Πώς έγινε η απορρύπανση στους Παξούς από τα αποκαϊδια του ιστιοφόρου – Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού περιγράφει τη διαδικασία (video)

Εντυπωσιακή είναι η προσπάθεια που καταβάλει το Λιμενικό Σώμα για να περιορίσει τη θαλάσσια ρύπανση μετά τη βύθιση του ιστιοπλοϊκού στους Παξούς. Ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος μίλησε στην ΕΡΤ για τις προσπάθειες απορρύπανσης.

«Μεσα σε όλο αυτό που έγινε χθες με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ιστιοφόρο σκάφος και τελικά βυθίστηκε, ο φόβος όλων πλέον είναι ο φόβος της ρύπανσης».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κοκκάλας στην πλειοψηφία τους τα 200 λίτρα ντίζελ που μετέφερε το ιστιοφόρο κάηκαν στη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Περιγράφοντας τη διαδικασία απορρύπανσης και συλλογής των υπολειμμάτων από το κατεστραμένο ιστιοπλοϊκό ο κ. Κοκκάλας ανέφερε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τα κατάλληλα απορροφητικά υλικά.

«Περισσυνελλέχθησαν τα περίκλειστα απορρίματα και με σκάφος μεταφέρθηκαν στην στερία για να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Έρευνες για αγνοούμενους στη Ρόδο

Ο κ. Κοκκάλας αναφέρθηκε και στην ευρεία επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών που άπό το πρωί είναι σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου, επισημαίνοντας ότι η κινητοποίηση είναι άμεση.

«Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να εντοπίσουμε όσα περισσότερα άτομα γίνεται. Στο σκάφος επέβαιναν μόνο άνδρες. Είχαν ξεκινήσει από την Αττάλεια της Τουρκίας. Ελάχιστα άτομα από αυτά που έχουμε διασώσει έφεραν σωσίβια» ανέφερε για τη ναυτική τραγωδία στη Ρόδο και τις προσπάθειες διάσωσης που είναι σε εξέλιξη ο κ. Κοκκάλας.

Πώς έγινε η απορρύπανση στους Παξούς από τα αποκαϊδια του ιστιοφόρου – Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού περιγράφει τη διαδικασία (video)

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. ελληνική ναυτιλία και Μόσχα

Νέα προβλήματα στην ελληνική ναυτιλία -και ειδικά στις εταιρίες που πρωταγωνιστούν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες- θα προκαλέσει το 12ο «πακέτο» κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας το οποίο προγραμματίζεται να υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα να είναι παρούσα στην Ερυθρά θάλασσα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» H Ερυθρά Θάλασσα, μήκους 1.400 ναυτικών μιλίων από το Σουέζ μέχρι τον πορθμό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, είναι καίριας σημασίας θαλάσσια λεωφόρος, από εμπορική και ενεργειακή άποψη για την Ευρώπη και την Ασία. Τη σημασία της

Προειδοποίηση ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η διεθνής ναυτιλία ζητά περισσότερη στρατιωτική προστασία στις θαλάσσιες διαδρομές στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες προκάλεσαν φόβους για νέες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού εφοδιασμού. Η ανησυχία

Εντός Δεκεμβρίου ξεκινά η επέκταση του φράχτη μήκους 35 χλμ. στον Έβρο

Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ. στον Έβρο. Την ίδια ώρα που οι περιπολίες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές

Μετάβαση στο περιεχόμενο