Η Γαλλία θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη

Η γαλλική κυβέρνηση θα υποβάλει σχέδιο νόμου με στόχο την αύξηση της κανονικής ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62, από το 2030, δήλωσε την Τρίτη η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, παρουσιάζοντας τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Γνωρίζω καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού μας συστήματος δημιουργεί ερωτήματα και φόβους στον γαλλικό λαό”, είπε η Μπορν, προσθέτοντας ότι τώρα είναι καθήκον της κυβέρνησης να κερδίσει την υποστήριξη του κοινού για τη μεταρρύθμιση.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2017. Η κίνηση αυτή ωστόσο είναι πιθανό να πυροδοτήσει σκληρές αντιδράσεις από τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα και το μπλοκ της αριστερής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται σταδιακά κατά τρεις μήνες το έτος, με έναρξη από τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τα 63 έτη και 3 μήνες το 2027 και τον στόχο των 64 ετών το 2030.

Για να κατακυρωθεί δικαίωμα πλήρους σύνταξης θα είναι αναγκαίο, από το 2027, να έχουν συγκεντρωθεί 43 χρόνια εργασίας.

“Παρουσιάζουμε σήμερα ένα σχέδιο για να ισορροπήσουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, ένα δίκαιο σχέδιο”, δήλωσε η Μπορν. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, να βρούμε λύσεις και να διατηρήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας έχουν επίσης αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa έδειξε πάντως ότι οι τέσσερις στους πέντε πολίτες είναι αντίθετοι στην αύξηση των ορίων.

Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής των εργατικών σωματείων έχουν ανακοινώσει ότι θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν την αντίδραση τους στα κυβερνητικά σχέδια.

Ο Μακρόν και η Μπορν θα πρέπει εξάλλου να πείσουν το κοινοβούλιο να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις τους, χωρίς να διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπολογίζει ότι η Γαλλία δαπανά περίπου το 14% του ΑΕΠ σε συντάξεις.

Η Γαλλία θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο