Ποιοι έχουν τα περισσότερα όπλα στην Ελλάδα

Φτάσαμε το σημείο να έχουμε σχεδόν καθημερινά ειδήσεις για πυροβολισμούς και κάθε τρεις μέρες κατά μέσο όρο, φόνο με πυροβόλο. Ένα περιστατικό που προκάλεσε σοκ, είναι ο θάνατος ενός τρίχρονου παιδιού από πυροβολισμούς που δέχτηκε το όχημα που επέβαινε, από Ρομά, με τους οποίους η οικογένεια του είχε “βεντέτα”.

Τα όπλα στοιχίζουν πια 450-1.200 ευρώ και είναι πολύ εύκολο να τα αποκτήσει κάποιος. Από 1.300 που έβρισκαν σε έρευνες υπόπτων οι αστυνομικοί το χρόνο κατά την δεκαετία του 2000, φτάσαμε στην επόμενη δεκαετία να κατάσχονται κατά μέσο όρο 2.500 ετησίως και στην τρέχουσα δεκαετία πλέον κατάσχονται ετησίως 6.000-7.000 όπλα.

Μέχρι το 2000 η πηγή ήταν κυρίως οι βαλκανικές χώρες λόγω του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κοσσυφοπέδιο. Στην πορεία, στις χώρες εξαγωγής ή “διαμετακομιστικού εμπορίου” προστέθηκαν η Συρία και το Ιράκ λόγω εμφυλίου και ISIS, το Αφγανιστάν και η Τουρκία. Όπλα προέρχονται πλέον και από την Ουκρανία και από χώρες της ρωσικής ομοσπονδίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 1.000.000 όπλα νομίμως όπως είχε πει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όμως φέρονται να κυκλοφορούν άλλα τόσα παρανόμως.

Το 2022 κατασχέθηκαν 8.905 όπλα κατόπιν παράνομων ενεργειών ή σε τυχαίους ελέγχους -από αυτά μόνον τα 3.111 ήταν καραμπίνες. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ανακοινώσει ότι 1.000.000 όπλα έχουν νομίμως αποκτηθεί παρότι σίγουρα δεν έχουμε ένα εκατομμύριο κυνηγούς. Από αυτά η συντριπτική πλειοψηφία ήταν καραμπίνες και τα 4.592 “άλλα όπλα”. Εντούτοις η διεθνής οργάνωση Small Arms Survey, εκτιμά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1.920.000 όπλα εκ των οποίων τα 910.000 είναι αδήλωτα. Τα δύο εκατομμύρια όπλα στατιστικά σημαίνει ότι φέρεται πλέον να οπλοφορεί με πυροβόλο το 25% του ενηλίκου πληθυσμού.

Πολλοί Έλληνες αγόρασαν, ειδικά καραμπίνες, χωρίς να είναι κακοποιοί ή κυνηγοί, όταν αυξήθηκε η εγκληματικότητα στην Ελλάδα. Ειδικά στα χωριά και στις αγροικίες, οι άνθρωποι άρχισαν κάποια στιγμή πλέον να φοβούνται για τη ζωή τους. Όμως δεν έχει όπλο ο ένας στους τέσσερις Έλληνες – με εξαίρεση ίσως την Κρήτη. Επίσης είναι γνωστό ότι τα περισσότερα όπλα κατάσχονται στην Αττική, δηλαδή σε μη αγροτική ή μη “κυνηγετική” περιοχή. Τεκμαίρεται ότι τα περισσότερα όπλα είναι σε χέρια κακοποιών και πολλοί από αυτούς δεν έχουν μόνον ένα όπλο στην κατοχή τους. Από κοινωνικές ομάδες, περισσότερα όπλα κατέχουν οι Ρομά. Από περιφέρειες, η Κρήτη και η Αττική.

Περισσότερα όπλα, λιγότεροι φόνοι

Ισχύει παράλληλα και το εξής παράδοξο: ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας δεν έχει αυξηθεί, αλλά απεναντίας μειώνεται. Συγκριτικά, το 2009 διαπράχθηκαν 185 δολοφονίες ενώ είχαν κατασχεθεί μόλις 1.200 όπλα, και τώρα με 8.000 κατασχέσεις όπλων, έχουμε 70-75 δολοφονίες το χρόνο. Η μείωση των ανθρωποκτονιών δεν είναι ελληνικό επίτευγμα καθώς παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη. Το παράδοξο είναι ότι στον τόπο μας αυτές μειώνονται παρότι αυξάνεται ο αριθμός των όπλων.

