Πειρατές κλέβουν το πετρέλαιο της Νιγηρίας

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει τροποποιήσει τις διαδρομές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Αφρική, επαναξιολογώντας μια σειρά χωρών που μέχρι τώρα δεν είχαν μεγάλη διεθνή βαρύτητα στην αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας.

 

Η Νιγηρία, ο μεγαλύτερος αφρικανικός παραγωγός αργού πετρελαίου, έχει βγει στην παγκόσμια σκηνή με ένα φιλόδοξο έργο ενεργειακής σύνδεσης με την Ευρώπη καθώς και με την ανάπτυξη του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου στην Αφρική.

Ωστόσο, η παρουσία πειρατών στην περιοχή, καθώς και ο φόβος για διαρροές, έχουν προκαλέσει διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να εγκαταλείψουν το έδαφος της Νιγηρίας.

Εγκαταλείπουν την περιοχή

Ήδη, η νορβηγική εταιρεία Equinor ανακοίνωσε την πώληση του υποκαταστήματός της στη Νιγηρία στη Chappal Energies, μια νιγηριανή εταιρεία πετρελαίου που ειδικεύεται στo «upstream», τη διαδικασία που περιλαμβάνει την εξερεύνηση, τη γεώτρηση και, τέλος, την εξόρυξη αργού πετρελαίου.

Σε αυτή τη συναλλαγή, η Equinor εκχώρησε μερίδιο 20% από το κοίτασμα πετρελαίου Agbami, το οποίο «τρέχει» επί του παρόντος η Chevron, η οποία έχει παράγει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από το 2008.

Σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία, η κίνηση ήταν σύμφωνη με τη στρατηγική βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας.

Παράλληλα, η ιταλική εταιρεία Eni ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο την πώληση της νιγηριανής θυγατρικής της, φορέα εκμετάλλευσης τεσσάρων πετρελαϊκών οικοπέδων, στην Oando, μια εταιρεία ενέργειας που παράγει 43.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα σε όλη την Αφρική.

Ωστόσο, αυτή η έξοδος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, όταν η ExxonMobil συμφώνησε με τη Seplat, μια «ανεξάρτητη» εταιρεία ενέργειας νιγηριανής «καταγωγής», να πουλήσει τις μετοχές της από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης αργού πετρελαίου (κοίτασμα στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας) αντί 1,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, σε αυτήν την εξίσωση πρέπει να προστεθεί και η ανασφάλεια, και συγκεκριμένα οι κλοπές πετρελαίου, τόσο στην επιφάνεια όσο και στα ύδατα της Νιγηρίας. Ηδη, μια έκθεση της νιγηριανής κυβέρνησης ανέφερε ότι, μεταξύ 2017 και 2021, υπήρξαν 7.143 διακοπές ροής σε πετρελαιαγωγούς, καθώς και κλοπή 208.639 βαρελιών πετρελαίου, αξίας 12,74 δισ. δολαρίων.

Κλοπές αξίας 2 δις

Πιο πρόσφατα, μια επιτροπή της Γερουσίας της Νιγηρίας σημείωσε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2022, κλάπηκε πετρέλαιο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι, καθημερινά, η Νιγηρία χάνει 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα λόγω κλοπών πετρελαίου που πραγματοποιούν πειρατές, δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια ετησίως.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το κλεμμένο πετρέλαιο αποστέλλεται στη συνέχεια σε πλοία που λειτουργούν ως πετρελαιοφόρα – όπως τα αλιευτικά σκάφη – για να πωληθούν στη διεθνή αγορά. Μεταξύ των προορισμών του κλεμμένου μαύρου χρυσού είναι το Καμερούν, το Τόγκο, το Μπενίν, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και τα Βαλκάνια. Άλλη μια διαδρομή για κλεμμένο πετρέλαιο καταλήγει σε παράνομα διυλιστήρια στο εσωτερικό της Νιγηρίας.

Έτσι, το περιβαλλοντικό κόστος και η ανασφάλεια οδηγούν τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να εγκαταλείψουν τη Νιγηρία, σε ένα πλαίσιο αυξημένης ζήτησης για μαύρο χρυσό.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα και δεκάδες ξενικά είδη: Γιατί γεμίζουν οι ελληνικές θάλασσες με «εισβολείς»

Οι ελληνικές θάλασσες αλλάζουν με ρυθμούς που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν απίθανοι. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη θαλάσσια διασύνδεση έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση δεκάδων ξενικών ειδών στις ελληνικές ακτές, μεταμορφώνοντας σταδιακά τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το φαινόμενο αυτό

Stuttgarter Zeitung: «Σε ποιον ανήκει το Αιγαίο;»

Η Stuttgarter Zeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ για την πολυετή νομική διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για το προκλητικό τουρκικό τουριστικό σλόγκαν «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο). Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυθόρμητα το Αιγαίο με ελληνικά νησιά διακοπών όπως η Μύκονος, η Πάρος ή η Σαντορίνη. Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, από την

Aνοικτά σύνορα εντός ΕΕ απαιτεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Γερμανία και οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκτός από τη Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία,