Πως και κατά πόσο θα επηρεάσει το κύμα άρνησης εφέδρων Ρώσων να στρατευθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία;-Οι κινήσεις Πούτιν

“Ρώσοι στρατιώτες πυροβολούνται μεταξύ τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία”, είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου σε θέματα ασφαλείας Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

Είναι ευρέως γνωστό πώς ένας 25χρονος Ρώσος μπήκε σε ένα στρατιωτικό γραφείο και πυροβόλησε έναν Ρώσο στρατιωτικό από κοντινή απόσταση. Ο άνδρας, ο Ruslan Zinin, μπήκε στο γραφείο στην πόλη Ust-Ilimsk της Σιβηρίας και πυροβόλησε τον αξιωματικό στρατολόγησησς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μερική επιστράτευση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Κανείς δεν θα πάει να πολεμήσει!» είπε ο νεαρός, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Θα πάμε όλοι σπίτι τώρα», φέρεται να είπε επίσης.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος ετοιμάζεται να αναπτύξει έως και 300.000 μέλη των εφέδρων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Μαρίνα Ζινίνα, η μητέρα του υπόπτου, είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος της ήταν «πολύ αναστατωμένος» για το γεγονός ότι ένας από τους στενούς του φίλους είχε λάβει κλήτευση, παρόλο που δεν είχε στρατιωτική εμπειρία.

«Είπαν ότι θα υπάρξει μερική κινητοποίηση, αλλά αποδεικνύεται ότι παίρνουν τους πάντες», πρόσθεσε ο Ζινίνα, αποκαλύπτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να έλεγε ψέματα όταν είπε στο έθνος την περασμένη Τετάρτη ότι δεν στρατολογούσε άτομα χωρίς εμπειρία σε ο στρατός.

Δεν είναι η μόνη επίθεση

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediazona, υπήρξαν πολλές άλλες επιθέσεις σε ρωσικά στρατιωτικά κέντρα στρατολόγησης από τότε που ο Πούτιν ανακοίνωσε την κινητοποίησή του την περασμένη Τετάρτη.

«Από την αρχή του πολέμου στη Ρωσία, 54 στρατιωτικές επιτροπές και διοικητικά κτίρια πυρπολήθηκαν», έγραψε η Mediazona στο Twitter. Η ανάρτηση περιελάμβανε έναν χάρτη που δείχνει πού συνέβη κάθε περιστατικό, που δείχνει πόσο διαδεδομένη είναι η αντίθεση στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

«17 κρούσματα σημειώθηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες μετά την εξαγγελία κινητοποίησης του Πούτιν», συνεχίζει η ανάρτηση.

Στο Νίζνι Νόβγκοροντ, ένας άλλος νεαρός άνδρας συνελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου αφού κατηγορήθηκε ότι έβαλε φωτιά σε γραφείο στρατολόγησης  του στρατού. Η μητέρα του δράστη είπε στην OVF-Info, μια ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι ο γιος της αφέθηκε ελεύθερος αργότερα λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, για να του φορέσουν χειροπέδες λίγο αργότερα.

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει αυξανόμενη εσωτερική πίεση για τον τερματισμό του πολέμου.

Τεράστιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες ρωσικές πόλεις στον απόηχο της ανακοίνωσης του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 2.386 ατόμων από τις 21-26 Σεπτεμβρίου.”

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις έντονες αντιδράσεις των Ρώσων είναι κατά πόσο το κύμα μη επιθυμούντων την στράτευση τους και την αποστολή τους στο Ουκρανικό μέτωπο θα επηρεάσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις  αλλά και σε βάθος χρόνου;

Πόσο θα διαβρώσει το ηθικό των Ρώσων  και πως θα επηρεάσει τις αποφάσεις του Πούτιν για συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, όταν τα πρώτα πτώματα θα φθάνουν στις Ρωσικές πόλεις και χωριά;

Η δύναμη των  Ρώσων επιστράτων θεωρητικά ανέρχεται γύρω στους 300.000 άνδρες, οπότε εκτίμησή μας είναι οι ταραχές στις Ρωσικές πόλεις θα καταπνιγούν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ το ποσοστό εκείνων που είτε θα αρνηθούν να στρατευθούν, είτε θα διαφύγουν σε τρίτες χώρες, δεν θα επηρεάσουν  αρχικά την αποστολή ενισχύσεων στο μέτωπο.