Το 2022 είχαμε 79 φόνους και το 2023 σημειώθηκαν 71. Στην διετία εκείνη σχηματίσθηκαν δικογραφίες για 431 άτομα αναμεμιγμένα σε απόπειρες ανθρωποκτονίας και σε τετελεσμένες ανθρωποκτονίες: οι 278 δράστες ήταν Έλληνες και οι 153 αλλοδαποί. Φαίνεται πως το 65% είναι Έλληνες ή έχουν ελληνική υπηκοότητα. Όμως στις τετελεσμένες ανθρωποκτονίες (150 συνολικά) οι δράστες με ελληνική υπηκοότητα -άγνωστο αν έχουν και ελληνική ιθαγένεια- συνιστούσαν το 80%.

Το δε άλλο φαινομενικό παράδοξο (που όμως έχει την ερμηνεία του) είναι ότι ενώ μειώθηκαν κάθετα οι δολοφονίες όπως και σε όλη την Ευρώπη εξάλλου, παραμένει σταθερός ο αριθμός των ανεξιχνίαστων φόνων στον τόπο μας. Περίπου 70 φόνοι στην Ελλάδα μένουν σταθερά ανεξιχνίαστοι εδώ και 30 χρόνια. Οι ανεξιχνίαστοι φόνοι είναι σχεδόν όλοι “ξεκαθαρίσματα λογαριασμών της νύχτας”. Ελάχιστοι φόνοι που εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες μένουν αδιαλεύκαντοι στην χώρα μας.

Η αύξηση στην κατοχή όπλων αλλά η μείωση των φόνων, αποδίδεται εν μέρει στο ότι οι περισσότεροι κακοποιοί ή και καθημερινοί πολίτες που έχουν όπλο, το θέλουν για εκφοβισμό, ως αποτρεπτική “δύναμη” και δεν είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν. Μπορεί όμως να ισχύει και η εξής ερμηνεία:  ο μέσος άνθρωπος λογικά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αμυνθεί στη σφαίρα, οπότε όταν απειλείται από κακοποιό ενδίδει και έτσι η ληστεία ή η όποια παρανομία, ολοκληρώνεται χωρίς απώλεια ζωής. Μία τρίτη ερμηνεία για τη μείωση των ανθρωποκτονιών είναι ότι το διεθνές έγκλημα έχει εγκαταλείψει τις ένοπλες ληστείες λόγω των μεγάλων αλλαγών στην διακίνηση χρήματος από επιχειρήσεις και τράπεζες, και έχει στραφεί στα ναρκωτικά, στο τράφικινγκ και άλλους τομείς δραστηριότητας.

Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζουν οι κοινωνικές συνθήκες (αναταραχές, φτώχεια, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο) και η ψυχοσύνθεση κάθε λαού (καθημερινών ανθρώπων αλλά και κακοποιών), γιατί σε χώρες με τόσο πολλά όπλα κατά κανόνα οι ανθρωποκτονίες είναι ανάλογες της οπλοκατοχής και δεν βαίνουν σταθερά μειούμενες όπως στην Ελλάδα όταν η οπλοκατοχή αυξάνεται. Στη γειτονική μας Αλβανία, με πληθυσμό μόλις 3 εκατομμυρίων για παράδειγμα, όπου κυκλοφορούν περίπου 350.000 όπλα, ο δείκτης δολοφονιών είναι στο 5. Εκεί διαπράττονται την τελευταία δεκαετία ετησίως 2 έως 6 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους ενώ στην Ελλάδα ούτε καν ένας -ο δείκτης ανά 100.000 κατοίκους στη χώρα μας είναι 0,8.

Οι κατασχέσεις όπλων

Οι κατασχέσεις όπλων από την ΕΛΑΣ πάντως είναι πολλοί λίγες ετησίως αν αληθεύει το νούμερο που δίνει η Small Arms Survey. Είναι παράλληλα άγνωστο πόσα αγοράζονται κατά το ίδιο διάστημα είτε στο dark  web είτε και στο κανονικό διαδίκτυο ή σε διαπροσωπικές συναλλαγές στον υπόκοσμο σε αναπλήρωση όσων κατάσχονται. Οι κατασχέσεις όπλων το 2021 ανήλθαν συνολικά σε 6.720, εκ των οποίων οι 1.509 αφορούσαν κυνηγετικά όπλα, οι 206 αφορούσαν πολεμικά όπλα και οι 5.005 αφορούσαν λοιπά όπλα. Σύμφωνα με στοιχεία του GunViolence.Eu, από το 2016 έως το 2020 κατασχέθηκαν στη χώρα μας περισσότερες από ένα εκατομμύριο σφαίρες. Αν δηλαδή υπήρχε πρόθεση φόνου, όσοι έχουν όπλο θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει το 10% του πληθυσμού.

