Πένθος στο Βατικανό για τον Βενέδικτο

Συλλυπητήρια απ’ όλον τον κόσμο για τον επίτιμο πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, τον πρώτο Γερμανό πάπα μετά από σχεδόν 500 χρόνια, που απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 95 ετών.

Πένθος στο Βατικανό για τον θάνατο του επίτιμου πάπα Βενέδικτου του Δέκατου Έκτου. Όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ήταν ένας συντηρητικός πάπας, ο οποίος όμως εγκαινίασε μια βαθιά μεταρρύθμιση της Καθολικής Εκκλησίας. Από αύριο το πρωί, η σορός του επίτιμου πάπα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου.

Προσκύνημα που θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη. Την Πέμπτη το πρωί, θα τελεσθεί η κηδεία, χοροστατούντος του πάπα Φραγκίσκου. Θα είναι μια επίσημη αλλά λιτή τελετή, με σεβασμό στη βούληση του αποθανόντα. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, αναμένεται να πουν το στερνό αντίο στον Γιόζεφ Ράτσινγκερ πάνω από 60.000 χιλιάδες άνθρωποι.

Παπική θητεία με σκιές

Οι σχολιαστές στην Ιταλία υπογραμμίζουν ότι κατά τη θητεία του υπήρξαν και προβλήματα: ότι θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί νωρίτερα το σκάνδαλο παιδοφιλίας στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ότι δεν μπόρεσαν να διαλευκανθούν υποθέσεις πιθανής κακοδιαχείρισης υψηλών χρηματικών ποσών από ισχυρούς κληρικούς.

Παράλληλα όμως στη Ρώμη τονίζεται ότι ήταν ο πρώτος ποντίφικας  που συναντήθηκε με θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων εκ μέρους του κλήρου και ότι η ιστορική απόφασή του τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν απρόσμενη, όσο και θαρραλέα. Η αναφορά, βέβαια, είναι στην παραίτηση του Γερμανού πάπα, την οποία με συνέπεια ως προς το συντηρητικό του προφίλ θέλησε να ανακοινώσει στα λατινικά. «Μην αφήνετε να σας απομακρύνουν από την πίστη σας», υπογραμμίζει ο Βενέδικτος ο Δέκατος Έκτος στην πνευματική του διαθήκη, η οποία περιέχεται σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει άμεσα. «Ζητώ από καρδιάς συγγνώμη από όσους μπορεί να έβλαψα, με οποιοδήποτε τρόπο,  κατά τη διάρκεια της ζωής μου», προσθέτει.

«Ο Βενέδικτος ήταν ένας άνθρωπος με ευγενικά, ανώτερα αισθήματα, ευχαριστούμε τον Κύριο που μας πρόσφερε το δώρο αυτό», είπε ο Φραγκίσκος. Οι σημαίες στο Βατικανό σήμερα κυματίζουν μεσίστιες, και τα φώτα στη φάτνη και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου έσβησαν σε ένδειξη πένθους.

Πηγή: DW

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά