Πολεμικό Ναυτικό: Τρέχουν οι διαδικασίες για την προμήθεια 6 ναρκοθηρευτικών

Το Πολεμικό Ναυτικό επιταχύνει τις διαδικασίες για την προμήθεια 6 ναρκοθηρευτικών πλοίων από την Ολλανδία

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις 29 Οκτωβρίου ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντιναύαρχος (εα) Αριστείδης Αλεξόπουλος, κι ο Ολλανδός ομόλογός του, αντιναύαρχος Arie Jan de Waard, στο περιθωριο της τακτικής συνεδρίασης των διευθυντών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) στις Βρυξέλλες, υπέγραψαν «Δήλωση Προθέσεων» (Letter of Intent) για πιθανή απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό 2 φρεγατών τύπου Μ και 6 ναρκοθηρευτικών τύπου Alkmaar.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια όλο αυτό το διάστημα αλλά έχει επιταχύνει τις διαδικασίες, ειδικά σε ότι αφορά το θέμα των ναρκοθηρευτικών.

Μετά το ατύχημα με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» στον Σαρωνικό, πέρυσι τον Οκτώβριο και την ολοκληρωτική καταστροφή των συστημάτων ναρκοθηρίας καθώς και βοηθητικών συστημάτων, το Πολεμικό Ναυτικό δεν έμεινε μόνο με ένα πλοίο λιγότερο. Αναδύθηκε από το βυθό της απόκρυψης το μείζον πρόβλημα του γηρασμένου στόλου, που χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

Η περίπτωση των 6 Ολλανδικών ναρκοθηρευτικών, κλάσης Alkmaar, φαίνεται ότι θα μπορέσει να δώσει την πολυπόθητη ανάσα και τον αέρα ανανέωσης που χρειάζεται, χωρίς να χρειαστεί να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή κτήσης της κάθε μονάδας κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι με λιγότερο από 20 εκατ. το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά και το κυριότερο άμεσα τις αποτρεπτικές του ικανότητες.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν στο enikos.gr ότι το πιθανότερο είναι πώς στην υπηρεσία θα ενταχθούν τα 5 πλοία ενώ το 6ο θα χρησιμοποιηθεί ως δότης ανταλλακτικών.

Δεν πρόκειται για νεότευκτα πλοία αλλά για παλιά σκαριά, της δεκαετίας του ’80, που όμως έχουν συντηρηθεί πολύ καλά. Το παλαιότερο από τα 6 έχει καθελκυστεί το 1983 και το νεότερο το 1989.

Έχουν εκτόπισμα 600 τόνων, έμφορτο, μήκος 51 μέτρα, αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων, εμβέλεια 3.000 ναυτικά μίλια και χρειάζονται μέγιστο πλήρωμα 55 ατόμων.

Με την απόκτηση των ναρκοθηρευτικών το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να ενισχύσει την αποτρεπτική του ικανότητα έναντι της Τουρκίας, η οποία φημολογείται ότι διαθέτει μεγάλο αριθμό θαλασσίων ναρκών, με τις οποίες μπορεί εν καιρώ κρίσης να προχωρήσει σε αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών.

Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι η υπόθεση των 6 πλοίων θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να έρχονται σταδιακά από το 2022 στην Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της απόκτησής τους να προβλέπεται για το τέλος του 2023.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Υπον/ρχος ΛΣ Νικόλαος Παπανικολόπουλος: Λιμάνι Αλεξανδρούπολης – Μας «κόστισε ακριβά»

  Σε πρόσφατη (29-9-2022) ανακοίνωση της ΟΛΠ Α.Ε, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών της κατά το α’ εξάμηνο του 2022, παρουσίασε αύξηση κατά 29,3% ανερχόμενος σε 93,1 εκατ. ευρώ, έναντι 72,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021.Υπογραμμίζεται δε,

Ακτοπλοΐα: Πόσοι «αγκάλιασαν» τη σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Άκρως ενθαρρυντικά κρίνονται τα αποτελέσματα από την αναβίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, η οποία ολοκληρώθηκε για τη φετινή περίοδο στις 16 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το επιβατικό οχηματαγωγό «Daleela» μετέφερε συνολικά 7.900 επιβάτες στις 44

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Ημέρες Καριέρας Ναυτιλίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Πλήθος φοιτητών και αποφοίτων της Σχολής Ναυτιλίας ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών. Έχοντας σταθερά ως πρωταρχικό του μέλημα την επαγγελματική ενδυνάμωση και αποκατάσταση των φοιτητών και των αποφοίτων του, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών

Παρουσιάστηκε το νέο αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV»

Το νέο, πιο σύγχρονο, αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV» στην Ευρώπη, που μπορεί να ανακτά πετρέλαιο από οποιαδήποτε πιθανή ρύπανση προκληθεί σε ευρωπαϊκά ύδατα, με αντίστοιχη αποθηκευτική ικανότητα έως 4,5 τόνους, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο λιμάνι του Κερατσινίου η