Ποιος είναι ο Ευθ. Η. Μητρόπουλος που βραβεύει η ΕΑΑΛΣ

Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος είναι γόνος πέμπτης γενιάς ναυτικών οικογενειών από το Γαλαξείδι.  Απόφοιτος της Ακαδημίας Ε. Ν. Ασπροπύργου και της Σχολής Λιμενικών Δοκίμων, έτυχε υποτροφιών για σπουδές σε τεχνικά ναυτιλιακά θέματα στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Υπηρέτησε τη Ναυτιλία από τις τάξεις του Εμπορικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ 1977 και 1979 διετέλεσε Κεντρικός Λιμενάρχης Κερκύρας.

Τον Ιούνιο 2003, εξελέγη Γενικός Γραμματεύς (ο 7ος κατά σειράν) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού του ΟΗΕ.  Με τη συμπλήρωση 2 θητειών, 4ετούς διάρκειας η καθεμία, απεχώρησε από τον ΙΜΟ, τον Ιανουάριο του 2012, σαν Επίτιμος Γ. Γραμματεύς, Επίτιμος Πρύτανης του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου του Μάλμο, Σουηδίας, Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Ναυτικού Δικαίου της Μάλτας και Πάτρων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Διάσωσης στη Θάλασσα (IMRF).

Μεταξύ 1967 και 1972, καθ’ όν χρόνο υπηρετούσε, σαν Αξιωματικός ΛΣ στο Υπουργείο Ναυτιλίας, έθεσε τα θεμέλια της Μονάδας που, με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε στο σημερινό Joint Maritime and Aeronautical Search and Rescue Centre του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΚΣΕΔ).

Σαν Διευθυντής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ, ωργάνωσε, μεταξύ των ετών 1985 και 1994, αλλεπάλληλες Διασκέψεις χωρών με πρόσβαση στον Ατλαντικό, Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανούς και στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσες, οι οποίες κατέληξαν στην υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο εξασφαλίζει την κάλυψη ολόκληρης της υδρογείου από παράκτιες Χώρες που έχουν αναλάβει, στις περιοχές ευθύνης και αρμοδιότητος των, την ευθύνη συντονισμού ενεργειών έρευνας και διάσωσης κινδυνευόντων πλοίων.

Μεταξύ των ετών 2003 και 2011, ηγήθηκε των ενεργειών του ΙΜΟ να συντονίσει την εκστρατεία καταστολής της τότε ανθούσης στον Ινδικό Ωκεανό πειρατείας, έχοντας εξασφαλίσει, ύστερ’ από προσωπική του παρουσίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και, στη συνέχεια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεμονωμένων Χωρών (Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας κ.α.).

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και Washington τον Σεπτέμβριο 2001, συνέβαλε ουσιαστικά στην εκπόνηση και υιοθέτηση, σε χρόνο ρεκόρ, του Διεθνούς Κώδικος Ασφαλείας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS).

Έχει συγγράψει επτά βιβλία ναυτιλιακού περιεχομένου.

Έχει τιμηθεί με Μεγαλόσταυρους από την Ελλάδα, Γερμανία, Φιλιππίνες, Ιταλία και Παναμά, από τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ ως Knight Commander του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και με διακρίσεις για τις υπηρεσίες του στη διεθνή ναυτιλία από πολλές άλλες Χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Από το 2012 είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Είναι Επίτιμος Δημότης Γαλαξειδίου και Malmö, Σουηδίας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο