Ποινές κάθειρξης 76 ετών από το Εφετείο σε δύο διακινητές

«Βαριές» ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Κακουργημάτων σε 23χρονο Σύριο και 27χρονο Ιρακινό για τη μεταφορά παράτυπων αλλοδαπών σε Νίσυρο και Κω, πέρυσι τον Μάιο.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες εκδικάστηκαν προχθές από το δικαστήριο.

Πιο αναλυτικά, ο 23χρονος από τη Συρία είχε συλληφθεί στις 20 Μαΐου 2024 τα ξημερώματα, στη Νίσυρο για τη μεταφορά 24 ατόμων από τη Συρία και την Παλαιστίνη, με ταχύπλοο σκάφος από τα τουρκικά παράλια.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 23χρονο και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 51 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25 έτη, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το περιστατικό είχε εκτυλιχθεί ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυκτα στις 20 Μαΐου 2024 στη θαλάσσια περιοχή «ΣΚΕΘΡΟΣ» στη Νίσυρο, όπου εντοπίστηκε το φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος με κυβερνήτη τον 23χρονο από τη Συρία.

Ο αλλοδαπός κατηγορείται ότι μετέφερε είκοσι τέσσερις (24) αλλοδαπούς στην Ελλάδα, τους οποίους και αποβίβασε, ενώ μετά τη σύλληψή του από στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Νισύρου, αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ως ο χειριστής του σκάφους που τους μετέφερε παράνομα στην Ελλάδα.

Η καταδίωξη, η σύλληψη και η καταδίκη
Τον Μάιο του 2024 είχε συλληφθεί και ο 27χρονος Ιρακινός που δικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Κακουργημάτων για τη μεταφορά 11 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στην Κω.

Ο Ιρακινός είχε συλληφθεί μετά από καταδίωξη, ενώ σε ό,τι αφορά τους μεταφερόμενους, είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση για τη διάσωσή τους από τους λιμενικούς στην Κω.

Πάντως, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αλλοδαπό κατηγορούμενο και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 25 έτη και 3 μήνες, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024, όταν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» της Κω, το οποίο μόλις είχε αποβιβάσει σημαντικό αριθμό αλλοδαπών στην ακτή.

Ο χειριστής του ταχυπλόου, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του περιπολικού σκάφους, κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους.

Ο 27χρονος χειριστής του ταχύπλοου σκάφους συνελήφθη ως διακινητής, κατά παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 «Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Κώδικας Μετανάστευσης» και του άρθρου 187 του Π.Κ. «Εγκληματική οργάνωση» και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Κω.

Επιπρόσθετα, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, εντόπισε και απεγκλώβισε οκτώ (08) αποβιβασθέντες από το ταχύπλοο. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν, όλοι καλά στην υγεία τους, στο λιμάνι της Κω και στη συνέχεια οδηγήθηκαν με όχημα της ΕΛ.ΑΣ στο Κ.Υ.Τ. Κω.

Στη συνέχεια, με τη συνδρομή ιδιώτη, έγινε απεγκλωβισμός ακόμα ενός (01) αλλοδαπού, στην παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Ειρήνης, ο οποίος μεταφέρθηκε από το περιπολικό σκάφος στη μαρίνα της Κω και στη συνέχεια, στο Κ.Υ.Τ. της Κω.

Από το Λιμεναρχείο της Κω, που διενήργησε την προανάκριση, συνολικά διασώθηκαν 11 αλλοδαποί μεταφερόμενοι, ενώ κατασχέθηκε το μέσο διακίνησης. Σε βάρος του 27χρονου αλλοδαπού από το Ιράν, χειριστή του σκάφους, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά την απολογία του, οδηγήθηκε στη φυλακή, ως προσωρινά κρατούμενος. Εκεί θα επιστρέψει μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος του.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΣΟΚ: Το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα ενισχύει επαρκώς τον στόλο μας;

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας και εν αναμονή ενημέρωσης του Πρωθυπουργού για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας, εκφράζοντας την εύλογη ανησυχία μας, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας: ΤΟ 12ΕΤΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ

Γράφει ο Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α) Νίκος Παπανικολόπουλος / Ελλάδα – Συρία – Ευχολόγια ή πράξεις ;

                              Στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, από το 1343 βρίσκεται η έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας (με πλήρη τίτλο Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε

Γράφει ο Νίκος Ι. Σπανός Υποναύαρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (εα)/«Ναυπηγική Βιομηχανία: Οδικός Χάρτης Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – Οι Στρατηγικές που θα Καθορίσουν το Μέλλον»

Η ναυπηγική βιομηχανία και βιοτεχνία αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στη ναυτιλία και τη βιομηχανική παραγωγή. Με στόχο τη συστηματική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του κλάδου και τη διαμόρφωση στρατηγικών αναβάθμισης, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής

Επίσκεψη των εκπροσώπων των Κρατών – Μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ – OSCE), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας

Σήμερα, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκπροσώπων των Κρατών – Μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ – OSCE), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας στη Βέροια. Ειδικότερα, το

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο