Πέταξαν οικογένεια από το πλοίο γιατί είχε φορτισμένο ηλεκτρικό

Το ταξίδι με πλοίο, για έναν ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι μια πραγματική πρόκληση, όπως καταδεικνύει η περιπέτεια μιας 5μελούς οικογένειας.

Όταν ένα πλαίσιο δεν είναι απολύτως σαφές, προκαλεί… αλαλούμ! Όπως έχει προκύψει, εδώ και καιρό, από το ρεπορτάζ του newsauto.gr και την επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και με ναυτιλιακές εταιρείες, που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, δεν υπάρχει κάποια οριζόντια απαγόρευση για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτό που ίσχυε και επισημοποιήθηκε με την εγκύκλιο του Υπουργείου, 2322.3/79893/2023, που εκδόθηκε στις 14/11/2023, είναι μια σειρά περιοριστικών οδηγιών, που θα πρέπει όμως να ερμηνεύονται και να εφαρμόζονται κατά γράμμα, από τις Αρχές και τις ναυτιλιακές εταιρείες, για να μην δημιουργείται αυτό το αλαλούμ με το επιβατικό κοινό

Βάσει της κεντρικής οδηγίας:

Όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών και των υβριδικών, δεν μπορούν να μετακινηθούν ασυνόδευτα, κάτι που πρακτικά σημαίνει μια έξτρα οικονομική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη τους, με την έκδοση δύο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Εκτός από τα ηλεκτρικά  και τα Plug-in hybrid των οποίων η φόρτιση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 40% της χωρητικότητας, όσα οχήματα εφοδιάζονται με υγραέριο ή φυσικό αέριο το ντεπόζιτο δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 50%.

Ένα ακόμα στοιχείο που επισημαίνει το Υπουργείο, είναι το βάρος που θα πρέπει να ελέγχει το πλήρωμα, καθώς το αντίστοιχο των ηλεκτρικών οχημάτων είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα οχήματα με θερμικό κινητήρα. Παράλληλα, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η φόρτιση εντός του πλοίου.

Η απίστευτη ταλαιπωρία μιας 5μελούς οικογένειας

Για τον κ. Χρήστο, τη σύζυγό του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους (εκ των οποίων το ένα νεογέννητο) το ταξίδι από το λιμάνι της Ραφήνας στην Τήνο, για τις διακοπές του Πάσχα, εξελίχθηκε σε μια πραγματική Οδύσσεια…

«Παρακολουθώ τα νέα που αφορούν την ηλεκτροκίνηση, επειδή έχω αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο και γνωρίζω ότι πρόκειται για οδηγία και όχι για νόμο. Δεν υπάρχει δημοσίευση σε ΦΕΚ. Πράγμα που σημαίνει ότι όταν προπλήρωνα τα εισιτήρια, αξίας 400 ευρώ, η εταιρεία όφειλε να με ενημερώσει, για τον τρόπο που διαχειρίζεται μια τέτοια κατάσταση. Όταν, λοιπόν, έφτασα μπροστά από τον καταπέλτη του πλοίου (το δρομολόγιο ήταν προγραμματισμένο για τις 8.20 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης), είδα έκπληκτος τον καπετάνιο να βάζει το κεφάλι του στις ενδείξεις του αυτοκινήτου μου και να μου λέει, με απαράδεκτο ύφος, ότι με 90% δεν μπαίνεις», εξηγεί στο newsauto, ο κ. Χρήστος.

«Αρχικά μου έκανε εντύπωσε ότι έλεγξε μόνο το δικό μου αυτοκίνητο, καθώς υπήρχαν πολλά plug-in στην ουρά, αλλά τώρα αντιλαμβάνομαι ότι επειδή έχω Tesla, ακόμα κι ένας άσχετος θα καταλάβαινε ότι είναι ηλεκτρικό. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η συμπεριφορά και το γεγονός ότι όλη αυτή η κατάσταση άγγιξε την οικογένειά μου και γι’ αυτό θέλησα να του κάνω μήνυση. Αλλά εκεί βρέθηκα αντιμέτωπος με την προσπάθεια των λιμενικών να με καθυστερήσουν, προκειμένου να αποπλεύσει το πλοίο. Όταν συνέβη αυτό, μου είπαν… κάνε μήνυση».

Στο ερώτημα εάν σκέφτεται να δώσει συνέχεια: «Δεν το αποκλείω. Αλλά αυτή τη στιγμή θέλω να περάσω λίγες ημέρες ξεκούρασης με την οικογένειά μου και να ηρεμήσουμε. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη».

Όσο για το πώς κατάφερε να φτάσει η 5μελής οικογένεια στην Τήνο: «Η ταλαιπωρία μας διήρκησε περίπου 20 ώρες! Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι με καλές προθέσεις. Εντελώς τυχαία, ήταν κοντά μας, κατά τη διάρκεια του περιστατικού ένας άλλος καπετάνιος, που μας βοήθησε πολύ να επιβιβαστούμε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε άλλο πλοίο».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο