Πώς οι κάτοικοι ενός νησιού κρατούν τους τουρίστες μακριά από τις παραλίες τους

Με τον υπερτουρισμό να εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης, κάτοικοι και αρχές αναζητούν τρόπους να φέρουν την τουριστική ανάπτυξη και την καθημερινότητα των ντόπιων σε μια ισορροπία. Και ενώ στη Βενετία οι αρχές άρχισαν να επιβάλλουν χρεώσεις για την είσοδο στην πόλη, στην Μαγιόρκα, οι κάτοικοι ακολουθούν μια διαφορετική τακτική για να αποθαρρύνουν τους τουρίστες.

Η ομάδα ακτιβιστών Caterva αναρτά στις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού ταμπέλες που προειδοποιούν τους τουρίστες για «επικίνδυνες τσούχτρες», «πτώση βράχων», «απαγόρευση του κολυμπιού» ή μακρά πεζοπορία για την πρόσβαση στη θάλασσα. Όμως, κάτω από αυτές τις προειδοποιήσεις που είναι γραμμένες στα αγγλικά, οι ντόπιοι μπορούν να διαβάσουν διαφορετικά μηνύματα που απευθύνονται μόνο σε αυτούς. Γραμμένα με πιο μικρά γράμματα, στα καταλανικά, διευκρινίζουν ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι πτώσεις βράχων, αλλά ο μαζικός τουρισμός» ή ότι «η παραλία είναι ανοικτή εκτός για τους ξένους και για τις τσούχτρες».

Πίσω από την χιουμοριστική πρωτοβουλία κρύβεται η οργή των ντόπιων απέναντι στον μαζικό τουρισμό. Το 2022, οι Βαλεαρίδες Νήσοι προσέλκυσαν πάνω από 16 εκατ. επισκέπτες, καθώς τον Αύγουστο, ο αριθμός των επισκεπτών στη Μαγιόρκα ξεπέρασε τον πληθυσμό των μόνιμων κατοίκων του νησιού.  Φέτος, τα νούμερα εκτιμάται ότι είναι ακόμα υψηλότερα. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2,3 εκατ. Βρετανοί επισκέπτονται τη Μαγιόρκα, αποτελώντας το ένα τέταρτο της συνολικής τουριστικής κίνησης στο νησί.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι παραλίες της Μαγιόρκας μετατρέπονται σε «πεδίο μάχης», όπου ντόπιοι και τουρίστες ανταγωνίζονται για μια ξαπλώστρα ή για ένα μέρος να απλώσουν την πετσέτα τους. Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις παραλίες.  Τόσο η Μαγιόρκα όσο και τα άλλα ισπανικά νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους τουρίστες οι οποίοι παρεκτρέπονται, συνήθως υπό την επήρεια αλκοόλ.  Οι αρχές έχουν αναγκαστεί να πάρουν μέτρα, όπως για παράδειγμα να περιορίσουν τον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που μπορούν να καταναλώσουν οι τουρίστες στα all inclusive ξενοδοχεία ή να απαγορεύσουν το κάπνισμα στις παραλίες. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τον περιορισμό του αριθμού των ξένων επισκεπτών και πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια του υπεύθυνου τουρισμού.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι οι πινακίδες των ακτιβιστών πλήττουν την εικόνα του νησιού και δημιουργούν αρνητικά αισθήματα στους ξένους επισκέπτες. «Λατρεύω τη Μαγιόρκα και την επισκέπτομαι τα περισσότερα χρόνια, αλλά εάν αυτή είναι η στάση τους, τότε συγγνώμη, αλλά δεν θα πάρω. Δεν θέλω να βρίσκομαι κάπου όπου είμαι ανεπιθύμητος», λέει σε βρετανική εφημερίδα ένας τουρίστας. «Θα πάρω τα χρήματα και την πετσέτα μου κάπου άλλου. Και υποψιάζομαι ότι το ίδιο θα κάνουν και εκατομμύρια άλλοι Βρετανοί».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι κλάδοι θαλασσίων μεταφορών ναυπηγούν τα περισσότερα πλοία;

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ” Σύμφωνα με στοιχεία των Clarksons Research πάνω από 50% των παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων (μετρούμενες σε cgt – compensated gross tonnage) προέρχεται από μόλις δύο τομείς ναυτιλιακών μεταφορών, τα LNG και τα containers. Η επικείμενη

Αντίο δίπλωμα, μπάι μπάι άδεια: Αυτά είναι τα 6 λάθη που δεν συγχωρεί ο νέος ΚΟΚ

Όπως στο ποδόσφαιρο έτσι και στη ζωή – και στον δρόμο- υπάρχουν φάουλ και φάουλ. Είναι άλλο πράγμα δηλαδή πάνω στη φάση να χτυπήσεις κατά λάθος παίκτη της αντίπαλης ομάδας κι άλλο πράγμα να φερθείς αντιαθλητικά, να βγεις σαν κλαδευτήρι και

Πήγε για μεροκάματο και βρέθηκε σιδηροδέσμιος στα κρατητήρια

Στα κρατητήρια και από κει στο αυτόφωρο με τον… μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη κατέληξε 24χρονος διανομέας στη Χαλκίδα, ο οποίος υπέπεσε στο …παράπτωμα να κινηθεί με το δίκυκλο της δουλειάς στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, όπου και βρίσκεται το κατάστημα εστίασης

Μετάβαση στο περιεχόμενο