Πρεμιέρα για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Πρεµιέρα κάνει αύριο, Τετάρτη 2 Νοεµβρίου, το «καλάθι του νοικοκυριού», πρωτοβουλία µε την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παρουσιάσει στους καταναλωτές ένα «καλάθι» µε 51 βασικά προϊόντα σούπερ µάρκετ σε τιµές χαµηλότερες ει δυνατόν από αυτές που επικρατούν σε κάθε κατηγορία και στις οποίες δεν θα γίνονται µεγάλες ανατιµήσεις.

Χθες υπεγράφη και η σχετική υπουργική απόφαση µε την οποία καθορίζεται ο ακριβής κατάλογος των προϊόντων του «καλαθιού» και οι λεπτοµέρειες εφαρµογής του µέτρου.

Το προσωπικό των αλυσίδων εργάζεται πυρετωδώς τις τελευταίες ηµέρες, ενώ την ίδια ώρα το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης στην τροπολογία στην οποία προχώρησε για να νοµοθετήσει το «καλάθι» πρόταξε το φυλλάδιο ως µέσο ενηµέρωσης των καταναλωτών, ενδεχοµένως οδηγήσει αλυσίδες στην αλλαγή στρατηγικής που ακολουθούν από την αρχή της λειτουργίας τους.

Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση, οι αλυσίδες µε ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ (µε βάση τον ισολογισµό της προηγούµενης χρήσης) είναι υποχρεωµένες να αποστέλλουν τον κατάλογο µε τα προϊόντα που θα περιλαµβάνονται στο «καλάθι» κάθε Τετάρτη, έως τις 9 π.µ.

Το 2021 τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ είχαν οι αλυσίδες «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», Lidl, Μy Market, «Μασούτης», Γαλαξίας, «ΑΝΕ∆ΗΚ Κρητικός», Market In, ΣΥΝΚΑ (σ.σ. η δραστηριότητα λιανεµπορίου έχει εξαγορασθεί από τη «Μασούτης»), Bazaar, «Χαλκιαδάκης», Συνεργαζόµενοι Παντοπώλες (εξαγοράστηκαν πρόσφατα από την «ΑΝΕ∆ΗΚ Κρητικός»).στη δράση θα συµµετέχει εθελοντικά και το ηλεκτρονικό σούπερ µάρκετ e-fresh.gr.

Αν και στην υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται κάτι σχετικό, η νοµοθετική ρύθµιση (άρθρο 87 του νόµου 4986/2022) προβλέπει τη δυνατότητα προαιρετικής συµµετοχής στο µέτρο και επιχειρήσεων σούπερ µάρκετ µε τζίρο κάτω των 90 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, κάποιες µεσαίες αλυσίδες, αλλά και κάποιες από τις ηλεκτρονικές πλατφόρµες παραγγελιοληψίας και διανοµής που έχουν αναπτύξει και δική τους δραστηριότητα λιανικής, εξετάζουν το ενδεχόµενο συµµετοχής στη δράση.

Αρµόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρµογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» ορίζεται η διεύθυνση διαχείρισης δεδοµένων, στατιστικής και εποπτείας ηλεκτρονικού εµπορίου της ∆ιυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (∆ΙΜΕΑ). Οι κυρώσεις για µη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιµο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ηµέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) επιβάλλονται µε απόφαση του διοικητή της ∆ΙΜΕΑ.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λαιμός: Γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη μουσική και τη θάλασσα με μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»: Η παραπάνω άποψη του Νίτσε μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τον Γιώργο Λαιμό, έναν άνθρωπο που, επί σειρά ετών, καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν τους πλούσιους και ισχυρούς να θεωρούν την κάθε μορφής ευαισθησία

Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ

Νέα στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν τον όμιλο κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού υπαλλήλων ανταγωνιστικής επιχείρησης φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Πρόκειται για την περίπτωση ενός συνταξιούχου αστυνομικού που αναγκάστηκε να δώσει μισό εκατ.

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη Αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με

Ο 28χρονος που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος» – Το χρονικό της υπόθεσης

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος, αθώος, αθώος…» ήταν τα τελευταία λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος της Χωροφυλακής στις 07:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο