Πάτρα: Οι επενδύσεις στο λιμάνι “έρχονται” με το τρένο

Το σενάριο των επιμέρους παραχωρήσεων λιμενικών δραστηριοτήτων, έχει προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών εθνικής σημασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και αυτό της Πάτρας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το σχέδιο αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων, πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, με την Πάτρα όμως να βρίσκεται ακόμα χαμηλά στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ.

Το μεγαλύτερο ζήτημα μέχρι τώρα υπάρχει σε λίγα λιμάνια όπως στην Ηγουμενίτσα, όπου φαίνεται ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τμήμα που εξυπηρετεί τις γραμμές της Αδριατικής, το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μελετητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν μια συνδυασμένη παραχώρηση, προκειμένου να εξυπηρετείται και η ανάγκη για επενδύσεις σε δραστηριότητες μεταφοράς εμπορευμάτων και ξηρού φορτίου.

Πολύ αργότερα θα ακολουθήσει και το λιμάνι της Πάτρας όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μέχρι στιγμής μικρό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αποκλειστικά κάποιες λιμενικές υπηρεσίες.

Την επιλογή των επί μέρους παραχωρήσεων λιμενικών δραστηριοτήτων, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην «Π» και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, ο οποίος σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να παρουσιάσει μελέτες, σε σχέση με τους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, για κάθε λιμάνι ξεχωριστά.

Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τόνισε ο κ. Κοντοές, σε πρώτη φάση επικεντρώνεται στα λιμάνια που συνδέονται με την Εγνατία Οδό, εκεί δηλαδή όπου φαίνεται να εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια ακούγεται ότι θα δοθεί σειρά στο εμπορικό τμήμα του λιμένα Βόλου και μετά θα ακολουθήσει το λιμάνι της Πάτρας, όπου προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Μάλιστα, όπως είπε και ο κ. Κοντοές, οι εξελίξεις για το λιμάνι της Πάτρας θα πρέπει να αναμένονται από το 2019 και μετά, αφού τότε θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα σε σχέση με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή και το εμπορικό τμήμα.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει παραγγείλει επικαιροποίηση της μελέτης του εμπορικού τμήματος και παράλληλα μια τεχνικοοικονομική μελέτη του συμπλέγματος έργων διέλευσης του τρένου και του εμπορικού τμήματος, για να ενταχθεί σε φάκελο μεγάλου έργου για χρηματοδότηση.«ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΛΙΜΑΝΙΑΣτο «παιχνίδι» των επενδύσεων μπαίνουν πάντως και ορισμένα μικρά λιμάνια, κυρίως σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κινεζική Cosco, που θέλει να αναπτύξει το home port από το λιμάνι του Πειραιά, σε συνεννόηση και με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, αναζητά λιμάνια συνεργάτες ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο λιμένων που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τόσο των εταιρειών όσο και των επιβατών. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα λιμάνια που έχει ακουστεί ότι μπορεί να συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο, είναι και το Κατάκολο της Ηλείας.

Οι Κινέζοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσφέρουν το know how στις κρουαζιέρες, ενώ πολλά από τα έργα, αν δεν προκριθούν αργότερα και άλλες παραχωρήσεις, θα γίνουν από κρατικά κονδύλια.Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ[email protected]

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπουργικό Συμβούλιο: Ποιες είναι οι 7 κυβερνητικές δράσεις που αποφασίστηκαν

Εφτά κυβερνητικές δράσεις παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δράσεις αυτές αφορούν τα υπουργεία Επικρατείας, Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Μεταφορών και του αρμόδιου υπουργείου για τον Τύπο και

Μήνυμα Χαρδαλιά: «Αδιαπραγμάτευτη η αμυντική θωράκιση» – Επίσκεψη σε νησιά του Αιγαίου

Η Ελλάδα διαχρονικά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, επιζητεί τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας Διήμερη επίσκεψη σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, εν

Ζωγράφου – Πανεπιστημιούπολη: Ανθυπαστυνόμος πυροβόλησε άνδρα που της επιτέθηκε

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 06:00 το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και ειδικότερα στην Φοιτητική Εστία, παρουσία Εισαγγελέα, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ερευνών σε σπίτια υπόπτων για εγκληματικές δραστηριότητες, όπως αναφέρει σε ανακοινωσή της η Ελληνική Αστυνομία.  Η επιχείρηση διεξάγεται

Καταγγελία για βιασμό ανήλικης: Πήρε προθεσμία ο πατριός της

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, ζήτησε και έλαβε ο 46χρονος, που συνελήφθη μετά από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία φερόταν να κακοποιεί σεξουαλικά την 13χρονη κόρη της συντρόφου του. Στον 46χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό και κατάχρηση