Με το βλέμμα στην κλιμακούμενη περιφερειακή πλέον κρίση στη Μέση Ανατολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί ταυτόχρονα και τη μαζική προσπάθεια προσφύγων από τον Λίβανο να φθάσουν στη Συρία. Διόλου τυχαία, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ – μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την περασμένη Δευτέρα- επανέλαβε τη δέσμευση της Ε.Ε. να στηρίξει τις Αρχές του Λιβάνου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες, καθώς τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Λιβανέζοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετά τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και περίπου 100.000 υπολογίζεται ότι έχουν βρει ήδη καταφύγιο στη γειτονική Συρία. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την αποστολή επιπλέον €10 εκατ. προς τον Λίβανο και ενώ συνολικά έχει ήδη στείλει φέτος στη δοκιμαζόμενη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους €74 εκατ.
Υπό την πολιτική «πίεση» και της συνεχιζόμενης ανόδου της ακροδεξιάς, που αποτυπώθηκε και στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα της Αυστρίας, αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζητούν επιτακτικά να συζητηθεί το μεταναστευτικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην «ενίσχυση των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.» και στην ανάγκη «επιτάχυνσης και αύξησης των επιστροφών» στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2023, «όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά και το πολιτικό γύρισμα της Ένωσης» σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπως υπενθυμίζει στην «Κ» Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Άλλωστε, ήδη και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε την περασμένη Τρίτη ότι η Γαλλία θα πρέπει να ελέγξει πλέον καλύτερα τα σύνορά της, ενώ ζήτησε καλύτερη διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής επιθυμώντας, προφανώς, να ακολουθήσει την ίδια τακτική με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, που πρόσφατα επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους με τις γειτονικές χώρες της Γερμανίας. Σε αυστηροποίηση της μεταναστευτικής της πολιτικής προχωράει πλέον και η συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας δημιουργώντας, μάλιστα, νέα μονάδα της αστυνομίας που -ανάμεσα σε άλλα- θα διεξάγει ελέγχους για τον εντοπισμό μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα.