιμοποιήθηκαν για τις επιδοτήσεις κοντά στα 850 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία αντί να χρηματοδοτήσουν τις προβλεπόμενες από τον προϋπολογισμό αναπτυξιακές επενδύσεις, όπως είναι οι διασυνδέσεις των νησιών, επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για να μπορεί να απορροφά περισσότερες ανανεώσιμες, επενδύσεις υποστήριξης της δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών κλπ».

«Η πολιτική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να αντικαταστήσει την στρεβλή εκδοχή της ρήτρας αναπροσαρμογής με ένα αποτελεσματικό σύστημα διαμόρφωσης τιμών λιανικής και δίκαιων αποζημιώσεων για όλους, οδήγησε σε αυτό το κάκιστα σχεδιασμένο σύστημα που χρηματοδοτεί κάθε μήνα τα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών, αντί για τις κρίσιμες υποδομές για την χώρα και τις επόμενες γενιές», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ: Νέα υψηλά υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας τον Οκτώβριο από τον στρεβλό μηχανισμό της κυβέρνησης

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από