Πώς το ΠΝ προσπαθεί να εμποδίσει το ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει στο φαινόμενο «μετάγγισης» και «νομιμοποίησης» του ρωσικού πετρελαίου, σε μια θαλάσσια περιοχή, όπου η χώρα μας απέφυγε πριν τέσσερα χρόνια να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ.

Σε έναν ιδιότυπο «κλεφτοπόλεμο» προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μεταφόρτωσης (ρωσικού) πετρελαίου στα ανοιχτά του Λακωνικού Κόλπου, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί μια από τις πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η επιχείρηση είναι λίγο πολύ γνωστή: ρωσικό πετρέλαιο μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στον Λακωνικό Κόλπο, στα διεθνή ύδατα του οποίου γίνεται η «μετάγγισή» του σε δεύτερο πλοίο που δεν υπόκειται σε κυρώσεις και έτσι, το πολύτιμο για την πολεμική οικονομία του Βλαντίμιρ Πούτιν φορτίο μπορεί έπειτα να ταξιδέψει και να πουληθεί «καθαρό» σε χώρες όπου είναι ευπρόσδεκτο, όπως πχ. η Ινδία. Η διαδικασία γίνεται έξι μίλια από την ξηρά, με συνέπεια να μην μπορεί να επέμβει το Λιμενικό και να κάνει νηοψίες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως είχε γράψει το Bloomberg, στα ανοιχτά του Γυθείου είχαν καταμετρηθεί τουλάχιστον 12 δεξαμενόπλοια που περίμεναν να μεταγγίσουν ρωσικό πετρέλαιο. Το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις, ενώ είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ακτές του Λακωνικού Κόλπου και των Κυθήρων και βεβαίως για τον ελληνικό τουρισμό.

Όπως, λοιπόν, αποκάλυψε η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σε μια διαφορετική προσέγγιση: δεσμεύτηκε, με NAVTEX, ολόκληρη η περιοχή του Λακωνικού Κόλπου που συμπίπτει με τα διεθνή ύδατα για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού , προκειμένου να αποτραπεί η παρουσία άλλων πλοίων.

Στη συγκεκριμένη NAVTEX, υπ’ αριθμόν 378/24 ανακοινώθηκαν ασκήσεις του Π.Ν. από την 1η έως και τις 9 Μαΐου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, υπάρχει ενδεχόμενο οι NAVTEX στον Λακωνικό Κόλπο να είναι κυλιόμενες, δηλαδή να επεκταθεί το «μπλόκο» και μετά τις 10 Μαΐου.

Γιατί δεν «έκλεισε» ο Λακωνικός Κόλπος

Ενδιαφέρον είναι και ένα άλλο σημείο για την ιδιαιτερότητα του Λακωνικού Κόλπου, που επιτρέπει τέτοιου είδους επιχειρήσεις με το ρωσικό πετρέλαιο. Έγραψε η «Καθημερινή»:

«Το γεγονός ότι ο Λακωνικός Κόλπος παραμένει «ανοιχτός», δηλαδή δεν έχει «κλείσει» όπως ο Μεσσηνιακός, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Μάνης, αποτελεί μια παράπλευρη επίπτωση της απόφασης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση το 2020 να σταματήσει στο Ταίναρο. Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα του Δεκεμβρίου 2020 (107/2020), με το οποίο επεκτάθηκε η αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Ενώ όλοι οι μικροί και μεγάλοι κόλποι (Αμβρακικός, Κορινθιακός, Μεσσηνιακός) από την Κέρκυρα μέχρι τη νησίδα Βενέτικο στο ακρωτήρι Ταίναρο «έκλεισαν», δημιουργώντας τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετρώνται τα 12 ν.μ.. 

Οι κλειστοί κόλποι αποτελούν χώρο άσκησης απόλυτης κυριαρχίας, έχουν δηλαδή καθεστώς αντίστοιχο με εκείνο των εθνικών χωρικών υδάτων. Αν, εν ολίγοις, το 2020 αποφασιζόταν να μεταφερθεί το όριο ανατολικότερα, έως τον Κάβο Μαλέα, τότε μια δραστηριότητα όπως αυτή της μετάγγισης πετρελαίου ανάμεσα σε τάνκερ δεν θα ήταν δυνατή, διότι θα διεξάγονταν εντός εθνικών χωρικών υδάτων. Τότε η κυβέρνηση σταμάτησε στο Ταίναρο κυρίως λόγω της ανησυχίας για τον τρόπο που θα γινόταν αντιληπτή η επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων σε σημείο που φτάνει και το Αιγαίο Πέλαγος.»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά της Υεμένης – Στόχευσαν τρία εμπορικά πλοία και δύο καταδρομικά των ΗΠΆ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Πρόστιμο στην Ασημακοπούλου και το ΥΠΕΣ για τις διαρροές των email

Σε επιβολή προστίμου προς το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 400 χιλιάδων ευρώ και κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ύψους 40 χιλιάδων ευρώ προχώρησε η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση των emails. Ως προς την ΝΔ και

Οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό σκάφος κοντά στα Ίμια – «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα»

Παρά τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών και τη Διακήρυξη των Αθηνών, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της δόγμα. Τουναντίον, η Γαλάζια Πατρίδα γίνεται… εθνικό όραμα. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί η υπ. Εσωτερικών μετά από το πόρισμα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων

«Η υπ. Εσωτερικών οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση-κόλαφο της αρμόδιας Αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Συγκεκριμένα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο