Πώς ο πόλεμος άλλαξε την παγκόσμια οικονομία: Οι χαμένοι, οι κερδισμένοι και στο βάθος επισιτιστική κρίση

Σε πόλεμο φθοράς εξελίσσεται η σύγκρουση στην Ουκρανία με το βασικό ερώτημα να είναι ποια από τις δύο πλευρές ευνοείται. Το μόνο σίγουρο είναι οτι από αυτή τη διαμάχη θα βγει χαμένη η παγκόσμια οικονομια η οποία δέχεται πιέσεις με την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη.

Το Κίεβο στοιχηματίζει ότι η δυναμική του θα αυξάνεται καθώς μια απομονωμένη Ρωσία θα έρχεται αντιμέτωπη με την οικονομική και στρατιωτική καταστροφή. Το στοίχημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από πλευράς του είναι να καταστρέψει την Ουκρανία ακόμη και με έναν αποδυναμωμένο στρατό, χρησιμοποιώντας την ίδια στιγμή την απειλή του παγκόσμιου οικονομικού χάους προκαλώντας κλυδωνισμούς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε.

Με το κόστος του πολέμου να αυξάνεται και με τη Δύση να ανακοινώνει συμφωνίες στήριξης του Κιέβου με υπέρογκα ποσά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος σίγουρα όχι χαλαρός, κλιμακώνει τη στρατηγική του για παγκόσμιο οικονομικό χάος.

Οι κυρώσεις έχουν καταφέρει να «πνίξουν» σε ένα βαθμό έως τώρα την ρωσική οικονομια, ο Πούτιν εντούτοις φαίνεται να παίζει το χαρτί της επισιτιστικής κρίσης αναμένοντας αποτελέσματα. Η Ε.Ε. νωχελικά και με παλινωδίες έχει ανακοινώσει έως τώρα έξι πακέτα κυρώσεων που «ζόρισαν» τη Μόσχα, η οποία φαίνεται ακόμα να κρατάει.

Η απόφαση για πλήρη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – με το «παραθυράκι» για την Ουγγαρία – προκάλεσε αντιδράσεις ιδιοκτητών τάνκερ που μεταφερουν ρωσικό πετρέλαιο οι οποίοι έκρουσαν «καμπανάκι» για το κατά πόσο οι κυρώσεις πλήττουν την Ρωσία ή τελικά την παγκόσμια οικονομια.

Την ίδια στιγμή, ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, ιδιαίτερα εκείνου της Οδησσού, καθιστά απαγορευτικά δύσκολη την εξαγωγή σιταριού και άλλων αγαθών.

Η Ρωσία μπορεί να μην είναι σε θέση να νικήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, ωστόσο μπορεί να καταστρέψει την οικονομία της και να αναγκάσει το Κίεβο να προβάλει τεράστιες απαιτήσεις προς τους διεθνείς υποστηρικτές του για τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, ο Πούτιν χρησιμοποιεί την προοπτική μιας παγκόσμιας οικονομικής «σφαγής» ως μέσο γεωπολιτικού εξαναγκασμού. Εάν η Ουκρανία δεν μπορέσει να εξαγάγει σιτάρι, οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα υποφέρουν.

Και ο Πούτιν αυτό το γνωρίζει. Όπως γράφει το Bloomberg, είτε πετύχει είτε όχι αυτή η στρατηγική, θα αποτελέσει δοκιμασία για την Ουάσιγκτον. Σε απάντηση στην εκστρατεία οικονομικού στραγγαλισμού της Μόσχας, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν παγώσει για να στηρίξουν και να ανοικοδομήσουν την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό θα αύξανε αναπόφευκτα τους παγκόσμιους φόβους σχετικά με την εργαλειοποίηση της αμερικανικής χρηματοοικονομικής κυριαρχίας σε διεθνή κλίμακα.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να γυρίσουν το παιχνίδι ενάντια στον Πούτιν επιστρατεύοντας τον οικονομικό εξαναγκασμό της Ρωσίας. Αυτό όμως πιθανότατα θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρήση δευτερογενών κυρώσεων (τιμωρία τρίτων οι οποίοι συναλλάσσονται με τη Μόσχα), πράγμα που με τη σειρά του θα προκαλούσε μεγαλύτερες τριβές με χώρες οι οποίες βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο ή σε άλλες ρωσικές εξαγωγές.

