Ποιες είναι οι επερχόμενες παρεμβάσεις στις συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Έτος νέων θετικών παρεμβάσεων για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να είναι το 2024. Η πρώτη και βασικότερη είναι εκείνη που έχει ήδη θεσπιστεί, αν και είναι το ανοιχτό το ύψος της.

Ο λόγος για την αύξηση όλων των κύριων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ του 2023. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες μακρο-οικονομικές προβλέψεις, αναμένεται μία αύξηση τουλάχιστον 4%.

Την αύξηση θα δουν ολόκληρη στις πραγματικές αποδοχές τους όλοι οι “νέοι” συνταξιούχοι (δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά 13/5/2016), αλλά και οι “παλιοί” (δηλαδή βγήκαν στη σύνταξη πριν τις 13/5/2016) και των οποίων η προσωπική διαφορά μηδενίστηκε φέτος. Επίσης, θα τη λάβουν εν μέρει όσοι “παλιοί” συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά έως 4%.

Οι “παλιοί” συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 4% (στην υποθετική περίπτωση που η αύξηση στις κύριες συντάξεις ανέλθει στο 4%), δεν θα δουν πραγματική αύξηση, παρά μόνο λογιστική μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς.

Για αυτούς τους “παλιούς” συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα λάβουν καθόλου πραγματική αύξηση ή μικρή, το κυβερνών κόμμα (εφόσον επανεκλεγεί) σχεδιάζει – βάσει των πρόσφατων δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη- την παροχή μίας νέας στήριξης ανάλογης του επιδόματος προσωπικής διαφοράς το οποίο δόθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα. Αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση.

Παράλληλα, βάσει των ίδιων δηλώσεων, σχεδιάζεται η κατάργηση κάθε συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους οι οποίες έχασαν το ΕΚΑΣ κατά την περίοδο 2016 – 2019. Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι παραπάνω δεν είναι οι μόνες παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Βρίσκονται, επίσης, παρεμβάσεις όπως η μείωση των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων με τις οποίες βαρύνονται οι κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Οι εν λόγω εισφορές είναι κλιμακωτές και ξεκινούν από το 3% για να φτάσουν στο 14%. Σύμφωνα με ένα σενάριο, θα μπορούσαν, αν όχι να καταργηθούν, να μειωθούν κατά το 1/2 οδηγώντας. Σε αντίστοιχη αύξηση των καθαρών αποδοχών των συνταξιούχων που βαρύνονται από αυτές. Για παράδειγμα, μία μείωση κατά 1/2 μίας εισφοράς 3% (δηλαδή να την οδηγήσει στο 1,5%) επί μίας σύνταξης 1.400 ευρώ θα οδηγούσε σε αύξηση 1,5%.

Στο τραπέζι, επίσης, βρίσκεται η μείωση των εισφορών υγείας σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Εκείνο το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση είναι μία μείωση των εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις κατά 1 μονάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εν λόγω εισφορές θα ανερχόταν στο 5% έναντι 6% που είναι σήμερα.

Αυτό θα είχε μία ανάλογη, δηλαδή 1 ποσοστιαίας μονάδας, θετική επίδραση στις καθαρές συντάξιμες αποδοχές όλων ανεξαιρέτως των συνταξιούχων.

Εκτός από την εισφορά υγείας στις κύριες συντάξεις (6%), υπάρχει και η εισφορά υγείας -επίσης 6%- στις επικουρικές συντάξεις.

Έτσι όποιος συνταξιούχος παίρνει μία κύρια και μία επικουρική σύνταξη, πληρώνει διπλή εισφορά (6% σε καθεμία) για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την υγειονομική περίθαλψη.

Εκείνο το σενάριο το οποίο κερδίζει έδαφος είναι η κατάργηση της εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις, η οποία θα έχει αντίστοιχο όφελος (6%) στις καθαρές επικουρικές συντάξεις για 1 στους 2 συνταξιούχους.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 4,3% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Σταμάτησε τον Απρίλιο η διαρκής ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες κατέγραφαν άνοδο για 26 διαδοχικούς μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Τον Απρίλιο του 2023 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3%

Τα σχέδια των κολοσσών της κρουαζιέρας για την Eλλάδα

Eίναι η χώρα, η οποία εγκαίρως υιοθέτησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα το 2021 και έδωσε τη δυνατότητα επανεκκίνησης του κλάδου, γεγονός που σταμάτησε την οικονομική αιμορραγία των εταιριών. Kαι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και το επιβραβεύουν εντάσσοντας την χώρα μας στα

Έβρος: Τούρκοι απομάκρυναν μετανάστες από νησίδα κοντά στη Ν. Βύσσα

Ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει την κινητικότητα στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε κοντά στη Νέα Βύσσα. Στην περιοχή της Νέας Βύσσας υπήρξε η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο ποταμό. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά ότι οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος

Ρόδος: Τηλεφώνημα για βόμβα σε δύο πλοία

Aναστάτωση επικρατεί στο λιμάνι της Ρόδου καθώς έγινε τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στα πλοία Διαγόρας και Blue Galaxy. Σύμφωνα με τη rodiaki, το πλοίο Διαγόρας που αναχώρησε στις τρεις για το προγραμματισμένο του ταξίδι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι της

Μετάβαση στο περιεχόμενο