Πέρασαν…και δεν ακούμπησαν…

Από όλα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η Πυρκαγιά στο πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας είχε ραγδαία εξέλιξη.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με την ανίχνευση του καπνού στο γκαράζ ενημέρωσε το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης το οποίο ήταν το αρμόδιο Κέντρο για την παροχή βοήθειας για την διάσωση των επιβατών και του πληρώματος.

Ο θάλαμος Επιχειρήσεων (ΕΚΣΕΔ),  όπως έχει υποχρέωση σε αυτές τις περιπτώσεις, ΑΜΕΣΑ δέσμευσε όλα τα παραπλέοντα πλοία και συγκεκριμένα ένα σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας το οποίο έπλεε σε απόσταση 2 ν.μ. από την περιοχή του συμβάντος στο πλαίσιο Επιχείρησης FRONTEX, καθώς και 4 άλλα παραπλέοντα πλοία τα οποία ευρίσκοντο σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 ν.μ.

 

Παράλληλα δόθηκε εντολή και απέπλευσαν  και σκάφη του Λ.Σ. τα οποία  όμως είχαν να διανύσουν απόσταση 35 ν.μ. ή και 54 ν.μ. από Κέρκυρα ή  Ηγουμενίτσα αντίστοιχα.

 

Πριν καλά -καλά να έχουν περάσει 15 λεπτά από την πρώτη ειδοποίηση, ο πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” ενημέρωσε το ΕΚΣΕΔ, ότι εκτιμώντας τον κίνδυνο από την σε εξέλιξη πυρκαγιά,  διέταξε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Πράγματι σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβατών, το πλήρωμα του πλοίου μερίμνησε οι επιβάτες να επιβιβαστούν στις  σωσίβιες λέμβους και να  απομακρυνθούν από το φλεγόμενο πλοίο.

 

Όπως ήταν  φυσιολογικό το πλοίο της  Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που έπλεε δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο (2 ν.μ.), έσπευσε αμέσως κοντά του για παροχή βοήθειας.

 

Έλα μου όμως που αυτό δεν άρεσε σε κάποιους στον  ΣΥΡΙΖΑ και στην περιβόητη ανακοίνωση  με τα «δέκα καίρια ερωτήματα» διατυπώνεται με οργή το ερώτημα: «Γιατί πρωταγωνιστικό ρόλο στο περιστατικό έπαιξε, αρχικά, σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ η φωτιά εκδηλώθηκε και εκτυλίχθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; …»

Δύσκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της άγνοιας στα θέματα της έρευνας και διάσωσης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει το ΕΚΣΕΔ;

-Να απαγορεύσει στο πλοίο της  Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας να περισυλλέξει τους ναυαγούς και να τους αφήσει να θασσοδέρνουν μέχρι να φτάσουν  τα σκάφη του Λ.Σ., που είχαν να διανύσουν 35 και 55 ν.μ.;

-Να επέτρεπε μόνο στα άλλα πλοία που δεσμεύτηκαν και προσέγγισαν  για παροχή βοήθειας, να περισυλλέξουν αυτά τους ναυαγούς, χρησιμοποιώντας ανεμόσκαλες ύψους 10 – 15 μέτρων, ώστε να κάνουν και οι ναυαγοί την πρωινή γυμναστική τους;

Να απαγορεύσει σε όλα τα πλοία την  περισυλλογή των ναυαγών μέχρι να φτάσουν τα σκάφη του Λ.Σ. και οι «παντόφλες» του πορθμείου Ηγουμενίτσας Κέρκυρας;

Απίστευτα πράγματα.

Ποιος είπε  στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ένα πλοίο με ξένη σημαία δεν μπορεί να συνδράμει  στην έρευνα και διάσωση σε  ένα πλοίο που κινδυνεύει εντός των  χωρικών μας υδάτων;

Μήπως δεν γνωρίζουν, ότι η Ιταλία δεν αμφισβητεί την δηλωθείσα από την χώρα μας περιοχή όπου είναι υπεύθυνη για την Έρευνα και Διάσωση;

Μήπως μπερδεύτηκαν  από τα συμβαίνοντα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, όπου η Τουρκία διεκδικεί την Έρευνα και Διάσωση σε εσωτερικά μας και διεθνή  ύδατα μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, δηλαδή μέχρι την Τήνο;

Εσχάτως μάλιστα οι Τούρκοι ανακάλυψαν, ότι και τα ίδια τα νησιά μας δεν μας ανήκουν γιατί τα εξοπλίσαμε.

Μήπως από όλα αυτά μπερδεύτηκαν;

Εμείς πιστεύουμε ότι η όποια κριτική από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το θέμα της πυρκαγιάς στο πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” θα πρέπει να συντείνει στο να ευρεθούν τα πραγματικά αίτια του ατυχήματος και τις αιτίες που είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Τα «τζούφια» αντιπολιτευτικά  πυροτεχνήματα για λόγους εντυπωσιασμού  οδηγούν σε ανούσια και στείρα αντιπολίτευση.

Τα ίδια Παντελάκη μου,  τα ίδια Παντελή μου.

Πέρασαν… και δεν ακούμπησαν

Επισημαίνεται πάντως, ότι όλοι οι επιβιβασθέντες  στις σωσίβιες λέμβους του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” περισυνελέχθησαν  από το πλοίο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας  και από Ν/Σ του Λ.Σ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νησί της Κέρκυρας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),

Στo Κερατσίνι το… λαβωμένο RoRo Cargo Iosif K μετά τη σύγκρουση με το ΕΛΥΡΟΣ στο λιμάνι της Σούδας (φωτο)

Στο λιμάνι του Κερατσινίου βρίσκεται το RoRo Cargo Iosif K, μετά τη σύγκρουση με το ΕΛΥΡΟΣ στο λιμάνι της Σούδας την περασμένη Τρίτη. Μετά το βίντεο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, φωτογραφίες αποτυπώνουν τη ζημιά που υπέστη το φορτηγό πλοίο. Αναμένεται να

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, τα αποτελέσματα τόσο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όσο και για την εισαγωγή στις Σχολές Ανώτερης Εκπαιδευτικής Κατάρτισης. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026 μέσω της σχετικής