Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο τα αδήλωτα όπλα στην Ελλάδα

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει γεμίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι ένα στα δύο όπλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι αδήλωτο στις Αρχές και κατά συνέπεια παράνομο.

Τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονται κυρίως από χώρες των Βαλκανίων και διακινούνται ανά την επικράτεια και κυρίως στην Αθήνα όπου δρουν πολλές συμμορίες αλλά και στην Κρήτη όπου υπάρχουν αρκετοί που εξακολουθούν να έχουν τη νοοτροπία πως… πρέπει να υπάρχει πάντα ένα όπλο μέσα στο σπίτι.

Υπολογίζεται ότι τα αδήλωτα όπλα στη χώρα μας αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, μεγάλο μέρος των οποίων είναι κυνηγετικές καραμπίνες που οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν θέλουν να τις δηλώσουν και τις έχουν για αυτοπροστασία, είτε έχουν «ξεχάσει» να τις δηλώσουν. Θυμίζουμε ότι η άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, εκδίδεται από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαμένουμε και ισχύει για χρονικό διάστημα 10 χρόνων. Ακολούθως απαιτείται ανανέωση.

Πώς εκδίδεται η άδεια κατοχής καραμπίνας

Για να βγάλει κάποιος άδεια καραμπίνας χρειάζεται πέραν της αστυνομικής ταυτότητας, πιστοποιητικό από Ψυχίατρο και Παθολόγο. Όταν προσκομιστούν τα απαιτούμενα έγγραφα, το Αστυνομικό Τμήμα εκδίδει το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου τύπου Α για τον ενδιαφερόμενο (παρεμπιπτόντως η αρχική αίτηση μπορεί να γίνει και μέσω του Gov.gr.

Έπειτα εκδίδεται η Άδεια Αγοράς Κυνηγετικού Όπλου και αφού την παραλάβουμε, πηγαίνουμε στο κατάστημα για την αγορά κυνηγετικού όπλου ή απευθυνόμαστε στον ιδιώτη που το πουλάει, εάν πρόκειται για μεταχειρισμένο). Αφού αγοραστεί το όπλο, το παραλαμβάνουμε και το πάμε μαζί με όλα τα έγγραφα πηγαίνουμε πίσω στο Αστυνομικό Τμήμα για να υποβάλουμε:

α. Δύο φωτογραφίες,

β. Την Άδεια Αγοράς Κυνηγετικού Όπλου,

γ. Το Τιμολόγιο Αγοράς του Κυνηγετικού Όπλου (ή – σε περίπτωση που το όπλο αγοράστηκε μεταχειρισμένο – σχετική Υπεύθυνη Δήλωση του Πωλητή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής και την προηγούμενη Άδεια Κατοχής του όπλου),

δ. Παράβολο των 3 ευρώ το οποίο πληρώνουμε και εκτυπώνουμε (ή επιδεικνύουμε την πληρωμή online).

Μετά από λίγες ημέρες παραλαμβάνουμε από το Αστυνομικό Τμήμα την άδεια. Δεν απαιτείται ιατρικό πιστοποιητικό και αντίγραφο ποινικού μητρώου για τη χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, μονάχα εάν ο ενδιαφερόμενος έχει εφοδιασθεί με άδεια κατοχής άλλου κυνηγετικού όπλου και δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας αυτής.

Προσοχή όμως. Το ότι έχουμε την άδεια κατοχής σημαίνει αυτό που λέει η λέξη. Ότι μπορούμε να κατέχουμε την καραμπίνα, όχι να την κυκλοφορούμε και να τη χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε, και όπως θέλουμε. Πρέπει να την έχουμε καλά φυλαγμένη στη θήκη της και σε σημείο που καλό θα ήταν να μην έχουν πρόσβαση άλλοι – π.χ. σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι. Το επόμενο βήμα είναι να γραφτούμε σε έναν σκοπευτικό σύλλογο, όπου με την κατάλληλη εκπαίδευση θα εξοικειωθούμε με την χρήση και την ασφάλεια του όπλου.

Τι συμβαίνει με τα πιστόλια

Η κατάσταση με τα πιστόλια, τα όπλα χειρός δηλαδή στα οποία η θαλάμη είναι ενσωματωμένη στην κάννη, η κατάσταση είναι διαφορετική. Τέτοιου είδους όπλα χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες και οι δράστες τα προμηθεύονται από κυκλώματα, τα οποία τα φέρνουν ως επί το πλείστον από τη Σερβία, το Κόσοβο, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τον τελευταίο καιρό λαθρέμποροι τα εισάγουν και από τις αποθήκες υλικού που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα νόμιμα και δηλωμένα

Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση που επικρατεί, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ., το έτος 2021 κατασχέθηκαν συνολικά 5.005 πιστόλια, 1.509 κυνηγετικές καραμπίνες και 206 πολεμικά τυφέκια. Στον αντίποδα οι δηλωμένες καραμπίνες ανέρχονται σε κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο και τα πιστόλια λίγο πάνω από τις 5.000, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν δηλωθεί από τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Γιβραλτάρ βάζει το… κερασάκι στην τούρτα του Brexit: Η συμφωνία οδηγός για να χαθούν στη συνέχεια η βόρεια Ιρλανδία και οι βάσεις στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται σε αυτό, οι βουλευτές προειδοποιούν πως η υπόσχεση του Brexit για ισχυρότερη κυριαρχία απέτυχε και, αντίθετα, οδηγεί σε απώλεια του ελέγχου των βρετανικών εδαφών. Ο ισχυρισμός έρχεται πριν από μια αντιπαράθεση τη Δευτέρα μεταξύ του David Cameron και

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

ΣτΕ: Άμεση επανεκκίνηση των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακάλεσε την από 17/05/2024 προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών εκβάθυνσης στο λιμάνι του Πειραιά. Η απόφαση ανάβει το πράσινο φως στη συνέχιση των εργασιών ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ενός από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ευρώπης και

ΟΛΠ Α.Ε.: Επενδύσεις σε όλους τους τομείς για την επίτευξη νέων ρεκόρ

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς προχωρά στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων ψηφιοποίησης. Τα σχέδια αυτά ενισχύονται από τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης, η οποία

Μετάβαση στο περιεχόμενο