Σήμερα μπορεί κάποιος να αγοράσει πιστόλι με 400 ευρώ και καλασνίκοφ με ένα χιλιάρικο. Αναλόγως του τύπου, προέλευσης, της προηγούμενης χρήσης και της χρονολογίας του μοντέλου, οι τιμές αγοράς των πυροβόλων όπλων κυμαίνονται από 400 έως 5.000 ευρώ. Οι τιμές είναι συνήθως χαμηλές, όμως οι περισσότεροι αναζητούν “καθαρά” όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες παράνομες ενέργειες -αυτό ανεβάζει την τιμή. Φοβούνται δηλαδή µη «χρεωθούν» κάποια δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας ή ληστεία που ειχε διαπραχθεί με το όπλο, και γι’ αυτό πολλοί προτιμούν το ακριβότερο αλλά “καθαρό”.

Στην τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ. για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα καταγράφηκε πως η Ελλάδα παραμένει χώρα “προορισμού” -και όχι εξαγωγής- όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών που στοχεύουν να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας “αγοράς”. Τα όπλα εκτιμούσε η ΕΛΑΣ έρχονταν μέχρι το 2015-2020 κυρίως από Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία και Κόσσοβο, όμως ήδη έφθαναν όπλα στην Κρήτη θαλασσίως από Τουρκία και Μέση Ανατολή, χώρια οι “εισαγωγές” σε άλλα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές αλλά και χερσαία, μέσω του Έβρου.

Τα πράγματα άλλαξαν μετά το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όμως δεν έχουμε εικόνα της σημερινής κατάστασης σε αριθμούς. Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση όσον αφορά τις δολοφονίες με χρήση πυροβόλου. Πρώτη είναι η Αλβανία, δεύτερη η Σουηδία, τρίτη η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τέταρτη η Μολδαβία.

Αναφορικά με τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, φαίνεται πως παρατηρείται μια αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, το 2019 καταγράφηκαν 4.342 παραβάσεις, το 2020 καταγράφηκαν 6.599  και το 2021 καταγράφηκαν 6.733 παραβάσεις. Παράλληλα, βάσει των στατιστικών επετηρίδων που δημοσιεύει ετησίως η ΕΛ.ΑΣ, οι κατασχέσεις όπλων το 2022 ανήλθαν συνολικά σε 8.905. Αντίστοιχα, οι κατασχέσεις όπλων το 2021 ανήλθαν συνολικά σε 6.720, εκ των οποίων οι 206 αφορούσαν πολεμικά όπλα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζει όψη το λιμάνι της Σούδας – Τα σχέδια για τον νέο σταθμό επιβατών

Την εικόνα των σχεδίων που δηµοσιεύονται σήµερα στα “Χ.ν.” θα έχει ο σταθµός επιβατών στο λιµάνι της Σούδας όταν ολοκληρωθεί. Σηµειώνεται πως το έργο έχει ενταχθεί στο “Ταµείο Ανάκαµψης” και ο διαγωνισµός ξεκίνησε µε τους ενδιαφερόµενους να µπορούν να καταθέσουν τις

Αδυναμία πληρωμής ή ετοιμάζουν κατάργηση;

Μετρώντας αντίστροφα για να “αποχαιρετήσουμε” το 2024, στο τέλος του έτους θα συμπληρωθούν 2 χρόνια κατά τα οποία παραμένει απλήρωτο το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις των νησιών μας. Την ίδια ώρα προκαλούν θυμηδία οι πομπώδεις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου

Ποια πλοία δεν κινδυνεύουν από τους Χούθι

Τουλάχιστον το 15% των πλοίων που σήμερα αλλάζουν πορεία και χαράσσουν ρότα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα με ελάχιστο κίνδυνο, σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή της επιχείρησης «Aspides», τον

Ένατο το νηολόγιο της Ελλάδας στο top-10, αλλά με… κράτει τις μηχανές

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρώτη δεκάδα των κρατών που έχουν στη σημαία τους τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων. Η χώρα μας, στην οποία έχουν έδρα περισσότερες από 600 ναυτιλιακές εταιρείες που ελέγχουν πάνω από 5.500 πλοία σε όρους νηολογίου, βρίσκεται στην ένατη

Μετάβαση στο περιεχόμενο