Περισσότεροι από 500 μετανάστες, αποβιβάστηκαν από πλοία ΜΚΟ σε λιμάνια της Ιταλίας

Πάνω από πεντακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από δυο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Μεσόγειο, μεταφέρθηκαν σε λιμάνια της Ιταλίας. 

Το σκάφος Humanity 1, της ΜΚΟ SOS Humanity («Ανθρωπότητα SOS»), με έδρα το Βερολίνο, έφθασε στην πόλη Μπάρι, στην Αδριατική, χθες Κυριακή, με 261 ανθρώπους.

Ενώ το Geo Barents, της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières , MSF), ελλιμενίστηκε στο Σαλέρνο, νότια της Νάπολης, με 248 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι άνθρωποι αυτοί, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ έπλεαν με λαστιχένιες και ξύλινες βάρκες.

Στο Humanity 1 επέβαιναν μεταξύ άλλων 93 ανήλικοι, στην πλειονότητά τους ασυνόδευτοι.

Πολλοί από τους διασωθέντες έφεραν εμφανή σημάδια από βασανιστήρια, ενώ κάποιοι και κάποιες κατήγγειλαν πως υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με το πλήρωμα. Κατά τα στοιχεία της SOS Humanity, κατάγονται από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Καμερούν και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Αντίθετα με τον Νοέμβριο, όταν πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων χρειάστηκε να περιμένουν εβδομάδες εξαιτίας διένεξης με τη νέα κυβέρνηση συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στη Ρώμη, αυτή τη φορά υπήρξε λύση ταχύτερα. Δόθηκαν άδειες για ελλιμενισμό στο Σαλέρνο και στο Μπάρι —το ταξίδι ήταν πολύ πιο μακρύ από ό,τι προς άλλα ιταλικά λιμάνια—, έπειτα από μερικές ημέρες.

Πάντως, σύμφωνα με την SOS Humanity, χρειάστηκαν 40 ώρες για να διανυθεί η απόσταση εν μέσω θαλασσοταραχής και πολλοί από τους επιβαίνοντες ταλαιπωρήθηκαν πολύ.

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη δικαιολόγησε την απόφαση επικαλούμενο το ότι τα λιμάνια και οι δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Σικελία αντιμετωπίζουν υπερπληθυσμό.

Η ιταλική κυβέρνηση διεμήνυσε πως η πολιτική της γενικά στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν αλλάζει, εξηγώντας ότι επέτρεψε κατ’ εξαίρεση στα πλοία να ελλιμενιστούν, λόγω της επιδείνωσης του καιρού· ενώ κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τις ΜΚΟ πως «ενθαρρύνουν» την παράνομη μετανάστευση.

Όμως μετανάστες και πρόσφυγες φθάνουν στις ιταλικές ακτές ακόμη και χωρίς καμιά βοήθεια. Το σαββατοκύριακο, αλιευτικό που μετέφερε περίπου 400 ανθρώπους εντοπίστηκε από την ιταλική ακτοφυλακή και συνοδεύτηκε ως το Ρήγιο της Καλαβρίας, όπου ελλιμενίστηκε.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναχωρώντας, συχνά με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη, από τις ακτές κυρίως της Λιβύης και της Τυνησίας.

Στη Μεσόγειο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το 2022 καταγράφτηκε στην Ιταλία μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών, που κάνουν λόγο για κάπου 97.000 ανθρώπους, έναντι περίπου 63.000 το 2021 και 32.000 το 2020.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόρινθος: Παράνομο αλίευμα και αλιευτικός εξοπλισμός κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Κορίνθου

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, στελέχη της Υπηρεσίας μας εντόπισαν την 03/03/2024 ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος με επιβαίνοντα έναν (01) ημεδαπό να έχει διενεργήσει αλιεία στη θαλάσσια περιοχή Βάγιας Σαρωνικού Κόλπου

«Βόμβες» από τον πρώην επικεφαλής της Frontex: «ΜΚΟ, Σόρος και Τουρκία πίσω από την απομάκρυνσή μου»

Στη συνέντευξη του Fabrice Leggeri στη Le Figaro με τίτλο «Οι ΜΚΟ υπέρ των μεταναστών επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ο αξιωματούχος επανέρχεται στους λόγους της αποχώρησής του από την υπηρεσία αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αυτό συνέβη λόγω

Η ώσμωση τρόμου και εγκλήματος στις φυλακές

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Γράφει 0 κ. Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και reader στη Διεθνή Ασφάλεια στο King’s College, London. Οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» καταδεικνύουν τη ριζική μετάλλαξη της ελληνικής τρομοκρατίας. Εδώ και

Εταιρεία πυροτεχνουργών

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Ανοικτό αφήνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το ενδεχόμενο οι δύο πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων που συνελήφθησαν προ ημερών για εμπλοκή στην αποστολή του δέματος-βόμβας στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης (12 Φεβρουαρίου 2024) να έχουν ανάμειξη

Μετάβαση στο περιεχόμενο