Οι Ρώσοι έφεδροι δεν θα χρησιμοποιηθούν αρχικά σε επιχειρήσεις πρώτης γραμμής, αλλά ο ρόλος τους πιστεύουμε ότι θα είναι υποστηρικτικός, σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας και επιμελητείας, καθώς και στην περιφρούρηση εδαφών τα οποία καταλαμβάνονται από τις μαχόμενες Ρωσικές Δυνάμεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί από πλευράς Ρώσων η μείωση των απωλειών των Εφέδρων, αφού σε αντίθετη περίπτωση, όταν θα αρχίσουν  δηλαδή να φθάνουν τα πρώτα πτώματα Ρώσων εφέδρων σε πόλεις και χωριά της Ρωσίας, το κύμα δυσαρέσκειας του πληθυσμού στο πρόσωπο του Πούτιν θα αυξηθεί σημαντικά.

Συνεπώς αργά ή γρήγορα ο Πούτιν θα πρέπει να δώσει ένα τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία,αφου θα ισσοροπεί επικίνδυνα στο εσωτερικό του λόγω αύξησης κλίματος δυσαρέσκειας.

Αυτός ειναι ο λόγος των δημοψηφισμάτων, ενσωμάτωσης με τη Ρωσία των περιοχών της Ουκρανίας που κατέκτησε, μετατρέποντας τον πόλεμο του από επιθετικό σε αμυντικό και παράλληλα παίζοντας το χαρτί χρήσης τακτικών Πυρηνικών όπλων (Π.Ο), αφού επιτρέπεται η χρήση τους σύμφωνα με το δόγμα της Ρωσίας σε περίπτωση απειλής της Ρωσικής κυριαρχίας.

Κοινώς η αντεπίθεση των Ουκρανών εφόσον συνεχιστεί για την απελευθέρωση της Χερσώνας, του Ντονμπάς,της Κριμαίας, της Ζαπορίγια και της Μαριούπολης-Αζοφικής ,θα ερμηνευτεί από τον Πούτιν ως επίθεση κατά Ρωσικών εδαφών,  αφού με τα δημοψηφίσματα θα τα έχει προσαρτήσει, οπότε και θα μπορεί να κάνει χρήση Π.Ο.

Οπωσδήποτε οι δύο κινήσεις μάτ του Πούτιν, δηλαδή των  παράνομων δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα Ουκρανικά εδάφη συνοδευόμενα με απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και η μερική επιστράτευση που κήρυξε στη Ρωσία, εισάγουν νέα δεδομένα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο τερματισός του πολέμου μπορεί είτε να αργεί εφόσον οι Ουκρανοί συνεχίσουν την αντεπίθεσή τους, οπότε και υπάρχει το ρίσκο υλοποίησης της Ρωσικής απειλής για χρήση Π.Ο, είτε να συντομευθεί στην περίπτωση εκείνη που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εντάξουν ότι έχει απομείνει από τα εδάφη  της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εγγυώμενες έτσι την ασφάλεια των εδαφών της, απειλώντας με χρήση ΠΟ τη Ρωσία σε περίπτωση περαιτέρω συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αυτή η εξέλιξη θα στεγανοποιούσε το μέτωπο και θα ικανοποιούσε τους αρχικούς στόχους του Πούτιν στην Ουκρανία, διασώζοντας την Ουκρανία ως κράτος.

Ωστόσο φαντάζει δύσκολα υλοποιήσιμη στην παρούσα φάση η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα ψήφιζαν υπέρ αυτού όλες οι χώρες της Συμμαχίας, με πρώψτη και καλύτερη την Τουρκία, η οποία θα ήθελε ανταλλάγματα, όπως ακριβώς έκανε και για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ευχαριστώ του Προέδρου της ΠΕΑΛΣ…

Ευχαριστώ όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες και ιδιαίτερα όσους συναδέλφου -φίλους ανταποκρίθηκαν στο προσωπικό  κάλεσμα που τους απηύθυνα με αποτέλεσμα σε  μόλις σε 3 ημέρες από την ανακοίνωση πραγματοποίησης του συνεδρίου να συμπληρωθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμμετοχών . Ευχαριστώ

Λιμενικό: Σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών – Το κόστος έκτακτης ιατρικής περίθαλψης στους συνοδούς (!)

Οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών με την κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση από τους συνοδούς χειριστές (Κ-9 ) συνδράμουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Η αποτελεσματική όσφρηση τους εντοπίζει καλά κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες, που ο εντοπισμός τους με τις ανθρώπινες

Δωροεπιταγές για τα παιδιά των μελών της ΕΠΛΣΑΠΝ

Ανακοίνωση Ένωσης Αττικής: Όπως κάθε χρόνο έτσι και τη φετινή χρονιά η ΕΠΛΣΑΠΝ θα προβεί στη χορήγηση δωροεπιταγών για τα παιδιά των μελών μας  ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Για τη φετινή χρονιά το σύνολο των παιδιών των μελών μας

Στην Αλεξανδρούπολη και ο Γαλλικός στρατός

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διπλωματικού και στρατιωτικού και της Γαλλίας, έχει μπει η Αλεξανδρούπολη. Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maisonnave, τη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας Sadrine Mouchet