Ποιος είναι ο Έλληνας πυροσβέστης*

Ο Έλληνας πρέπει να είναι υπερήφανος για τους Πυροσβέστες του, ποιος άλλος θα διακινδύνευε τη ζωή του, το πολυτιμότερο αγαθό..

«Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές σε μερικές από τις οποίες η πατρίδα κλήθηκε να πενθήσει μαζικές απώλειες με κυριότερες την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής το 2017 με 24 θύματα, την πυρκαγιά στο Μάτι με 104 νεκρούς, το δυστύχημα των Τεμπών το 2023 με 57 νεκρούς και τις εκτεταμένες πυρκαγιές 2023 με 28 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και δύο πιλότοι που έπεσαν στο καθήκον.

Υπάρχουν κι άλλα συμβάντα που έχουν προκαλέσει κάποιες μικρές απώλειες σε ανθρώπινο επίπεδο όπως ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου το 2021 με ένα νεκρό, ο σεισμός της Σάμου το 2017, οι πλημμύρες της Θεσσαλίας το 2023 και πολλά συμβάντα στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν που μόνο στο άκουσμά τους προκαλούν τρόμο στον κόσμο. Το πλήθος δεν μπορεί να μην επηρεαστεί στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης καθώς γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να τα βάλει κανείς με τη φύση που την τωρινή ιδιαίτερα περίοδο της κλιματικής κρίσης, είναι αμείλικτη.

Σε όλες τις παραπάνω καταστροφές υπάρχει ένα κοινό σημείο. Ένα σημείο που ο άνθρωπος έχει ως ασπίδα για να απαντήσει σε αυτές τις τεράστιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το περιβάλλον. Αυτό είναι το Πυροσβεστικό Σώμα

Το να είσαι πυροσβέστης στην Ελλάδα είναι μία δύσκολη υπόθεση. Είσαι παρών σε οποιαδήποτε μεγάλη πυρκαγιά προκύψει και προκύπτουν σίγουρα πολλές. Η μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που είναι πολλές φορές ακαθάριστη, η αμέλεια και το θράσος πολλών συνανθρώπων μας για λόγους ήσσονος σημασίας για κινδυνεύουν τη δημόσια ασφάλεια, η έλλειψη κουλτούρας που διέπει τον Έλληνα όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών, η κλιματική κρίση η οποία έχει δυσκολέψει πολύ τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις έχει κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτες και η εγκληματικότητα δεν αφήνουν τον Έλληνα πυροσβέστη να επαναπαυτεί. Ο Έλληνας πυροσβέστης γνωρίζει πώς με την έναρξη ενός συμβάντος το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστούν βδομάδες έως και μήνες για την λήξη του καθώς εκείνου μπορεί να αποτελέσει σημείο αναζωπύρωσης πολύ καιρό μετά το τέλος της πρώτης πυρκαγιάς.

Ο Έλληνας πυροσβέστης ξέρει ότι ζει σε μία χώρα που βρίσκεται πάνω στη συμβολή των λιθοσφαιρικών πλακών με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σεισμικότητα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθεί να απεγκλωβίσει θύματα ενός μεγάλου σεισμού και με κίνδυνο της ζωής του να επιχειρήσει. Η δύσκολη γεωμορφολογία της Ελλάδος και τα χιλιάδες νησιά που έχει η πατρίδα μας δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

Ο Έλληνας πυροσβέστης για να ανταποκριθεί σε όλα τα παραπάνω πέραν της φυσικής κατάστασης που πρέπει να διαθέτει, της ψυχολογικής δύναμης που πρέπει να τον συνοδεύει σε όλο του το έργο καθώς πρέπει να κάνει λεπτούς χειρισμούς σε καταστάσεις οι οποίες είναι στρεσογόνες και από τους χειρισμούς εκείνους εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές πρέπει να έχεις τη θέληση.

Αυτό το επάγγελμα δε γίνεται να το εξασκήσει κάποιος που θέλει απλά να πληρώνεται και να εξασφαλίσει το βιοπορισμό του. Εξ ορισμού δε γίνεται. Δε γίνεται πυροσβέστης χωρίς αγάπη για το συνάνθρωπο. Να διακινδυνεύεις τη ζωή σου για κάποιον που δεν τον έχεις συναντήσει ποτέ ξανά πέρα από την ώρα που σε χρειάζεται. Να είσαι βρώμικος και εξουθενωμένος αλλά να μη σταματάς μέχρι να ολοκληρώσεις το καθήκον σου και να γυρίσεις σπίτι σου εφόσον πρώτα έχουν πάει στα δικά τους εκείνοι που σε χρειάστηκαν. Ο Πυροσβέστης πληρώνεται πρώτα ηθικά. Ο δε Έλληνας Πυροσβέστης αδυνατεί να επιχειρήσει αν δεν υπάρχει εκείνη η δύναμη μέσα του που τον καλεί να βοηθήσει. Αν το σκεφτεί κάποιος ψυχραιμότερα, ποιος άλλος θα διακινδύνευε τη ζωή του, το πολυτιμότερο αγαθό, για να εξασφαλίσει χρήματα και να ζήσει ο ίδιος και η οικογένεια του; Θα ήταν πιο βολικό να απασχοληθεί κάπου ασφαλέστερα. Εκείνο όμως που τον κρατάει δεν είναι τα χρήματα.

Ο Έλληνας πρέπει να είναι υπερήφανος για τους Πυροσβέστες του. Να μη ”δηλητηριάζεται” από φωνές που επιρρίπτουν ευθύνες με το παραμικρό και χωρίς να έχουν γνώση. Να ξέρουν πως ο Έλληνας Πυροσβέστης είναι ταγμένος στον όρκο του και στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη. Δε σταματά, ούτε εφησυχάζει. Ο κόσμος έχει ένα σύμμαχο που του έρχεται στο μυαλό μόλις βρεθεί στη δύσκολη θέση και θα είναι πάντα εκεί για αυτόν.

Καλή αντιπυρική περίοδο.»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Ρεκόρ Ευρώπης στην αύξηση ορίων ηλικίας θα κάνει η Ελλάδα

Πάνω από τα 72 έτη προβλέπει η Κομισιόν ότι θα έχει αυξηθεί το όριο ηλικίας το 2070, μόνο η Δανία θα έχει υψηλότερο. Ως το 2030 η πρώτη αύξηση ορίου. Πρωτιά στην Ευρώπη στη συμπίεση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Ηδεύτερη μεγαλύτερη

Πρωταγωνιστές του πολέμου τα drones: Ποιες ελληνικές εταιρείες καινοτομούν

Την προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο με μη επανδρωμένα συστήματα, μετά τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προανήγγειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Κέντρο καινοτομίας δημιουργεί το υπ. Εθνικής Άμυνας. Την ώρα που στη Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση

Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Φόρουμ: H “πράσινη μετάβαση” θα διπλασιάσει τις θέσεις απασχόλησης έως το 2050

Τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σε θέσεις απασχόλησης η απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, επισημαίνει ανάλυση του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Κοπεγχάγη. Το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Φόρουμ, που ιδρύθηκε το 2017, χρηματοδοτείται μέσω ενός

Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου με τελεσίγραφο…

Βαθαίνει το ρήγμα στην ισραηλινή κυβέρνηση καθώς μετά την έκκληση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, προς τον Μπένιαμιν Νετανιάχου για τη συγκρότηση σαφούς σχεδίου για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, σειρά πήρε ο υπουργός Μπένι Γκαντς, απειλώντας να αποσύρει

Μετάβαση στο περιεχόμενο