Πώς θα καταλάβεις αν το μέλι είναι καλό

Επειδή πολλά νοθευμένα, άγευστα μέλια κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά, συγκεντρώσαμε όλους τους τρόπους να τσεκάρεις αν το μέλι που αγοράζεις είναι καλό.

Δεν θέλουμε να σε ταράξουμε, αλλά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: Μεταξύ άλλων, μεγάλη έρευνα διαπίστωσε πως το 76% του μελιού που πωλείται στις ΗΠΑ… δεν είναι μέλι –ή για την ακρίβεια, έχει νοθευτεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αντίστοιχη έρευνα για την Ελλάδα δεν έχει γίνει, σίγουρα όμως κάτι έχει πάρει το αυτί σου (ή/και ο ουρανίσκος σου) για διάφορα μέλια που κυκλοφορούν ενώ δεν θα έπρεπε. Πώς όμως γίνεται να τσεκάρεις αν το μέλι είναι καλό, ιδανικά πριν το αγοράσεις ή αν αυτό δεν γίνεται τουλάχιστον στο σπίτι, για να ξέρεις την επόμενη φορά να μην το ξαναπάρεις; Με μερικά απλά κόλπα που σου συγκεντρώσαμε εδώ.

(Προφανώς όχι σε σούπερ μάρκετ, αλλά σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα) Πιάσε ένα μισογεμάτο βάζο, από αυτά που χρησιμοποιούνται για τις δοκιμές, και γύρνα το ελαφρώς στο πλάι, έτσι ώστε το μέλι να τρέξει στα τοιχώματα. Επανάφερέ το σε όρθια θέση και τσέκαρε πόσο γρήγορα επανέρχεται το μέλι στην αρχική του θέση. Αν κολλάει στα τοιχώματα είναι νοθευμένο.

Ρίξε μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι με νερό από τη βρύση. Αν διαλύεται, είναι νοθευμένο. Το αγνό μέλι θα μείνει στον πάτο, δεν θα διαλυθεί σε νερό κρύο ή θερμοκρασίας δωματίου.

Βούτα στο μέλι ένα κουτάλι και σήκωσέ το ψηλά, να δεις πώς τρέχει: Η ροή πρέπει να είναι συνεχής, να μην διακόπτεται σχηματίζοντας σταγόνες που πέφτουν η μια μετά την άλλη. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως «κλωστή» και δεν είναι πάντα εγγυημένη, καθότι τα τελευταία χρόνια οι διακινητές νοθευμένου μελιού έχουν βρει μεθόδους να την παρακάμψουν, και να κάνουν το αποτέλεσμα να μοιάζει με το επιθυμητό.

Βούτα μια μπατονέτα στο μέλι (ένα φιτίλι έλεγαν οι παλιοί, αλλά θα κάνουμε την τολμηρή υπόθεση πως δεν έχεις φιτίλι πρόχειρο) βγαλ’ την και δοκίμασε να την ανάψεις με τον αναπτήρα. Αν το μέλι είναι καλό θα ανάψει με τη μία, και μάλιστα θα καίει για λίγη ώρα. Αν τσιτσιρίσει, δεν ανάψει, ή ανάψει αλλά σβήσει πολύ γρήγορα, το μέλι σου έχει νοθευτεί με αμυλοσιρόπιο ή ισογλυκόζη.

Και τέλος, γνωστό αλλά πολύς κόσμος τείνει να το ξεχνάει: Μέλι που το έχεις καιρό και δεν έχει ζαχαρώσει (και δεν είναι μέλι από πεύκο ή έλατο, τα οποία γενικώς δεν ζαχαρώνουν) θα πρέπει να σε βάλει σε υποψίες ως προς την αγνότητά του. Ειδικά αν μιλάμε για ανθόμελο, η φυσική του πορεία είναι να ζαχαρώσει και μάλιστα ομοιόμορφα –το βάζεις για λίγη ώρα σε ένα μπεν μαρί, ή το βγάζεις με το βάζο του στον ήλιο, και επανέρχεται.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά

Τουρισμός: Αντέχει η «βαριά βιομηχανία» το κύμα τουριστών;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι ανακοινώσεις περί ρεκόρ αφίξεων δημιουργούν θετικό κλίμα για την οικονομία και οι προσδοκίες αυξάνονται σε… ετήσια βάση.  Πράγμα λογικό, βέβαια, εάν αναλογιστούμε ότι το 2019 είχε εκτιμηθεί

Συλλήψεις αλλοδαπών για παράβαση του νόμου περί όπλων στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 49 και 48 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες της 23/01/2023, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Ν.2168/93 «περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που