Πλαστά έγγραφα σε σκληρούς κακοποιούς – Πώς δρούσε το κύκλωμα επίορκων αστυνομικών

Σκληρούς κακοποιούς και άτομα που είχαν εις βάρος τους εκκρεμείς ποινικές διώξεις τροφοδοτούσε με πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών που εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Γιάννης Σουλιώτης

Σκληρούς κακοποιούς και άτομα που είχαν εις βάρος τους εκκρεμείς ποινικές διώξεις τροφοδοτούσε με πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών που εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Συνελήφθησαν 20 άτομα, από τα οποία 10 αστυνομικοί. Πρόκειται για έναν αξιωματικό, οκτώ χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και έναν πολιτικό υπάλληλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες συγκαταλέγονται ένας δικηγόρος, ένας υπάλληλος ληξιαρχείου και 8 ιδιώτες. Εις βάρος τους ασκήθηκε βαριά δίωξη, μεταξύ άλλων, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και δωροδοκία. Από την έρευνα έχει προκύψει πλήθος στοιχείων για εμπλοκή στην υπόθεση ακόμη 34 αστυνομικών. Ο ρόλος καθενός από αυτούς στη δράση του κυκλώματος θα αξιολογηθεί ποινικά στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Χθες, οι 20 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς, από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Συνελήφθησαν 20 άτομα, από τα οποία 10 αστυνομικοί – Ενας αξιωματικός, οκτώ χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε την άνοιξη του 2021 με αφορμή, επισήμως τουλάχιστον, ανώνυμη επιστολή που έφτασε στους «Αδιάφθορους». Για την πορεία της ενημερωνόταν από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Χθες το πρωί, μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος μετέβη στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στη λεωφόρο Κηφισίας και ενημερώθηκε αναλυτικά για τα ευρήματα της πολύμηνης έρευνας. «Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του. Η αστυνομία, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους», δήλωσε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί εισέπρατταν αμοιβή τουλάχιστον 30.000 ευρώ, προκειμένου να εκδίδουν πλαστές ταυτότητες, διαβατήρια και άλλα νομιμοποιητικά έγγραφα σε διωκόμενους κακοποιούς και άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Εξέδιδαν τα πλαστά έγγραφα είτε στο όνομα ανύπαρκτων προσώπων είτε ομογενών που έμεναν στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια για τη δράση της οργάνωσης. Συνολικά 200 άτομα επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες των επίορκων αστυνομικών και των συνεργών τους, αποκομίζοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κέρδη που αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους επωφελούμενους του κυκλώματος ήταν ο Αλβανός που τη 16η Νοεμβρίου δολοφονήθηκε στο βενζινάδικό του στη λεωφόρο Θηβών 181 στη Νίκαια. Ο Μάριους Νταμάντι, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις ναρκωτικών και ανθρωποκτονία, και κυκλοφορούσε στη χώρα με πλαστή ταυτότητα που είχε προμηθευτεί από το κύκλωμα με στοιχεία «Στέργιος Μαζνεβίδης» από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ. Πλαστή ταυτότητα από το κύκλωμα απέκτησε ένας ακόμη Αλβανός κακοποιός διωκόμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης της Interpol.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έκαναν έρευνες σε τμήματα ασφαλείας και γραφεία ταυτοτήτων σε Γλυφάδα, Ομόνοια, Καλλιθέα, Ασπρόπυργο και Βοιωτία. Σε χρηματοκιβώτιο στο γραφείο ενός από τους συλληφθέντες, στον οποίο μάλιστα αποδίδεται ηγετικός ρόλος, οι «Αδιάφθοροι» εντόπισαν πάνω από 300.000 ευρώ σε μετρητά. Στη δικογραφία, που αριθμεί πάνω από 8.000 σελίδες, υπάρχουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος και βίντεο από παρακολουθήσεις.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόθεν Έσχες: Παρατείνεται έως 15 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής

Παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες. Η παράταση αφορά στην υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, (αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 1η.1.2022 έως και την 15η.10.2022 και ετήσιες του έτους 2022

Η αγορά δεξαμενόπλοιων “κλέβει την παράσταση”

Οι Έλληνες εφοπλιστές από την αρχή του έτους έως τις αρχές Νοεμβρίου είναι πρώτοι στον κόσμο στις αγορές, αλλά και στις πωλήσεις πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο οίκος Allied, οι “Greeks” αγόρασαν 223 πλοία και πλήρωσαν 4.859,6

Λάρισα: Δημιουργείται αμερικανική βάση με UAV στην 110 ΠΜ – Θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο

Νέα δεδομένα όσον αφορά την επιτήρηση στο Αιγαίο δημιουργεί η αμερικανική βάση στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την οποία θα απογειώνονται και θα επιχειρούν τα εξελιγμένα MQ-9 Reaper, ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Καραμανλής: Μείωση στα 2,50 ευρώ για τα διόδια στην Αττική Οδό

Όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών, «η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να