Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις.

Σημειώνεται πως πέρυσι το έκτακτο επίδομα δόθηκε κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα.

Η ρύθμιση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του κανονισμού 2022/1854 της ΕΕ που εκδόθηκε με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της. Αφορά κυρίως στους συνταξιούχους που θίχτηκαν από την υπόθεση της προσωπικής διαφοράς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FΜ, πως η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού να επιβάλλει έκτακτη φορολογία «στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 το κάναμε ήδη και το 2023. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, θεωρώ ότι είναι δίκαιη απόφαση, κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτά τα χρήματα, που υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, δεν έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν την επιχειρηματικότητα αλλά θα διατεθούν για να στηρίξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά σε συνταξιούχους, που θίχτηκαν από την προσωπική διαφορά.

«Κλειδί» η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά την επιβολή έκτακτης προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρίες διύλισης για το έτος 2022, θεσπίζεται έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) στις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.

Ο υπολογισμός της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης θα γίνει με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854. Αφορά δηλαδή στο 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.

Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024.

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ζήτημα αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κι Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται…».

Πηγή: www.newsbomb.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέσμευση πλοίων για «λεηλασία» σιτηρών

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση των Lloyd’s list, σε εγκύκλιο που υποβλήθηκε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ΙΜΟ, μέσω της βρετανικής πρεσβείας, η ουκρανική κυβέρνηση υπενθύμισε στα κράτη μέλη ότι οποιαδήποτε είσοδος πλοίων με ξένη σημαία σε λιμάνια της Κριμαίας θεωρείται

Συντάξεις δημοσίου: Έως €12.236 οι επιστροφές από την ΕΑΣ [πίνακες]

Τα ποσά από την ΕΑΣ που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», φτάνουν ως και 12.236 ευρώ, ενώ στις συντάξεις χηρείας οι αυξήσεις που πρέπει να πληρωθούν ξεπερνούν

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2024: Αναρτήθηκε το μηνιαίο ενημερωτικό

Εξατομικευμένη πρόσβαση στο ενημερωτικό σημείωμα κάθε δικαιούχου, μπορεί να αποκτηθεί με είσοδο (με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISNET) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e–EFKA κάνοντας κλικ ΕΔΩ: https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/pleromes/ektypose-meniaioy-enemerotikoy-semeiomatos-kyrias-syntaxes

«Χώρα ελέγχουσα την τεραστίαν αυτήν δύναμιν…» (*)

Η Τζελίνα Χαρλαύτη εξιστορεί την προσπάθεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατά την πρώτη του κυβερνητική περίοδο, να προσελκύσει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τον Ιανουάριο του 1957 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέφερε ότι «διά την κυβέρνησιν το θέμα… των ελληνικής ιδιοκτησίας σκαφών, εκτός

Μετάβαση στο περιεχόμενο