Τσίπρας: Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στην εθνική πολεμική βιομηχανία

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα (31/10) στην ΕΑΒ όπου σημείωσε ότι παρά τα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δύο χρόνια, ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί για την εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

«Εθνικό έγκλημα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ότι «η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία». Δεσμεύτηκε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε σε δήλωση του ότι κατά την ξενάγηση του στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, «μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας», είχε τη χαρά να αντικρίσει «ότι τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, είναι και τα δύο εδώ. Η αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F16 σε Viper, καθώς και η αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P3».

Σημείωσε ότι «έκτοτε, η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα».

Σχολίασε ότι η χώρα μας δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, «θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα» και «είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωση της». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει και είναι δέσμευσή μας ότι θα υπάρξει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας, δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων. «Σχεδιάζουμε», είπε, «την ίδρυση ειδικού υφυπουργείου και Γενικής Γραμματείας που θα εποπτεύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία», ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι εδώ στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου».

«Πρέπει να στηρίξουμε την αμυντική βιομηχανία, να στηρίξουμε τη δυνατότητα η χώρα να μπορεί να εξοικονομεί πόρους από εξοπλιστικά προγράμματα -πολλά από αυτά είναι αναγκαία- διότι αλλιώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική. Διότι πρέπει να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα στις ένοπλες δυνάμεις, ταυτόχρονα όμως να διατηρούμε την δυνατότητα να μην βγαίνουμε έξω από τον προϋπολογισμό μας, να μην σπαταλάμε πόρους που είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για την εθνική οικονομία», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση όσο και με τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, με τον πρόεδρο των εργαζομένων να μεταφέρει στον κ. Τσίπρα εικόνα υποβάθμισης της ΕΑΒ καταλογίζοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση. Ειδικότερα στη συνάντηση που έγινε on camera ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εμείς ενώ ζητήσαμε να στηριχθεί άμεσα η παραγωγή αεροσκαφών, να βγουν τα C130 που είναι πολύ σοβαρό κομμάτι για τη συμμετοχή της ΕΑΒ στις ΕΔ, ενώ ζητήσαμε να έχουμε την πλήρη συμμετοχή στα ελικόπτερα -επί κυβέρνησής σας φέραμε τα Super Puma μέσα στο εργοστάσια, θυμίζω για να μην τα ξεχνάμε- κινδυνεύουμε να χάσουμε τα Canadair από την ΕΑΒ».

Συμπλήρωσε ότι σήμερα Super Puma δίνονται στην Ισπανία και την Ελβετία με πολλαπλάσιο κόστος παραγωγής από αυτό που θα κόστιζαν αν τα αναλάμβανε η ΕΑΒ. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να στηριχθεί η ΕΑΒ και γιατί εξυπηρετεί τις Ένοπλες Δυνάμεις με ποιότητα κατασκευής και με ασφάλεια, αλλά και γιατί συμβάλει και στην οικονομία της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Είπε ότι έχει κάνει καταγγελία πως «η σημερινή κυβέρνηση, αντί να στηρίξει το εργοστάσιο και οικονομικά και να φύγουν όλες οι αγκυλώσεις, έφερε μια εργολαβία για την συντήρηση των C130, όπου η εταιρεία που την ανέλαβε παρουσίασε πλαστή πιστοποίηση στην ΕΑΒ».

Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει κίνητρα στους εργαζόμενους και ότι την τελευταία τριετία υπήρξαν περίπου 200 παραιτήσεις, όμως παράλληλα δίνονται «χιλιάδες ευρώ σε συμβούλους για δημόσιες σχέσεις κ.ά., «για 9 μήνες 20 χιλ. ευρώ, 15 χιλ. ευρώ, 30 χιλ. ευρώ και πάει λέγοντας, εκεί έχουν λεφτά να δίνουν». Σχετικά με την κατάσταση των εργαζομένων, ανέφερε ότι είχαν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΕΑΒ από το 2008-2009 και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 υπήρξε απεμπλοκή από μια μεγάλη εργολαβία, που ήταν αγκάθι για το εργοστάσιο και έγιναν προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ωστόσο, τόνισε ότι το ενιαίο μισθολόγιο δεν δίνει κίνητρα στους εργαζόμενους για να δουλέψουν στην ΕΑΒ και παρότι είχαν γίνει οι πρώτες κινήσεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2019, αυτό στη συνέχεια δεν προχώρησε. «Κάνουμε προκηρύξεις για 150 τεχνικούς και δηλώνουν ενδιαφέρον 100», είπε, προσθέτοντας πως οι μισθοί όσων προσλαμβάνονται είναι της τάξης των 650-700 ευρώ.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Μαρτίου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα στον διεθνή ενεργειακό και ναυτιλιακό τομέα

Εισαγωγή Ο πόλεμος στη Γάζα σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των επιθέσεων των ανταρτών Houthis σε εμπορικά πλοία έχουν αναδείξει την οικονομική- ενεργειακή διάσταση του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος αν παραταθεί για μεγάλο

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,5% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 προς το 2021, και πλέον αριθμεί

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής στις 28 Φεβρουαρίου

Στις 28 Φεβρουαρίου οι ναυτεργάτες προχωρούν σε απεργία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά,

Μετάβαση στο περιεχόμενο