Burnout: Τα 5 επαγγέλματα που το παθαίνουν συχνότερα

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το εργασιακό burnout δεν αποτελεί πια ένα αντικείμενο συζήτησης, αλλά ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο χτυπά την πόρτα των περισσότερων εργαζομένων.

Τα στοιχεία άλλωστε είναι αδιάψευστα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup του 2022, το 76% των Αμερικανών εργαζομένων αναφέρουν ότι βιώνουν την κόπωση και την απογοήτευση που είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάστασης αυτής, τουλάχιστον πάνω μία φορά στη ζωή τους.

Παρόλο που πια ο καθένας μπορεί να πάθει burnout στην εργασία του, σύμφωνα με το περιοδικό Time υπάρχει μία κατηγορία που έχει περισσότερες πιθανότητες.  Οι τελειομανείς.

«Αν κάποιος έχει φυτέψει το σπόρο του τέλειου εργαζομένου στο μυαλό του, τότε ο σπόρος της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να φυτρώσει πιο εύκολα», ανέφερε ο δρ. Γκόρντον Πάρκερ, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και συγγραφέας του πρόσφατου βιβλίου Burnout: A Guide to Identifying Burnout and Pathways to Recovery.

«Το άτομο φέρνει στο τραπέζι προδιαθεσικούς παράγοντες συμπεριφοράς και στη συνέχεια ένα στρεσογόνο γεγονός ή πολλά γεγονότα μαζί οδηγούν στο burn out», αναφέρει ο καθηγητής επισημαίνοντας πως ορισμένοι άνθρωποι -ιδιαίτερα εκείνοι που τείνουν αν είναι πολύ αξιόπιστοι και υπάκουοι-διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν επαγγελματική εξουθένωση.

3+10 συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι η εξάντληση, η κόπωση και η αδιαφορία για εργασία και με αποτέλεσμα και την μειωμένη απόδοση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020 στο The Journal of Nervous and Mental Disease, εντοπίστηκαν ακόμη δέκα συμπτώματα του burn out, ξέχωρα από τα βασικά.

Αυτά είναι το άγχος, η κατάθλιψη, ο θυμός, οι διαταραχές ύπνου, η έλλειψη κινήτρων, τα προβλήματα μνήμης, η αποξένωση, η ναυτία, η χαμηλή λίμπιντο και οι απότομες αλλαγές στη διάθεση.

Πώς θα καταλάβει όμως κάποιος πως είναι τελειομανής;

Αν και δεν υπάρχει ένας επίσημος ορισμός της τελειομανίας, ο Πάρκερ λέει ότι μια σειρά από statements χαρακτηρίζουν τη νοοτροπία αυτή.

Φράσεις που χαρακτηρίζουν έναν τελειομανή:

«Προσπαθώ να κάνω τα πάντα όσο το δυνατόν καλύτερα».

«Θέτω υψηλές απαιτήσεις για τον εαυτό μου και τα περισσότερα πράγματα που αναλαμβάνω».

«Πιέζω τον εαυτό μου να είναι ο καλύτερος στα περισσότερα πράγματα που κάνω».

«Δεσμεύομαι για τα περισσότερα πράγματα που αναλαμβάνω».

Επίσης οι τελειομανείς δεν εφαρμόζουν περιστασιακά τις παραπάνω φράσεις, αλλά το κάνουν συνέχεια και ασταμάτητα.

Επαγγέλματα

«Κάνουν όλα τα παραπάνω ασταμάτητα.  Στην αρχή είναι αξιόπιστοι και επιμελείς.  Δουλεύουν πολλές ώρες.  Αν τους πεις να κάνουν ένα διάλειμμα, λένε όχι, καθώς έχουν πολύ δουλειά να κάνουν», αναφέρει ο Πάρκερ.

Στην έρευνά του, ο Parker έχει διαπιστώσει ότι οι αυτοί που κυρίως παθαίνουν burn out είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι βετεράνοι και οι κληρικοί.

«Στις δυτικές χώρες, το 30% των γιατρών έχουν κατά 60% πιθανότητες να πάθουν burn out κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας», επισημαίνει.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει για το μεταναστευτικό

H στήριξη στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή της προοπτική ενόψει της επετείου ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (24.2.2022), η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα και ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πληθωριστική –

Κωνσταντακόπουλος: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για την Costamare – Καθαρά κέρδη $523 εκατ.

Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της μέχρι την… επόμενη ήταν το 2022 για την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Costamare συμφερόντων του Κωστή Κωνσταντακόπουλου. Με ένα στόλο 117 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 45 πλοίων ξηρού χύδην φορτίου, η εταιρεία δημιούργησε καθαρά κέρδη άνω των 523 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο τέλος

Ο Γιώργος Προκοπίου έχει το ακριβότερο πλοίο του ελληνόκτητου στόλου – Κοστίζει $286,1 εκατ.

Η έρευνα της ValueVessels για την ελληνόκτητη ναυτιλία περιέχει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Ο ελληνικός στόλος κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Αυτό ισχύει τόσο για τον αριθμό των πλοίων όσο και για τη συνολική αξία, που περιλαμβάνει 4.709 πλοία ενεργά και υπό παραγγελία και συνολική αξία 152,69 δισ.

Το δώρο του Ωνάση στον «γάμο του αιώνα» ταξιδεύει στα νησιά Γκαλάπαγκος

Ήταν το μεγαλειώδες γαμήλιο δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση προς τον πρίγκιπα Rainier και την Grace Kelly, που παντρεύτηκαν στις 18 Απριλίου του 1956 στο Μονακό – ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε «ο γάμος του αιώνα», με λίστα καλεσμένων που περιλάμβανε από