ΠΟΛ : Εξαίρεση από την κατάθεση παράβολου ποσού εκατό (100) ευρώ για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ κατά την υποβολή έγκλησης (μήνυσης)

Δελτίο Τύπου

Άλλη μία νομοθετική ρύθμιση υπέρ των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ψηφίστηκε στον ν.5090/2024 (ΦΕΚ Α΄/24-02-2024).

Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 71  προστέθηκε εδάφιο δεύτερο έως και όγδοο στην παρ. 1 του άρθρου 53  Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με το οποίο ρυθμίζεται η κατάθεση παράβολου ποσού εκατό (100) για τα απολύτως κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα.

Παράλληλα, προβλέπεται εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου,  για αδικήματα στρεφόμενα σε βάρος οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δηλαδή ο παθών – στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ υποβάλλει την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παράβολου.

Η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση στο άρθρο 53 ΚΠΔ, δηλαδή της προκαταβολής, με ποινή απαραδέκτου, μέρους της δικαστικής δαπάνης από τον εγκαλούντα (μηνυτή) με τη μορφή παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ θα συμβάλει στην αποφυγή της αζήμιας υποβολής άσκοπων ή ακόμα και κακοπροαίρετων εγκλήσεων, γενικότερα αλλά και κατά στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, που επιβαρύνουν τόσο τις Υπηρεσίες μας, τα στελέχη  όσο και τον μηχανισμό της ποινικής δικαιοσύνης.

Το γεγονός ότι νομοθετούνται διατάξεις που διευκολύνουν το έργο των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ σημαίνει πως οι παρεμβάσεις που γίνονται βρίσκουν ευήκοα ώτα.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τις προτάσεις μας ,να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που υφίστανται ενημερώνοντας παράλληλα τους συναδέλφους μας όταν υπάρχουν θετικές εξελίξεις προκειμένου να λαμβάνουν γνώση για κάθε τι που θα τους φανεί χρήσιμο.

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.

 Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (omospondia.gr)

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πύργος Πειραιά υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα και το γαλλικό ιστιοφόρο «Le Belem»

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία φωτίζει τις αξίες του αθλητισμού, της φιλίας και της ειρήνης. Ο Πύργος του Πειραιά, το εμβληματικό τοπόσημο του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της χώρας, συμμετέχει με υπερηφάνεια στο πολυήμερο ταξίδι της φλόγας από

Ιράν: «Το ιρανικό ΠΝ συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την πρώτη απ’ ευθείας ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σαρδέλλης. Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των σπουδαστών της 76ης

Κ. Κυρανάκης: Σε δύο μήνες θα έχουμε ψηφιακή εφαρμογή για την προστασία των ακτών μας

Για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο «Our Ocean Confererce 2024», που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ειδικότερα επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της παρατήρησης της

Μετάβαση στο περιεχόμενο