25593216

Πώς το ρούβλι «σώζει» την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Το ρούβλι ήταν ένα από τα πρώτα οικονομικά θύματα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύντομα, όμως το έγινε το σωσίβιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Με αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων σε ισχύ, τις εισαγωγές να καταρρέουν και δισεκατομμύρια δολάρια από το πετρέλαιο να εισρέουν στη χώρα, το ρωσικό νόμισμα σημείωσε ανοδικό ράλι τον Μάρτιο. Τότε η επικεφαλής της Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα αποφάσισε να αξιοποιήσει την κατάσταση προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

«Αντί να δράσουμε πιο γρήγορα για να καταργήσουμε τους περιορισμούς στις διασυνοριακές ροές χρήματος, η επιλογή πριν από τρεις μήνες ήταν να περιμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και με κόστος για τον προϋπολογισμό», ανέφεραν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα στο Blooomberg. ‘Οταν το ισχυρό ρούβλι πλήξει σημαντικά τον πληθωρισμό, τότε μόνο η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί επιθετικά για να μειώσει τα επιτόκια από τα υψηλότερα των σχεδόν δύο δεκαετιών, ανέφεραν οι πηγές.

Το αποκορύφωμα της παραπάνω στρατηγικής που οι γνώστες του θέματος χαρακτηρίζουν ως τακτικό ελιγμό της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να έρθει σήμερα. Οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κάτω από το προπολεμικό επίπεδο του 9,5%. Θα ήταν η τέταρτη συνεχόμενη μείωση, καθώς το ρούβλι ανακάμπτει σταδιακά έπειτα από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε με την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Bank of Russia

Η αντίδραση της Δύσης

Την ίδια στιγμή, η Δύση παρακολουθεί τον αντίκτυπο του πολέμου στις «τσέπες» της.

Αίσθηση προκάλεσε το άλμα σε πληθωρισμό και ομόλογα στις ΗΠΑ. Η άνοδος των τιμών σκαρφάλωσε τον πληθωρισμό σε υψηλό από το 1981. Στο 6% ο δομικός πληθωρισμός. Πάνω από το 2,9% εκτινάχτηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου.

Μεγαλύτερη άνοδο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια. Οι τιμές στην ενέργεια κινήθηκαν 3,9% υψηλότερα σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τα ετήσια κέρδη στο 34,6%. Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν 16,9% σε μηνιαία βάση, με την ετήσια άνοδο να ανέρχεται στο 106,7%.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχτηκε κατά 8 μονάδες βάσης πάνω από το 2,9%.

«Τα βάζει» με τις πετρελαϊκές ο Μπάιντεν

Ευθείες βολές κατά των πετρελαϊκών εταιρειών εξαπέλυσε την Παρασκευή (10/6) ο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω εκτόξευσης του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αποτελεί απότοκο και των επιλογών του ίδιου του προέδρου της χώρας στο ουκρανικό ζήτημα.

Με τη θηλιά του πληθωρισμού να πνίγει τα ευάλωτα νοικοκυριά, γεγονός που γεννά αυτομάτως πολιτικό κόστος, ο Τζο Μπάιντεν έστρεψε τα βέλη του στις πετρελαϊκές εταιρείες, καταλογίζοντάς τους δόλο. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες περιορίζουν επί τούτω την παραγωγή τους για να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος.

Πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Exxon Mobil δεν αυξάνουν σκοπίμως την παραγωγή για να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος, δήλωσε ο Μπάιντεν.

