ΠΝΟ: Επιστολή διαμαρτυρίας ναυτικών για την επιβάρυνση κόστους των διαγνωστικών ελέγχων για την Covid 19

Επιστολή στον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη έστειλε η πανελλήνια ναυτική ομοσπονδία διαμαρτυρόμενοι για την τροποποίηση σύμφωνα με την οποία το κόστος των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό τον επιβαρύνονται οι ναυτικοί.

Αναλυτικά:
Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην υπ΄ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.24416 ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2194/4-5-2022, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.59928 ΚΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε στο τ. ΦΕΚ Β΄ 5470/21-10-2022, οι εντελλόμενοι υποχρεωτικοί έλεγχοι κατά του κορονοϊού Covid-19 πρέπει να γίνονται με ευθύνη και δαπάνη του υπόχρεου ναυτικού, πράγμα το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την Ομοσπονδία μας, καθότι, όπως είναι γνωστό και όπως ανέκαθεν εφαρμοζόταν, και όπως αυτό επαναβεβαιώθηκε σύμφωνα και με την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006, σε συνδυασμό με τον εκδοθέντα σε εκτέλεση αυτής Κανονισμό όπου και ρητά αναφέρεται ότι για τα ιατρικά πιστοποιητικά των Ναυτικών δεν καταβάλλεται από μέρους τους καμία δαπάνη.

Καμία αμφισβήτηση δεν μπορεί να εγερθεί ότι και τα πιστοποιητικά διαγνωστικών ελέγχων, σαφώς και πρόκειται περί πιστοποιητικών τα οποία είναι απαραίτητα για την ναυτολόγηση ή τη συνέχιση της παροχής της εργασίας του ναυτικού, όπως αναφέρεται παραπάνω και δεν πρέπει να επιβαρύνουν τον ναυτικό αλλά αποκλειστικά τον εργοδότη τους.

Παρατηρείται μάλιστα ότι η νέα ρύθμιση για την επιβάρυνση των ναυτικών έρχεται σε πλήρη αντίφαση και με την αρχική εκδοθείσα υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.45222 ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3130/18-07-2021 και η οποία ρητά ανέφερε στο άρθρο 2 παρ. 2 ότι «Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά δύο (2) φορές την εβδομάδα……. με ευθύνη και δαπάνη του πλοιοκτήτη / εφοπλιστή / διαχειριστή».

Τι μεσολάβησε κ. Υπουργέ ώστε να αγνοηθούν όλα τα παραπάνω και τα όσα ορίζουν οι Διεθνείς Συμβάσεις και να πριμοδοτείται συνεχώς η πλευρά της πλοιοκτησίας και των Εταιρειών και μάλιστα σε βάρος των Ναυτικών μας είναι εύκολα κατανοητό.

Δεν πρέπει να διαφεύγει ακόμα ότι αν αποκλειστούν οι Ναυτικοί μας λόγω μη διενέργειας των εντελλομένων ελέγχων, όπως αναφέρεται στην παραπάνω ΚΥΑ, πως θα ταξιδέψουν τα πλοία με χωρίς ναυτικούς;

Σας γνωρίζουμε και ταυτόχρονα προειδοποιούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε η δαπάνη αυτή των διαγνωστικών ελέγχων να βαρύνει τους Ναυτικούς μας και μάλιστα απεμπολώντας βασικά δικαιώματά μας διεθνώς ρυθμιζόμενα και κατοχυρωμένα και ότι στην περίπτωση απόλυσης Ναυτικού ή μη ναυτολόγησης του γιατί δεν έκανε τον διαγνωστικό έλεγχο θα βρουν αντιμέτωπη σύσσωμη την Ομοσπονδία μας.

Με τιμή,

Εμμανουήλ Τσικαλάκης

Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ

ΠΝΟ: Επιστολή διαμαρτυρίας ναυτικών για την επιβάρυνση κόστους των διαγνωστικών ελέγχων για την Covid 19

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς. Όπως

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε, έκλεβε και άρπαζε παιδιά σε οικισμό Ρομά στα Μέγαρα

‘Αγρια συμμορία που είχε γίνει εφιάλτης των Ρομά σε οικισμό των Μεγάρων, με επιθέσεις, εκβιάσεις, ακόμα και απαγωγές παιδιών, προκειμένου να αποσπάσει χρήματα από τα ανυπεράσπιστα θύματα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη

Στο ΚΕΠΙΧ του Frontex χτες η von der Leyen

Την ίδια ώρα χτες (23/2/2024) που ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex υπέγραφε διμερή Συμφωνία με τους Βρετανούς στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βέλγος πρωθυπουργός κ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο