Συντάξεις: Ερχεται νέο πακέτο αναδρομικών έως 30.000 ευρώ μετά το Πάσχα – Οι δικαιούχοι

Συνολικά οι δικαιούχοι φτάνουν τους 50.000. Πρόκειται για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι θα λάβουν τα οφειλόμενα σταδιακά έως το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως όσοι λάβουν την προσαύξηση που δικαιούνται εδώ και χρόνια θα λάβουν μαζί και το πακέτο των αναδρομικών που για κάποιους ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Μαζί με τις συντάξεις Μαΐου, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου θα καταβληθούν σε πάνω από 1.000 δικαιούχους οι μηνιαίες προσαυξήσεις που απορρέουν από την παράλληλη ασφάλιση. Μαζί με τις προσαυξήσεις θα πιστώνονται και τα αναδρομικάπου φτάνουν έως και τα 7 χρόνια.

Συνολικά οι δικαιούχοι του νέου πακέτου αναδρομικών, που ξεκινά να πληρώνει τώρα σταδιακά ο ΕΦΚΑ, φτάνουν τους 50.000. Πρόκειται για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι θα λάβουν τα οφειλόμενα σταδιακά έως το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως όσοι λάβουν την προσαύξηση που δικαιούνται εδώ και χρόνια θα λάβουν μαζί και το πακέτο των αναδρομικών που για κάποιους ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. 

Ο ΕΦΚΑ ενεργοποίησε το σχετικό λογισμικό και, αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι τέθηκε σε αυτοματοποιημένη διαδικασία η απονομή των οφειλόμενων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους έως το τέλος του καλοκαιριού. Στόχος είναι να υπολογίζονται και να εκδίδονται 4.000 συντάξεις το μήνα.

Αναμονή έως και 7 χρόνια

Υπενθυμίζουμε ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι περίμεναν στην ουρά έως 83 μήνες, δηλαδή, 7 χρόνια. Τα ποσά που οφείλονται, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως. Λόγω της πολύχρονης αναμονής το πακέτο των αναδρομικών θα είναι το μεγαλύτερο που έδωσε ποτέ ο ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια.

►Διαβάστε και: Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 67 έτη – Το «πέναλτι»

Οι δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους:

  • Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη.
  • Αφετέρου, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Δύο βασικές κατηγορίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
  • Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί εδώ, ότι οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Μάλιστα, πλέον, οι εκκρεμότητά τους δεν υπολογίζεται στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αν και στην ουσία πρόκειται για μέρος της σύνταξής τους που δεν έχει αποδοθεί από τον ΕΦΚΑ.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων:

Παράδειγμα 1

  • Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας ΠΕ4
  • θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61€ τον μήνα μικτά.
  • Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 38.767,41€ μικτά (478,61€ Χ 81 μήνες)

Παράδειγμα 2

  • Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας ΥΕ
  • θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87€ τον μήνα μικτά.
  • Tα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 30.121,47€ μικτά ( 371,87€ Χ 81μήνες).

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Πειραιά για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

Με συνθήματα «όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» και «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» διαδηλώνουν φορείς και συλλογικότητες Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ναυτεργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες πραγματοποιείται στην πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά, με

Τράπεζα θεμάτων: Εντοπίστηκαν από την ΕΥΠ 30 λογαριασμοί ρωσόφιλων χάκερς της «Killnet» στην κυβερνοεπίθεση

Συμμετείχαν συνολικά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις που… χτύπησαν το σύστημα Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την συντονισμένη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων και μπλόκαρε μέχρι ως ένα σημείο τις εξετάσεις των μαθητών του λυκείου.. Οι έρευνες για τους χάκερς

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να φτιάξουμε ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη

«Έχουμε χρέος να φτιάξουμε ξανά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη για να έχει πραγματικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία», δήλωσε μεταξύ άλλων από την Πολίχνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Είχαν συνηθίσει

Πόσο κοστίζει μια κυβερνοεπίθεση;

Όπως συμβαίνει και στις κανονικές επιχειρήσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πρέπει να ανησυχούν για το κόστος λειτουργίας και την απόδοση της επένδυσης. Δυστυχώς, μια νέα έκθεση της Deloitte διαπιστώνει ότι το κόστος διάπραξης εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο είναι απίστευτα χαμηλό. Οι

Μετάβαση στο περιεχόμενο