Politico: Σχέδιο 14 σημείων από την Ευρωβουλή…

… για την αποτροπή ενός νέου Qatargate…

Στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πιθανό να απαγορευτεί το λόμπινγκ για δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου διαφάνειας του σώματος που ταλανίζεται από το Qatargate…
Επικαλούμενο πηγές προερχόμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Politico αναφέρει ότι η πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα πρόκειται να καταθέσει συνολικά 14 προτάσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να αποφευχθούν νέα σκάνδαλα τύπου Qatargate.
Σύμφωνα με το Politico, με βάση αυτές τις προτάσεις:
– Θα απαγορεύεται σε πρώην ευρωβουλευτές να δραστηριοποιούνται ως λομπίστες για δύο χρόνια έπειτα από το τέλος της θητείας τους.
– Θα υποχρεούται επίσης όποιος εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο να δηλώνει ποιον πρόκειται να συναντήσει.
– Παράλληλα, θα απαγορεύεται στους ευρωβουλευτές να συστήνουν ανεπίσημες ομάδες φιλίας με χώρες εκτός ΕΕ.
– Επίσης, θα υποχρεούνται οι ευρωβουλευτές να δίνουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.
– Αξιωματούχοι της ΕΕ θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες λόμπινγκ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.
– Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας προκειμένου να μπορεί να δρα ως λομπίστας.
– Όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.
– Οι ευρωβουλευτές, οι βοηθοί τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην Ευρωβουλή θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποιους συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, ανεξάρτητα από το αν οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της Ευρωβουλής ή όχι.
Πολλές από τις προτάσεις της Μέτσολα θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα τους επόμενους μήνες, εάν βέβαια εγκριθούν από την Ευρωβουλή.  Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.
Η αξιοπιστία της Ευρωβουλής υπέστη πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε νυν και πρώην ευρωβουλευτές που κατηγορούνται για δωροδοκία από Κατάρ και Μαρόκο.
Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο τον περασμένο μήνα, η Μέτσολα το χαρακτήρισε ως επίθεση στη Δημοκρατία της ΕΕ από ξένες δυνάμεις.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