«H Exxon κέρδισε τόσα χρήματα που έφθασαν στο Θεό και τον ξεπέρασαν αυτό το τρίμηνο», δήλωσε αστειευόμενος ο Μπάιντεν κατηγορώντας εκ νέου τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό ότι δεν αυξάνει την παραγωγή του πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές, με μόνο σκοπό να αυξάνει τα κέρδη του.

«Θέλω να πω κάτι για τις πετρελαϊκές εταιρίες, έχουμε 9.000 άδειες γεώτρησης. Αυτές δεν κάνουν γεωτρήσεις», υπογράμμισε στο περιθώριο ομιλίας του για τον πληθωρισμό, που εκφώνησε από το λιμάνι του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια.

«Γιατί δεν κάνουν γεωτρήσεις; Γιατί κερδίζουν περισσότερα χρήματα όταν δεν παράγουν περισσότερο», δήλωσε ο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι από την άλλη πλευρά, «αυτές (οι πετρελαϊκές) εξαγοράζουν τις δικές τους μετοχές -κάτι στο οποίο, ειλικρινά, θα έπρεπε να τεθούν όροι- και δεν κάνουν καμιά νέα επένδυση».

Ο Μπάιντεν τα είχε βάλει ήδη με τις πετρελαϊκές εταιρίες, που κατηγορεί ότι πλουτίζουν σε βάρος των οδηγών, αντί να επενδύουν στην παραγωγή.

«Τίποτα δεν άλλαξε και αυτές δεν τηρούν τον νόμο», κατήγγειλε ακόμη. «Πάντα πίστευα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν υπέρ των επενδύσεων. Exxon, αρχίστε να επενδύετε και να πληρώνετε τους φόρους σας», είπε τέλος.

Η ExxonMobil άντλησε λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2022, εξαιτίας της κακοκαιρίας, των εργασιών συντήρησης και της πώλησης δραστηριοτήτων, διαβεβαιώνει ο όμιλος

Ωστόσο, η εταιρία επωφελήθηκε από την αύξηση της τιμής του αργού που αύξησε σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο εργασιών της, για να διπλασιάσει το καθαρό της κέρδος, παρά μια ζημία σε σχέση με την αποχώρησή της από τη Ρωσία.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ε.Α.Α.Λ.Σ : Ενημέρωση μερισματούχων για χορήγηση έκτακτου επιδόματος από ΜΤΝ Δεκεμβρίου 2022

Ανακοίνωση Ε.Α.Α.Λ.Σ Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι άλλη μια πάγια επιδίωξη της Διοίκησής μας έγινε πραγματικότητα, αφού πριν τα τέλη του μηνός Δεκεμβρίου το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού θα χορηγήσει έκτακτο εφάπαξ μέρισμα στους δικαιούχους του. Ειδικότερα, η σχετική εισήγηση του

Νέα τουρκική προκλήση: Αλιευτικά ψάρευαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδεία ακταιωρού! – Τον… χαβά του ο Τσαβούσογλου

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια. Δεν περνά ούτε μια μέρα, που η Τουρκία, δεν θα προκαλέσει είτε από αέρα, είτε από θάλασσα, είτε διπλωματικά. Η Άγκυρα, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες, θέλει να ρίξει λάδι στην φωτιά Αυτή τη φορά δύο τουρκικά αλιευτικά βγήκαν για ψάρεμα βόρεια της

La Repubblica: Νέα ένταση στις σχέσεις Ιταλίας – Γαλλίας λόγω μεταναστευτικού

Το μεταναστευτικό προκαλεί νέα ένταση ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Η συγκεκριμένη διαφορά αφορά τα πλοία των ΜΚΟ και το αν πρέπει να κατευθύνονται, κυρίως, προς ιταλικά λιμάνια. Σύμφωνα με τη La

Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία συνεργάζονται για την κατασκευή μαχητικού νέας γενιάς ως το 2035

Η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία θα αναπτύξουν από κοινό ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς έως το 2035, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωση. Η συμφωνία ουσιαστικά συνδυάζει το βρετανo-ιταλικό σχέδιο του μαχητικού νέας