Πως έγιναν «τσιμέντο» τα δάση της Αθήνας (video)

Την διαχρονική αποτύπωση των εξελίξεων στο δασικό περιβάλλον της Πεντέλης, παρουσίασε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με νέα ματιά» ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος αγρονόμος – τοπογράφος – μηχανικός, παρουσίασε την πορεία της καταστροφής σε βάθος χρόνου.

Με τη χρήση αναλυτικών στοιχείων, αποτυπώνεται από το 1984 έως σήμερα το πεδίο των αλλαγών στην Πεντέλη, με υποχώρηση της δασικής έκτασης και την αύξηση των οικισμών. Το 1984 δεν υπήρχαν οικισμοί όπως η Διώνη και τη δεκαετία του ’90 εκεί ξεφυτρώνει ο μεγαλύτερος οικισμός.

Διαχρονικά η Πεντέλη αντί να αυξάνει τα δένδρα, αυξάνει τα σπίτια της, τόνισε ο κ. Θεοδοσόπουλος και ανέφερε πως κάθε δέκα χρόνια ειδικά αυτή η γειτονιά της Πεντέλης, Ντράφι, Δασαμάρι, Διώνη καίγεται, ενώ το χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι όλοι είναι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

Συνεχίζοντας τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται σωστά ο χωροτακτικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και καλύτερη προστασία της φύσης

«Στο βουνό πρέπει να αποφασίσουμε ότι θέλουμε δάση και όχι οικισμούς, πρέπει να σχεδιαστεί αποσυμφόρηση όλων αυτών των περιοχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, δήλωσε πως η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και με τις «αυθαιρετουπόλεις» που έχουν αρκετοί Δήμοι και επιχειρούν να τις εντάξουν στο σχέδιο πόλης, ενώ πρότεινε να γίνει μία «τράπεζα γης», στην οποία να καταγραφεί που υπάρχουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και εργοστάσια για να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου.

Νάσος Μπράτσος

Πηγή: ΕΡΤ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.