Πατρικό σπίτι: Πότε φεύγουν οι Έλληνες και πότε οι Ευρωπαίοι

Πολύ πάνω από τον γενικό μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τρίτη μεγαλύτερη συνολικά, η ηλικία κατά την οποία οι Έλληνες «απογαλακτίζονται» και στήνουν το δικό τους σπιτικό – Ποιες χώρες καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Με αρκετή καθυστέρηση συγκριτικά με την επικρατούσα κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη φεύγουν από το πατρικό σπίτι τους οι νέοι στην Ελλάδα. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία από Eurostat για το 2022 επιβεβαίωσαν απλώς μια παγιωμένη συνθήκη που ο καθένας είτε τη βιώνει είτε την αντικρίζει δίπλα του.

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα και της εργασιακής ρευστότητας που επικρατεί συνδυαστικά με τα ακριβά ενοίκια, τα Ελληνόπουλα αποφασίζουν ν’ αφήσουν το πατρικό τους αφού πρώτα έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον πίνακα της Eurostat, είναι κάτι που συμβαίνει κατά μέσο σε ηλικία 30.7 ετών.

Την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη οι νέοι βρέθηκε ότι «απογαλακτίζονται» σε ηλικία 26.4 ετών.

Στην τρίτη θέση η Ελλάδα

Φυσικό είναι o μέσος όρος όσων αυτονομούνται και ανεξαρτητοποιούνται να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η Ελλάδα είναι η τρίτη στη λίστα, πίσω μόνο από την Κροατία, στην οποία καταγράφηκε ο υψηλότερος μέσος όρος (33.4 έτη), και τη Σλοβακία (30.8 έτη). Τη χώρα μας ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ισπανία (30.3), η Μάλτα (30.1) και η Ιταλία (30).

Αντιστρόφως ανάλογες οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες αποχωρισμού του πατρικού σε Φινλανδία (21.3), Σουηδία (21.4), Δανία (21.7) και Εσθονία (22.7).

Το γεγονός πως την τελευταία δεκαετία η μέση ηλικία όσων αποχωρίζονται το πατρικό τους παρουσιάζει αύξηση σε δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ αποτυπώνει τη γενικότερη «φτωχοποίηση» που βιώνουν οι κοινωνίες. Ενδεικτικό είναι πως το 2012 ο χαμηλότερος μέσος όρος εντοπιζόταν στη Σουηδία (19.9 ετών).

Βάσει της ίδιας μέτρησης, οι γυναίκες είναι εκείνες που φροντίζουν ν’ αφήνουν γρηγορότερα την πατρογονική εστία, σε ηλικία μόλις 25.4 χρόνων, έναντι των ανδρών που το κάνουν αφού έχουν συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας τους.

Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (25.4 έναντι 29.9). Αυτό το 4.5 το ανταγωνίζεται μόνο το 4.1 της Βουλγαρίας, με τους άνδρες να φεύγουν από το πατρικό στα 32.3 έτη και τις γυναίκες στα 28.2. Την ίδια ώρα το Λουξεμβούργο (0.5 έτη διαφορά), η Σουηδία (0.6), η Δανία και η Μάλτα (και οι δύο 0.7) κατέγραψαν τις μικρότερες διαφορές στις τιμές.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο