Ποιοι είναι οι 10 χειρότεροι ιοί που μόλυναν τους υπολογιστές στην ιστορία

Μια αναδρομή από το μακρινό 1988
Οι ιοί υπολογιστών μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα εάν εξαπλωθούν και μολύνουν μεγάλο αριθμό υπολογιστών.

Τα τελευταία χρόνια, οι ιοί και άλλοι παρόμοιοι τύποι μαζικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο έχουν καταφέρει να προκαλέσουν μεγάλη και πραγματική ζημιά σε ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, συχνά με τη μορφή απώλειας κρίσιμων δεδομένων και οικονομικών απωλειών.

Στην παρακάτω λίστα θα ρίξουμε μια ματιά σε 10 ιούς που μόλυναν λογισμικά σε όλον τον κόσμο και δημιούργησαν χάος:

1. Morris Worm (1988)
Γνωστό ως το πρώτο “σκουλήκι” του Διαδικτύου, το Morris Worm προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις πρώτες μέρες του internet. Εξαπλώθηκε γρήγορα και μόλυνε περίπου το 10% όλων των υπολογιστών που ήταν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο εκείνη την εποχή.

2. CIH (1998)
… ή αλλιώς ιός Chernobyl. Μολύνει συστήματα Microsoft Windows, προκαλώντας καταστροφή αρχείων.

Ονομάστηκε έτσι γιατί μπορεί να παραμείνει “κρυμένος” στον Η/Υ του χρήστη και να ενεργοποιηθεί αυτόματα στις 26 Απριλίου, επέτειος του τραγικού πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ στις 26 Απριλίου 1986.

3. Melissa (1999)
Ο ιός Melissa εξαπλώθηκε μέσω email και μόλυνε έγγραφα του Microsoft Word. Προκάλεσε σημαντική επιβράδυνση στην κίνηση των email και οδήγησε στον προσωρινό τερματισμό λειτουργίας ορισμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

4. ILOVEYOU (2000)
Αυτός ο ιός, ο οποίος εξαπλώθηκε μέσω email και άμεσων μηνυμάτων, μόλυνε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Προκάλεσε επίσης ζημιές ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

5. Code Red (2001)
Το Code Red ήταν ένα worm που στόχευε υπολογιστές που εκτελούσαν λογισμικό διακομιστή web Microsoft IIS. Προκάλεσε σημαντικές διακοπές σε ιστότοπους και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.

6. Nimda (2001)
Το Nimda ήταν ένα σκουλήκι που εξαπλώθηκε μέσω πολλαπλών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δικτύου. Μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές και προκάλεσε σημαντικές ζημιές τόσο σε ατομικά όσο και σε εταιρικά συστήματα.

7. Sasser Worm (2004)
Το Sasser Worm στόχευε στα Microsoft Windows και μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

8. Conficker (2008)
Το Conficker ήταν ένα worm που στόχευε υπολογιστές με Microsoft Windows. Μόλυνε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε σημαντικές διακοπές στα συστήματα και τα δίκτυα υπολογιστών.

9. Stuxnet (2010)
Το Stuxnet ήταν ένα εξαιρετικά εξελιγμένο “σκουλήκι” που στόχευε τα βιομηχανικά συστήματα ελέγχου, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και πιστεύεται ότι ήταν μια κοινή προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

10. WannaCry (2017)
Το WannaCry ήταν μια επίθεση ransomware που μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Προκάλεσε σημαντικές διακοπές στα συστήματα και τα δίκτυα υπολογιστών και οδήγησε σε ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Ποιοι είναι οι 10 χειρότεροι ιοί που μόλυναν τους υπολογιστές στην ιστορία

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης- Η υποδειγματική στάση της δημοκρατικής και ουμανιστικής πατρίδας μας, σε αντιδιαστολή με τον τούρκικο αναθεωρητισμό..

Του Αντιστρατήγου Π.Σ. ε.α. Γιάννη Σταμούλη Με πρόσφατη την επανεκλογή του Προέδρου της εξ ανατολών γείτονας, είναι ιδιαίτερο σημαντικό στην πατρίδα μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, αλλά το κυριότερο, στοιχισμένες στην διεθνή νομιμότητα, ειδικά για τα ζητήματα

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης…

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα, ο αγαπημένος τραγουδιστής, Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο Γιάννης Αποστολίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε… στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να

Αναγκαίοι οι ναυαγοσωστικοί σταθμοί στο Αιγαίο

Πάρης Τσιριγώτης • [email protected] Την ανάγκη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου στο Αιγαίο, με τη δημιουργία ναυαγοσωστικών σταθμών για την ταχεία και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ναυτικών συμβάντων, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΕΠΡΝ) Παύλος Ξηραδάκης.   Με αφορμή

15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας[Βίντεο]

Ο Ευβοϊκός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών διοργάνωσε το, Σάββατο 3 Ιουνίου, την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας. Πάνω από 80 φουσκωτά σκάφη από όλη την Ελλάδα πέρασαν από την Παλαιά Γέφυρα του Ευρίπου. Το Eviathema επιβιβάστηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο