Πολωνία: Διπλωματική εγρήγορση για πυραυλικό χτύπημα – «Ουκρανικός» λένε οι ΗΠΑ

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την πτώση δύο πυραύλων σε πολωνικό έδαφος, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου. Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Μπαλί.

Σε έκτακτη συνεδρίαση χωρών-μελών του NATO και της G7 με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σήμερα, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν τις «βάρβαρες επιθέσεις με πυραύλους που διέπραξε η Ρωσία σε πόλεις της Ουκρανίας και αστικές υποδομές την Τρίτη. Οι ηγέτες όπως αναφέρεται συζήτησαν για την έκρηξη που σημειώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους και τη βοήθειά τους στη συνεχιζόμενη έρευνα της Πολωνίας. Παράλληλα συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή για να καθορίσουν τα κατάλληλα επόμενα βήματα καθώς προχωρά η έρευνα.

«Επιβεβαιώνουμε την σταθερή υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη συνεχιζόμενη ετοιμότητά μας να λογοδοτήσουμε τη Ρωσία για τις θρασύδειλες επιθέσεις της στις ουκρανικές κοινότητες, ακόμη και όταν η G20 συνεδριάζει για να αντιμετωπίσει τις ευρύτερες επιπτώσεις της πόλεμος. Όλοι εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων στην Πολωνία και την Ουκρανία», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.


Ντούντα: Δεν υπάρχουν “αδιάσειστες αποδείξεις”

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη “αδιάσειστες αποδείξεις” για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν. «Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα», τόνισε.

Η δήλωση του αρχηγού του κράτους ακολούθησε την επίσημη επιβεβαίωση, από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, του γεγονότος ότι «στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την πολωνική διπλωματία πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν δίνεται καμιά άλλη λεπτομέρεια για τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Ο κ. Ντούντα, που είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
«Είναι πολύ πιθανό» σήμερα «ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», είπε.

Κατά τον κ. Ντούντα —και σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου— ο κ. Μπάιντεν τού υποσχέθηκε «υποστήριξη», ιδίως την αποστολή «αμερικανών ειδικών» οι οποίοι θα βοηθήσουν στην έρευνα «στον τόπο του τραγικού συμβάντος».

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα υπό την προεδρία του Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας.
Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του και να ζητήσει από τους συμμάχους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Διπλωμάτης δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενεργήσει με προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στο χωριό Σεβόντοφ της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση από τη Μόσχα, το Υπουργείο Άμυνας της χώρας διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και υποστήριξε ότι οι αναφορές περί πτώσης ρωσικών πυραύλων αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές αρχές, ενώ συμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές στην σημερινή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ διαβεβαίωσε τον Πολωνό πρωθυπουργό για την «πλήρη ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ» και την «υποστήριξη» της στη Βαρσοβία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε στον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα την αλληλεγγύη του Βερολίνου, που «στέκει στο πλευρό» της Βαρσοβίας μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων στην πολωνική επικράτεια εξαιτίας της έκρηξης πυραύλου «ρωσικής κατασκευής».

«Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Πολωνία, εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Τζον Κέρι*: «Βρείτε με την Άγκυρα κοινό έδαφος για τα πάρκα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Να προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει λόγω της ελληνικής πρόθεσης να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο παροτρύνει εμμέσως πλην σαφώς τις δύο πλευρές μέσω της

Η εποπτεία της ΘΠΠ Γυάρου περνά πλέον και στην πράξη στα χέρια του ΟΦΥΠΕΚΑ

Η παράδοση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στις αρχές του 2023 μεταξύ των Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΠΑΝΠ)/Λιμενικού Σώματος, Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), και WWF Ελλάς. Η δράση του WWF

Μετάβαση στο περιεχόμενο