Η Γαλλία θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη

Η γαλλική κυβέρνηση θα υποβάλει σχέδιο νόμου με στόχο την αύξηση της κανονικής ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62, από το 2030, δήλωσε την Τρίτη η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, παρουσιάζοντας τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού μας συστήματος δημιουργεί ερωτήματα και φόβους στον γαλλικό λαό”, είπε η Μπορν, προσθέτοντας ότι τώρα είναι καθήκον της κυβέρνησης να κερδίσει την υποστήριξη του κοινού για τη μεταρρύθμιση.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2017. Η κίνηση αυτή ωστόσο είναι πιθανό να πυροδοτήσει σκληρές αντιδράσεις από τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα και το μπλοκ της αριστερής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται σταδιακά κατά τρεις μήνες το έτος, με έναρξη από τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τα 63 έτη και 3 μήνες το 2027 και τον στόχο των 64 ετών το 2030.

Για να κατακυρωθεί δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα είναι αναγκαίο, από το 2027, να έχουν συγκεντρωθεί 43 χρόνια εργασίας.

“Παρουσιάζουμε σήμερα ένα σχέδιο για να ισορροπήσουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, ένα δίκαιο σχέδιο”, δήλωσε η Μπορν. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, να βρούμε λύσεις και να διατηρήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας έχουν επίσης αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa έδειξε πάντως ότι οι τέσσερις στους πέντε πολίτες είναι αντίθετοι στην αύξηση των ορίων.

Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής των εργατικών σωματείων έχουν ανακοινώσει ότι θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την αντίδραση τους στα κυβερνητικά σχέδια.

Ο Μακρόν και η Μπορν θα πρέπει εξάλλου να πείσουν το κοινοβούλιο να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις τους, χωρίς να διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπολογίζει ότι η Γαλλία δαπανά περίπου το 14% του ΑΕΠ σε συντάξεις.

Η Γαλλία θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):