Πώς επηρέασε τη ναυλαγορά ο σεισμός της Τουρκίας

Της Αναστασίας Βαμβακά

Τα 7,8 ρίχτερ που χτύπησαν τη γειτονική Τουρκία και Συρία και οι αλλεπάλληλοι αντιστοίχου μεγέθους μετασεισμοί που καταγράφονται συνεχώς σε περισσότερες από 10 πόλεις της Ανατολικής Τουρκίας, εκτός από το δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών, δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το διεθνές εμπόριο, καθώς σημαντικές οδικές αρτηρίες έχουν διακοπεί, ενώ η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στον εμπορευματικό σταθμό του λιμένα του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) στη νότια Τουρκία έχει ήδη ωθήσει αρκετές εταιρείες που αξιοποιούν τον λιμένα για τα εμπορεύματά τους να ανακοινώσουν καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις παραδόσεων.

“Δεδομένης της κατάστασης στο Ισκεντερούν, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε αλλαγή προορισμού για όλες τις κρατήσεις που κινούνται προς το λιμάνι. Για την ώρα σχεδιάζουμε να εκτρέψουμε εμπορευματοκιβώτια σε κοντινούς κόμβους ή να τα κρατήσουμε σε λιμάνια μεταφόρτωσης — συμπεριλαμβανομένων των λιμένων της Μερσίνας και του Πορτ Σάιντ”, ανακοίνωσε η Maersk. Το ίδιο κάνει και η Hapag-Lloyd. Η Sealand, θυγατρική του δανέζικου κολοσσού, δήλωσε ότι θα εκτρέψει τα φορτία από την Αλεξανδρέττα σε άλλα λιμάνια.

Επίσης και το εμπορικό λιμάνι της Μερσίνας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά τους σεισμούς για λίγα 24ωρα, αν και τώρα επαναλειτουργεί κανονικά.  Η Μερσίνα και το Ισκεντερούν είναι το τρίτο και το έβδομο μεγαλύτερο λιμάνι της Τουρκίας, αντίστοιχα, όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το περασμένο έτος.

“Ο σεισμός θα επηρεάσει την κανονική παραγωγή και τη ζωή στην Τουρκία και ο αντίκτυπος στη βιομηχανική αλυσίδα και στην αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας  μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναλλαγματική ισοτιμία και τον πληθωρισμό της”, εκτιμά ο Μπάι Μινγκ, αναπληρωτής διευθυντής του διεθνούς ινστιτούτου έρευνας αγοράς στην Κινεζική Ακαδημία Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας.

Η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα και το στενό του Βοσπόρου λειτουργεί ως σημαντικός πλωτός διάδρομος για την παγκόσμια ναυτιλία. “Ο σεισμός αναμφίβολα θα διαταράξει τη ναυτιλία”, τόνισε ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ναυλαγοράς, ο δείκτης Drewry World Container για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες επέστρεψε κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων. Η μείωση την τελευταία εβδομάδα ήταν 2%, ενώ σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2022 η μείωση είναι 79%, διαμορφώνοντας τις τιμές στα 1.954,64 δολάρια για ένα κοντέινερ – που, φυσικά, δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την Τουρκία.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην κινεζική ναυτιλία από και προς την Ευρώπη, ο Wu Minghua, Κινέζος αναλυτής ναυτιλίας, δήλωσε στους “Global Times” ότι ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος, καθώς το λιμάνι που έχει υποστεί ζημιά στην Τουρκία δεν βρίσκεται σε κομβική θέση για τις ναυτιλιακές διαδρομές Κίνας-Ευρώπης.

Ο Zhong Zhechao, ιδρυτής της One Shipping, εκτιμά πως ο σεισμός που έπληξε περιοχές της Τουρκίας είναι πολύ μακριά από το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της χώρας στην Κωνσταντινούπολη και σε κάποια απόσταση από το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μερσίνα.

Στήριξη της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας στον σεισμόπληκτο λαό της Τουρκίας

Την έμπρακτη στήριξή της στους πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία δείχνει η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Η Maersk θα δωρίσει 1.000 εμπορευματοκιβώτια στους Τούρκους συνανθρώπους μας που πραγματικά βρίσκονται σε ανάγκη μετά τον ισχυρότατο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Τα εμπορευματοκιβώτια θα μετατραπούν σε λυόμενα σπίτια, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο ένα είδος κατοικίας για όσους επηρεάστηκαν από τον σεισμό. Η Maersk στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, οι ΝΥΚ και K Line δώρισαν 13 εκατ. γεν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς για τη στήριξη των θυμάτων του σεισμού, ενώ η MOL 5 εκατ. γεν στον ιαπωνικό Ερυθρό Σταυρό. Η ισραηλινή ΖΙΜ, μέσω του γραφείου που διατηρεί στη Σμύρνη, δώρισε και απέστειλε εμπορευματοκιβώτια με είδη πρώτης ανάγκης, όπως βρεφικές τροφές, στις πληγείσες περιοχές. Αεροσκάφος της CMA CGM Air Cargo, έμφορτο με ιατρικές προμήθειες, αναχώρησε προς το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Αντίστοιχη θα είναι η συνεισφορά του γαλλικού ομίλου και στις πληθυσμιακές ομάδες της Συρίας, που επίσης βιώνουν τα δεινά του σεισμού.

Και από το λιμάνι του Πειραιά, πλοίο της ναυτιλιακής εταιρείας Neptune Lines της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κυρίας Μελίνας Τραυλού, ξεκίνησε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία. Πρόκειται για το πλοίο “Neptune Okeanis”, το οποίο απέπλευσε για την Τουρκία από το car terminal του λιμανιού του Πειραιά, τροποποιώντας την προγραμματισμένη του πορεία προκειμένου να προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, και μετέφερε τέσσερα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης όγκου 250 κυβικών μέτρων, όπως κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, θερμαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα, τα οποία ζήτησαν, κατά προτεραιότητα, οι τουρκικές Αρχές.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mega Stories – Δείτε την σημερινή εκπομπή(00.10) αφιερωμένη σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων(με την συμμετοχή του Λιμενικού, Γιώργου Παπαδόπουλου)

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων και οι οποίοι  μέσω του μοιράσματος αυτής τους της εμπειρίας στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς το τηλεοπτικό κοινό. Μεταξύ αυτών ο κύριος Γιώργος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα και ο 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Μετάβαση στο περιεχόμενο