ΠΟΛ: «Στελέχωση ΠΑΘ/ΛΣ με νοσηλευτές και τοποθέτηση απινιδωτών σε πλωτά ΛΣ-ΕΛΑΚΤ»

«Η πρόσφατη απώλεια του συναδέλφου, μέλος πληρώματος του Π.Α.Θ 080 ‘’ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ’’  κατά τη διάρκεια αποστολής εκτός έδρας, πέραν του ότι μας λυπεί καθώς έφυγε από τη ζωή  εν ώρα υπηρεσίας ακόμη ένας συνάδελφος και μας προβληματίζει επειδή ο αριθμός των συναδέλφων που χάσαμε τα τελευταία έτη αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, φέρνει στην επιφάνεια τα τεράστια κενά που υφίστανται στα θέματα ιατρικών παροχών ιδίως στα στελέχη που υπηρετούν στα  πλωτά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

»Θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει η δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών και ιατρικής περίθαλψης στα πληρώματα των πλοίων ανοιχτής θαλάσσης τη στιγμή μάλιστα που οι συνάδελφοι αυτοί επιχειρούν πολλές ημέρες μέσα στο σκάφος ,εκεί διαμένουν και σιτίζονται και ουδείς μπορεί να τους παρέχει βοήθεια όταν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας .

»Σε όλα τα λιμάνια της χώρας υπάρχει μέριμνα από τους φορείς διαχείρισης (Οργανισμοί Λιμένα – Λιμενικά Ταμεία) και έχουν τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία απινιδωτές προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησής για ανάταξη σε περιπτώσεις θανατηφόρας καρδιακής αρρυθμίας.

»Επειδή η απώλεια συναδέλφων συνήθως ξεπερνιέται με τιμητικές τελετές και κάποιες φορές με την ηθική αποκατάσταση της οικογένειάς τους, ως Ομοσπονδία είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε τα τεράστια κενά που ως ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχουμε στον τομέα της ιατρικής πρόληψης  ,κενά που δεν μας τιμούν ως Σώμα τη στιγμή μάλιστα που ως βασικός στόχος των υπηρετούντων στα σκάφη είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

»Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η Ηγεσία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να επαναπροσδιορίσει τα ζητήματα μέριμνας για τα πληρώματα των σκαφών προβλέποντας στη σύνθεση του πληρώματος στελέχη με ειδικότητα νοσηλευτή διευρύνοντας αν χρειαστεί τον αριθμό των προσλήψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό .

»Επίσης σταδιακά ξεκινώντας από πλωτά μας που επιχειρούν στα νησιά  θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα τοποθέτησης  συσκευών απινιδωτή στη χρήση του οποίου θα εκπαιδεύονται σε μόνιμη βάση τα πληρώματα των σκαφών.

»Ως Ομοσπονδία ζητούμε για πολλοστή φορά να ενεργοποιηθεί άμεσα η νέα Πάγια Διαταγή 7-2/2022 ΓΕΝ  για την Περιοδική Υγειονομική Εξέταση του συνόλου του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (όλων των κατηγοριών) όπου δυστυχώς για 2 δεκαετίες τηρείται μόνο για τα στελέχη που υπηρετούν στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α).

»Η Περιοδική Υγειονομική Εξέταση (ΠΥΕ) είναι μια υγειονομική διαδικασία που λαμβάνει υπ’ όψιν της όλες εκείνες τις ιατρικές εξελίξεις για έγκαιρη πρόληψη νοσημάτων και έναρξη άμεσης αγωγής και  αφορά στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στο ΠΝ και στο ΛΣ, εφαρμόζοντας μεθόδους αξιόπιστες, αποτελεσματικές και εφικτές, σύμφωνες με την σύγχρονη ιατρική πρακτική.

»Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά τα επίσημα στοιχεία που λάβαμε, κατόπιν έγγραφου αιτήματος μας, για τον αριθμό των στελεχών που έχουν υποβληθεί στον περιοδική υγειονομική εξέταση όπου το έτος 2022 έχουν υποβληθεί σε ΠΥΕ (74) στελέχη και το έτος 2023 (79) στελέχη αντίστοιχα, με αιτιολογία ότι τόσα το προγραμμάτισαν με το ΝΝΠ, σύμφωνα με τα διατιθέμενα ραντεβού του, διαδικασία που είναι κοινή για στελέχη ΠΝ και ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.    

»Για να μη θρηνήσουμε και άλλους αδικοχαμένους συναδέλφους ας λάβουμε τα μέτρα μας αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα το φαινόμενο την απώλειας στελεχών που τείνει να πάρει τη μορφή μάστιγας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο